- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μυστράς: Εγκρίθηκε η μελέτη για το παλάτι των Δεσποτών
Μενδώνη: «Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ο επισκέπτης θα βιώνει τη βυζαντινή καθημερινότητα, από τη ζωή των αυτοκρατόρων μέχρι την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου». Η έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2023
Μυστράς: Εγκρίθηκε η ανάδειξη του Παλατιού των Δεσποτών από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ
Τη μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη - εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, με προϋπολογισμό 1,35 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα χθες το Συμβούλιο Μουσείων.
Χώρος ενταγμένος στον κατάλογο της UNESCO, ο Μυστράς υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά κέντρα της Πελοποννήσου και ενσωματώνει πλήθος στοιχείων του υλικού πολιτισμού των ύστερων βυζαντινών χρόνων και της τουρκοκρατίας. Την καθημερινή ζωή σ’ αυτό το εξαιρετικό μνημειακό σύνολο προσδοκά να αναδείξει με εύγλωττο για το κοινό τρόπο η εκθεσιακή περιήγηση που σχεδιάζεται.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη σχετική απόφαση η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ο επισκέπτης, μέσα από τη μοναδική εμπειρία θέασης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, θα βιώνει τη βυζαντινή καθημερινότητα: Από τη ζωή των αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι και την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου. Ο επισκέπτης καλείται, με εύληπτο τρόπο, να κατανοήσει και να προσεγγίσει τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου».
Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά περιλαμβάνει εργασίες για τη βελτίωση και επέκταση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου των λίθινων στοιχείων των ναών του Αγίου Δημητρίου, της Παντάνασσας και της Ευαγγελίστριας, προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής του ΥΠΠΟΑ: «Για την συνολική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, ο Μυστράς έχει περιληφθεί στο ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην παρακολούθηση, ψηφιοποίηση, και στον συστηματικό έλεγχο των επιπτώσεων στον αρχαιολογικό χώρο».
Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το έργο «Ανάδειξη – Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά», είναι ενταγμένες στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-20120. Προβλέπουν τη διαμόρφωση των επισκέψιμων χώρων του Παλατιού των Δεσποτών. Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, εξειδικευμένου εσωτερικού φωτισμού, αναδεικνύονται οι διάφορες όψεις και χρήσεις του συγκροτήματος. Παράλληλα, διασφαλίζεται η προστασία του μνημείου.
Το έργο διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Αφορά στη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου), στην εξασφάλιση προσβασιμότητας και τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ) και στο εκθεσιακό πρόγραμμα που προσβλέπει στην εμπειρία των επισκεπτών. Υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.