Θεατρο - Οπερα

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του «Φαέθοντα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβρη σε Μήλο, Δήλο και Αθήνα.

Έρρικα Ρούσσου
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
faethon
© Γιώργος Αναστασάκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, «Φαέθων» σε σκηνοθεσία Ε.Θεοδώρου με τους Μ. Σκουλά, Μ. Μουμούρη, Λ.Κωνσταντέα σε αρχαιολογικούς χώρους

Σαν βγαλμένοι από όνειρο οι ηθοποιοί ανεβαίνουν σε μια σκηνή από χώμα και πολύτιμα για την πολιτισμική μας ιστορία. Λίγη ώρα μετά, Μαρία Σκουλά, Μάξιμος Μουμούρης και Λάμπρος Κωνσταντέας υποκλίνονται σε ένα κοινό που χειροκροτά εκστασιασμένο από την ενέργεια του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Η παράσταση «Φαέθων» του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρά τις δυσμενείς συνθήκες, γννωρίζει την επιτυχία στην περιοδεία του στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Και κάνει ένα διάλειμμα μέχρι να ξεκινήσει το ταξίδι του στους αρχαιολογικούς χώρους άλλων νησιών αλλά και της Αθήνας. 

faethon
© Γιώργος Αναστασάκης

Πρόκειται για τον γνωστό μύθο του Φαέθοντα, όπως καταγράφεται στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου (μετάφραση Θεόδωρος Παπαγγελής) και στα σωζόμενα αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη (μετάφραση Γιώργος Σαμπατακάκης). Η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στην καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Έφη Θεοδώρου, η μουσική επιμέλεια έγινε από τον Σόλη Μπαρκή, ενώ τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Άγγελος Μέντης.

Λίγα λόγια για το έργο: Οι τρεiς ερμηνευτές αποδίδουν την περιπέτεια του νεαρού Φαέθοντα, νόθου γιου του Ήλιου και της Κλυμένης, που αναζήτησε τον πατέρα του, οδήγησε το ηλιακό του άρμα και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον ουρανό καταποντίστηκε, πυρπολώντας τα δάση, στερεύοντας ποτάμια και πηγές και προκαλώντας έτσι μια άνευ προηγουμένου οικουμενική καταστροφή. Την αφήγηση - άλλοτε διαλογική, άλλοτε χορική - συνοδεύει ζωντανά με τους ήχους κρουστών, ένας δεξιοτέχνης στο είδος μουσικός.

Η παράσταση ταξίδεψε από τις 3 έως και τις 5 Αυγούστου στο Φρούριο Φιρκά στην παλιά πόλη των Χανίων, στο Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων, στο Ρέθυμνο στις 7 Αυγούστου, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκης» στα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου στις 8 και 9 Αυγούστου, στο Μινωϊκό Ανακτορικό Κέντρο στο Μοναστηράκι Ρεθύμνου στις 10 Αυγούστου και στον Αρχαιολογικό χώρο «Λατώ» στον Άγιο Νικόλαο στις 11 Αυγούστου.

faethon
© Γιώργος Αναστασάκης

Μετά την ανάπαυση και καλώς εχόντων των πραγμάτων με τις εξελίξεις της πανδημίας η παράσταση αναμένεται να ταξιδέψει στη Μήλο στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο στις 2 Σεπτεμβρίου, στη Δήλο Αρχαίο Θέατρο στις 4 Σεπτεμβρίου και στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στις 7 Σεπτεμβρίου.

faethon
© Γιώργος Αναστασάκης

*Σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας των αρχαιολογικών χώρων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άννα Πιρότσι στην Επίδαυρο - Ανασύνθεση της ιστορικής παράστασης «Μήδεια» του 1961
Άννα Πιρότσι: Η Ιταλίδα υψίφωνος μιλάει για τη Μήδεια λίγο πριν τη δούμε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

«Θα νιώσω την ψυχή της Μήδειας να περιπλανιέται στο αρχαίο θέατρο και θα δανειστώ λίγο από αυτήν για να την ερμηνεύσω με τον δικό μου τρόπο».

Ίων, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ο ΘΟΚ επιστρέφει στην Επίδαυρο με τον Ίωνα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου

Ένας βιασμός, μια ανεπιθύμητη κύηση, ένα νόθο παιδί δίχως ταυτότητα και μια γυναίκα που παλεύει για την αυτοδιάθεσή της απέναντι στην πατριαρχία και τη θεοκρατία

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY