Βιβλιο

Ταξιδέψαμε στη μαγεία του «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο»

45 μοναδικές ιστορίες σε ένα βιβλίο, με αφορμή τον κόσμο του ποδοσφαίρου

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η λαοφιλής ομάδα του El Sombrero, τώρα και σε βιβλίο, με το «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΟΜΠΡΕΡΟ»: ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η λαοφιλής ομάδα του El Sombrero, τώρα και σε βιβλίο, με το «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Tι αισθάνεται άραγε μια μπάλα όταν τη λατρεύουν με τέτοια αφοσίωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη; Αν θέλεις να μάθεις γιατί το «κορίτσι της Κυριακής» δεν παύει να χαρίζει μοναδικές συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους, προμηθεύσου για εσένα, το ταίρι ή την παρέα σου το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», το οποίο κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Διόπτρα, και ξεκοκάλισε τις απολαυστικές του ιστορίες. Όταν τελειώσει, το διαβάζεις ξανά και ξανά. Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα στέλνει το αναγνωστικό ματς στην παράταση, τουλάχιστον ώσπου να το χορτάσεις.

gyros-tou-kosmou-sombrero.jpg
Με την υπογραφή του El Sombrero, του sports website που από τη δημιουργία του το 2009 χαρίζει σπάνιας ομορφιάς και γλαφυρότητας κείμενα με αντικείμενο το σύμπαν του αθλητισμού και τις αμέτρητες προεκτάσεις του στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα να αγαπηθεί από χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων, το «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο» εκπληρώνει την υπόσχεση της συγγραφικής του ομάδας, για έναν τόμο αποτελούμενο από «45 μοναδικές ιστορίες, όπου το ποδόσφαιρο είναι μόνο η αφορμή». Τι συναντούμε στις σελίδες του; Διηγήσεις βγαλμένες από τον πυρήνα του αθλήματος, θριαμβικούς αλλά και τραγικούς πρωταγωνιστές που γεννούν πάθη στο χορτάρι, αλησμόνητες εποποιίες αλλά και οδυνηρά δράματα ιστορικά στιγμιότυπα αλλά και αθέατα πλάνα του δημοφιλέστερου παιχνιδιού στον κόσμο. Παίκτες, προπονητές, ομάδες, οπαδοί αλλά και η γενικότερη επιρροή του ποδοσφαίρου στην κοινωνία περνούν από το μικροσκόπιο του El Sombrero, σε ένα βιβλίο του οποίου οι 45 ιστορίες κάνουν τουρνέ σε 20 χώρες της υφηλίου.
 

«Είναι πάρα πολλές φορές που οι άνθρωποι μας είπαν: Δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά σας παρακολουθώ», επισημαίνουν οι συγγραφείς, και ο έπαινος ταιριάζει απόλυτα και στο ίδιο το βιβλίο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», αποτελώντας ιδανικό αφήγημα ακόμη και για τους αμύητους στα μυστικά της μπάλας. Για αυτό άλλωστε οι αρθρογράφοι του El Sombrero έχουν συσπειρώσει το τόσο πιστό κοινό τους. Ποιος άλλος έχει την ικανότητα να μιλήσει για το σινεμά του Σαμ Πέκινπα, για τους ποπ ύμνους των Super Furry Animals ή να τσιτάρει Ζαν Κοκτώ αντλώντας την αφορμή από μια ιστορία ποδοσφαίρου;

gipedo-hero-image.jpg

Όλο το Sombrero τιμ είναι εδώ, μαζί και ένα ανθολόγιο των καλύτερων γραπτών του. Oι duendes, gargaduaaas, Elaith, Ramón Llul και Jürgen Spock διηγούνται με το απολαυστικά προσωπικό τους ύφος ιστορίες που διαβάζονται μονορούφι. «Η μπάλα δεν λεκιάζεται, Ντιεγκίτο», «Ωδή στον Χοσέ τον Λουίς τον Τσιλαβέρτ», «Μπράντι, Marlboro και γκολ: Η καριέρα του Ντάριο Χούμπνερ», είναι ορισμένες μόνο από τις μαεστρικές αφηγήσεις του βιβλίου, μαζί και το αγαπημένο κεφάλαιο αυτού εδώ του συντάκτη, λόγω αφοσίωσης στον σύλλογο των κανονιέρηδων του Λονδίνου, με τίτλο «Πολ Μέρσον: Τι να μην κάνεις για να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

marantona.jpg

Ποιος είναι ο καταραμένος του Τερφ Μουρ; Ποιος είναι ο διαιτητής που σφύριξε ημίχρονο στο 32΄; Ποιος τελικός κλόνισε μια δικτατορία και πώς ένας άνθρωπος σώθηκε από μια γενοκτονία χάρη στο ποδόσφαιρο; Σε ποιο γήπεδο και γιατί απαγορευόταν να ακουστούν οι Queen; Αυτά και πολλά περισσότερα βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», το πιο ευφάνταστο και ίσως τερπνότερο βιβλίο της φετινής εκδοτικής παραγωγής.

Το ποδόσφαιρο δίνει μεγάλη σημασία στις αναμνήσεις. Σε ένα προϊόν υπερβολικά πληθωρικό για να συγκρατεί την ιστορία του, με τουρνουά και πάσης φύσης διοργανώσεις σε αδιάκοπη ζωντανή μετάδοση και περίπου καθημερινό rotation, το θέαμα καταντά τόσο προφανές που στο τέλος το βαριέσαι και βιάζεσαι να το ξεχάσεις. Όχι όμως όταν ένας βιβλίο παίρνει διαλέγει τον αφρό του παιχνιδιού και γαργαλά τη φαντασία με σπουδαία κείμενα, χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό μοναδικές απολαύσεις. Το «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο» έχει όλα τα συστατικά του αξέχαστου. Ευρηματικότητα, ευφυΐα, ισορροπία, χιούμορ, άποψη, coolness. Εμπιστευτείτε το και θα χαρίσετε στον εαυτό σας μοναδικής ομορφιάς αληθινά παραμύθια από τον κόσμο της μπάλας.

somprero_exofyllo.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ