1821 Digital Gallery
ΤΕΥΧΟΣ 773

Doomsday Clock: Οι Watchmen συγκρούονται με το Σύμπαν της DC

Ο ήρωας του κόμικ Watchmen, Δρ. Μανχάταν
© DC Comics
Η τελική μοίρα του σύμπαντος της DC θα αποφασιστεί σε μια τιτανομαχία ανάμεσα στους Σούπερμαν και Δρ. Μανχάταν
  • A-
  • A+
0
Στο graphic novel «Doomsday Clock: Ώρα Μηδέν» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis, ο κόσμος του Watchmen συναντά το Σύμπαν της DC

Το Ρολόι της Αποκάλυψης, το σύμβολο που δημιούργησε το 1947 το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του επιστημονικού περιοδικού Bulletin of the Atomic Scientists ως απάντηση στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ανά τον κόσμο και τον έντονο φόβο ενός πυρηνικού πολέμου, είχε αρχικά ορισμένους τους δείκτες του στις 23.53. Η ώρα στο ρολόι, που όσο πιο κοντά βρίσκεται στα μεσάνυχτα αποτυπώνει την ένδειξη για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής, πήγε αρκετές φορές μπροστά και πίσω. Το 1953, στην πιο δυσοίωνη ένδειξη από τη δημιουργία του, οι δείκτες πήγαν στις 23.58, καθώς ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση είχαν προχωρήσει στη δοκιμή θερμοπυρηνικών όπλων. Το 1968, η ώρα έδειχνε 23.48, μετά την υπογραφή της πρώτης Συνθήκης Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Το 1984, την εποχή δημιουργίας του κόμικ Watchmen, η κούρσα εξοπλισμών των δύο χωρών και η διαφαινόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια νέα Συνθήκη Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων έσπρωξε τους δείκτες στις 23.57. Το 1991 το ρολόι πήγε πίσω στις 23.43, αναγνωρίζοντας την υπογραφή της δεύτερης συνθήκης ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Το 2007 το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας αποφάσισε πως το ρολόι θα πρέπει να αντανακλά επίσης τον κίνδυνο των κλιματικών και επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν τρία λεπτά πριν τα μεσάνυκτα τον Ιανουάριο του 2015 «λόγω της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως και των ευρύτατων πυρηνικών οπλοστασίων» και έχουν παραμείνει εκεί έκτοτε.

Καρέ από το κόμικ Doomsday Clock της DC Comics
© DC Comics

Ώρα Μηδέν. Στο «Doomsday Clock», που κυκλοφόρησε το 2017, ο κόσμος του Watchmen συναντά το Σύμπαν της DC. Οι εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν το επικό φινάλε του κριτικά αναγνωρισμένου κόμικ από την καταξιωμένη ομάδα των Geoff Johns στο σενάριο και Gary Frank στην εικονογράφηση. Με τον χρόνο να τελειώνει στο σύμβολο του πλέον «ενήλικου» κόμικ, ειδήσεις για τους Μετανθρώπους, θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευσή τους και ιστορίες που το Χόλιγουντ δεν θέλει να μαθευτούν, πρωταγωνιστούν μαζί με τους υπερήρωες, τους ήρωες και τους αντιήρωες στις σελίδες του. 

Επτά χρόνια μετά τα γεγονότα του «Watchmen», ο Άντριαν Βέιντ έχει αποκαλυφθεί ως ο υπαίτιος για τον φόνο εκατομμυρίων ανθρώπων. Φυγάς πια, έχει καταστρώσει ένα νέο σχέδιο για να εξιλεωθεί στα μάτια του κόσμου και το πρώτο του βήμα είναι να βρει τον Δρ. Μανχάταν. Στο πλευρό του έχει έναν νέο Ρόρσαχ και τους άγνωστους μέχρι τώρα Μίμο και Μαριονετίστα, ακολουθεί τα ίχνη του Δρ. Μανχάταν στο Σύμπαν της DC, το οποίο βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, καθώς διεθνείς εντάσεις σπρώχνουν τους δείκτες από το «Ρολόι της Αποκάλυψης» όλο και πιο κοντά στα μεσάνυχτα. 

Σχετικα
Κόμικ με την πρώτη εμφάνιση του Superman πωλήθηκε 3 εκατ. δολάρια
Κόμικ με την πρώτη εμφάνιση του Superman πωλήθηκε 3 εκατ. δολάρια

Καρέ από το κόμικ Doomsday Clock της DC Comics
© DC Comics

Ήρθε το τέλος; «Οι ηθικολάγνοι ουρλιάζουν για να ακούσουν τη φωνή τους, έχοντας κουφαθεί από τον αντίλαλό τους το κοινοβούλιο κατηγορεί την άλλη πλευρά εξαιτίας αυτών που έχει και όχι αυτών που είναι… ζητάνε ανοχή χωρίς να την προσφέρουν» διαβάζουμε στα πρώτα καρέ του «Doomsday Clock» και μέχρι τα τελευταία, ο Σούπερμαν, ο Μπάτμαν, ο Τζόκερ και τα άλλα «παιδιά» συμπρωταγωνιστούν σε ένα νέο κεφάλαιο του φιλόδοξου κόμικ, που με αφετηρία το «DC Universe: Αναγέννηση» γράφει ξανά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ιστοριών που έχουμε διαβάσει και δει από τη DC. 

Τα εξώφυλα του κόμικ Doomsday Clock που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubus
Σχετικα
«The Bat and the Cat» - Το νέο τρέιλερ του «The Batman»
«The Bat and the Cat» - Το νέο τρέιλερ του «The Batman»

Σε μετάφραση του Χρήστου Κανελλόπουλου, το «Doomsday Clock: Ώρα Μηδέν, Μέρος Δεύτερο», σε 224 πολύχρωμες συναρπαστικές καλοτυπωμένες σελίδες που συνεχίζουν την προσεγμένη έκδοση που προηγήθηκε τον Δεκέμβριο, ο χρόνος γίνεται σχετικός τόσο για τους χαρακτήρες όσο και για σένα που μπαίνεις σε ένα σύμπαν από το οποίο δεν θέλεις να βγεις. Sneak preview από τις δύο κυκλοφορίες, παρακάτω.

Καρέ από το κόμικ Doomsday Clock της DC Comics

Καρέ από το κόμικ Doomsday Clock της DC Comics

Καρέ από το κόμικ Doomsday Clock της DC Comics

Καρέ από το κόμικ Doomsday Clock της DC Comics
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5