- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μαριλένα Παππά, Το τελευταίο εμπόδιο: Μια μεταφυσική νουβέλα
Ένα κείμενο μεταφυσικού χαρακτήρα που όμως, συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα και την ανθρώπινη φύση
Η Αθηνά Ν. Μαλαπάνη, Φιλολόγος-Συγγραφέας γράφει την κριτική της για «Το τελευταίο εμπόδιο» της Μαριλένας Παππά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Κριτική της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη, Φιλολόγου-Συγγραφέα
Η νουβέλα «Το τελευταίο εμπόδιο» της Μαριλένας Παππά από τις εκδόσεις Βακχικόν αποτελεί ένα κείμενο μεταφυσικού χαρακτήρα που όμως, συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα και μεταλαμπαδεύει μηνύματα για τον περίπλοκο χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης.
Μια γυναίκα, η Αχώ, βιώνει τη μοναξιά και την απομόνωση στην καθημερινότητά της, ένα φαινόμενο που μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Αυτή η κατάσταση αποξένωσης και σιωπής δίνει την ευκαιρία στη λογοτεχνική ηρωίδα να κάνει ενδοσκόπηση και να αντιμετωπίσει κατάματα τους προβληματισμούς της. Εξερευνά την εσωτερική της φύση, το σώμα της, όλο της το είναι, βιώνοντας μάλιστα τον έρωτα με έναν ιδιόμορφο τρόπο. Ομοίως με παράδοξο τρόπο βιώνει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, διεργασίες που επηρεάζουν το σώμα και την ψυχή της και στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούνται μεταφορικά για να αναδείξουν με ανάγλυφο τρόπο την εκ βαθέων μεταβολή της.
Η συγγραφέας εφαρμόζει εσωτερικό μονόλογο στο μεγαλύτερο μέρος του έργου της, με αποτέλεσμα να προσδίνει έναν εξομολογητικό και προσωπικό τόνο στο κείμενό της. Ο υπερρεαλισμός, ένα λογοτεχνικό και ευρύτερα πνευματικό κίνημα, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Μαριλένα Παππά. Ο υπερρεαλισμός αποτελεί μια αυτόματη καταγραφή του υποσυνείδητου με απόλυτα ελεύθερο τρόπο, ακόμη κι αν δεν παράγει έναν λογικό λόγο. Μέσα από το παράλογο και την αυτόματη καταγραφή του ονείρου όμως, αποδίδεται η πραγματικότητα με έναν ιδιάζοντα τρόπο. Η συγγραφέας ξέρει να χρησιμοποιεί με μαεστρία αυτή τη λογοτεχνική τεχνική, θυμίζοντάς μας υπερρεαλιστικούς λογοτέχνες, όπως λ.χ. τον Γ. Ρίτσο και τα στοχαστικά πεζά κείμενα του Γ. Σεφέρη.
Το τελευταίο εμπόδιο είναι η ανάγκη της ηρωίδας να απελευθερωθεί από τα δεσμά της μοναξιάς και της καταδυναστευτικής πραγματικότητας, τα οποία σπάζει μέσα από την εμπιστοσύνη της στο όνειρο και το ασυνείδητο. Έτσι, η ηρωίδα απελευθερώνεται πλήρως και μαζί της και ο εκάστοτε αναγνώστης που κόβει τις προσωπικές του αλυσίδες και ελευθερώνει το μυαλό, το συναίσθημά του και την έκφρασή του, μια ανάγκη του καθενός…
Μην χάσετε αυτή τη μοναδική νουβέλα με την απόλυτα πρωτότυπη και πρωτοποριακή γραφή! Μόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ένα ποίημα του Σάββα Σαββόπουλου για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου των εορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.