1821 Digital Gallery
ADVERTORIAL

«Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173»: Νέο βιβλίο από τον Βαγγέλη Γιαννίση

Στο νέο του βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» (εκδόσεις Διόπτρα), ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα από τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών
Ο συγγραφέας των best seller ζωντανεύει αληθινές ιστορίες από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών
  • A-
  • A+
0
Στο νέο του βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» (εκδόσεις Διόπτρα), ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα από τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών

Φρόντισε να μην το χάσεις. Μόλις κυκλοφόρησε και δεν μοιάζει με κανένα άλλο αστυνομικό. Εκεί όπου το σκληρό ντοκουμέντο και οι ιστορίες από τον υπόκοσμο συναντούν το αφηγηματικό μπρίο ενός καταξιωμένου στιλίστα του νουάρ, προκύπτει το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Στο νέο αυτό βιβλίο, ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που συνεργάζεται στενά με τους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλήματος Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για να παρουσιάσει πέντε αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών.

«Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανήσυχες μνήμες που ξυπνάνε. Η προέλευσή τους, σταθερή: Πέντε πραγματικά εγκλήματα και πέντε αστυνομικοί της αστυνομίας με έναν και μοναδικό στόχο. Να τα εξιχνιάσουν. Όσο για το υλικό τους, αντλείται από τα ανατριχιαστικότερα δείγματα του αστυνομικού ρεπορτάζ: Ένας τοξικοεξαρτημένος βρίσκεται σταυρωμένος σε ένα δάσος. Ένας εισοδηματίας δολοφονείται βίαια στο διαμέρισμά του. Άγνωστοι πυροβολούν έναν Ολλανδό σε μια γειτονιά της Αθήνας. Ένα κοριτσάκι εξαφανίζεται από το σπίτι του. Μια φωτιά σε ένα δώμα αποκαλύπτει ένα πτώμα δεμένο στο κρεβάτι.

Στο λογοτεχνικό αυτό ταξίδι στα άδυτα πέντε υποθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα, ο Βαγγέλης Γιαννίσης καταθέτει ένα true crime βιβλίο το οποίο προχωρά πέρα από την καταγραφή εγκληματικών ενεργειών και την εξιχνίασή τους. Διαισθανόμενος το δραματικό στοιχείο που διέπει τη ρουτίνα των προσώπων που στελεχώνουν τον ενδέκατο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, ο συγγραφέας εντρυφά στους ανθρώπους: στους ερευνητές, τα θύματα, τους δράστες και όσους έμειναν πίσω.

Σε μια επιτόπια μελέτη που διήρκεσε έναν χρόνο και στο διάστημα της οποίας ο Βαγγέλης Γιαννίσης έγινε «έπιπλο στα γραφεία» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 173, καμία πτυχή του αστυνομικού έργου δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από τον συγγραφέα. Ο τρόπος δουλειάς, η μεθοδολογία, οι λεπτομέρειες, οι νοητές αναπαραστάσεις, οι συνομιλίες, οι συμπεριφορές, η γνωριμία με τους αξιωματικούς του Τμήματος και οι εμπειρίες τους αποθησαυρίστηκαν στο έπακρο, ώστε να πραγματωθεί ένα εγχείρημα χωρίς όμοιο στην ιστορία του ελληνικού νουάρ.

Σχετικα
Βαγγέλη Γιαννίση, ποιος είναι ο «Αμαρόκ»;
Βαγγέλη Γιαννίση, ποιος είναι ο «Αμαρόκ»;

Το αποτέλεσμα; Ένα βιβλίο που αγγίζει την κλάση της σαγηνευτικότερης μυθοπλασίας, παρότι καταπιάνεται με πραγματικές ζωές –που χάθηκαν. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας δια λιθοβολισμού για παραδειγματισμό, μιας ανθρωποκτονίας για χρυσές λίρες που δεν βρέθηκαν ποτέ, μιας άλλης για ναρκωτικά και χρέη, μιας δολοφονίας ανήλικου κοριτσιού και μιας εντελώς ανεξήγητης. Μπορεί οι υποθέσεις να έχουν εκδικαστεί και οι δράστες να οδηγήθηκαν στη φυλακή, το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173» κατορθώνει ωστόσο να εκπληρώσει την υπέρτατη αποστολή του: Να τις διασώσει από τη λήθη. «Η μνήμη, άλλωστε, είναι το μόνο που έχουμε ουσιαστικά», όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Βαγγέλης Γιαννίσης στον επίλογό του. «Είναι η μόνη απόδειξη πως κάποτε υπήρξαμε ζωντανοί, ότι περάσαμε από τον κόσμο. Η λήθη είναι ένας δεύτερος θάνατος».

Όλα αυτά από τον Βαγγέλη Γιαννίση, τον συγγραφέα που μπήκε για πρώτη φορά στις βιβλιοθήκες μας το 2014 με «Το Μίσος», συστήνοντας στο αναγνωστικό κοινό τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν εμπλούτισε τα διαβάσματά μας με πέντε ακόμη μυθιστορήματα, τα «Ο Χορός των Νεκρών», «Το Κάστρο», «Η Σκιά», «Η Γυναίκα του Ίσνταλ», «Αμαρόκ», τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή. Στο νέο του έργο, ο λογοτέχνης που εξελίχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νουάρ στη χώρα μας, στρέφεται στο true crime για να να παραδώσει το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», το πιο μεγαλόπνοο και ουσιαστικό βιβλίο του έως σήμερα. Διότι, όπως εξηγεί ο ίδιος, «ήθελα να κάνω κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».
 

Ανακαλύψτε το «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», βασισμένο σε αληθινές ιστορίες από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και θα εξακριβώσετε τον λόγο για τον οποίο ομότεχνοι του Βαγγέλη Γιαννίση, σαν τον Νορβηγό συγγραφέα best seller αστυνομικών μυθιστορημάτων Jorn Lier Horst, εξαντλούν τον υπερθετικό των επιθέτων όταν σχολιάζουν το νέο αυτό βιβλίο: «Ορισμένες υποθέσεις φαίνεται αδύνατον να επιλυθούν. Αυτές που παρουσιάζονται στο βιβλίο θα σας κάνουν να στριφογυρνάτε στην καρέκλα σας από την αγωνία». Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς από ένα αστυνομικό;

Βαγγέλης Γιαννίσης, «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», σελίδες 352, κυκλοφορεί σε βιβλίο και e-book από τις εκδόσεις Διόπτρα

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5