- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
20 NSFW ερωτικές εικόνες από το «Ink is my Blood» της Apollonia Saintclair
Η μεγάλη σχεδιάστρια του σεξ επανέρχεται, ακόμη πιο ερεθιστική και τολμηρή
H αποθέωση της κλειτορίδας; Αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δώσει σχήμα στο σεξ, να αποτυπώσει τα σκανδαλιστικότερα φετίχ, τα πιο άγρια βίτσια. Το προκλητικό γυμνό είναι το κοινό σημείο σε όλο της το έργο. Η Apollonia Saintclair σχεδιάζει για χάρη της και για τη δική μας ευχαρίστηση. Η εικαστική κοσμοθεωρία της, όπως εκδηλώνεται σε ένα από τα προλογικά κείμενα του «Ink is my Blood Volume One» είναι αποκαλυπτική: «H σεξουαλικότητα, ιδιαίτερα η γυναικεία σεξουαλικότητα, είναι πολύπλευρη. Είναι πολύ ιδιαίτερη και προσωπική. Φαντάσου τα εννέα δέκατα του ψυχισμού σου να κρύβονται κάτω από την κορυφή του παγόβουνου που είναι η δημόσια εικόνα».

La trouvaille (There you are!...) © Apollonia Saintclair
Κατονομάζοντας την πορνοστάρ Stoya σαν ιδεατό μοντέλο της και αντλώντας από όλες τις ενσαρκώσεις της θηλυκότητας στο καλλιτεχνικό στερέωμα, από την Αφροδίτη της Μήλου στον Man Ray, η μυστηριώδης εικονογράφος που υφίσταται αποκλειστικά σαν ψηφιακή ταυτότητα επιμένει να αναπαριστά «ισχυρές γυναικείες μορφές των οποίων η γύμνια είναι πανοπλία και των οποίων η ερωτική εγκατάλειψη είναι ο μοχλός που σηκώνει τον κόσμο». Θα ζήσουμε στον παθιασμένο κόσμο της; Έτσι κι αλλιώς, το σεξ που σχεδιάζει για λογαριασμό μας η mainstream πορνογραφία είναι υπερβολικά προβλέψιμο και βαρετό. Ενώ αντίθετα οι δικές της απεικονίσεις παίζουν μια δική τους μελωδία, που μιλάει για το πάθος, την ελευθερία και την ομορφιά. Βυθίζεσαι στα έργα της σαν να κάνεις μια βουτιά στο αισθησιακότερο όνειρο.

La plume de paon (Eve) © Apollonia Saintclair
Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει τις προφανείς επιρροές: Τους αξεπέραστους στιλίστες Moebius και Milo Manara, αυτούς που αποκαλεί «Leonardo da Vinci και Caravaggio του κόμικ». Ανάμεσα στις γραμμές ωστόσο ανιχνεύονται περισσότεροι βιρτουόζοι – Bilal, Varenne, Liberatore, Schuiten. Όσοι γαλουχήθηκαν με πλούσια δίαιτα «Βαβέλ» και «Παρά Πέντε» θα αναγνωρίσουν τα σημάδια. Τα πιο εκλεπτυσμένα χνάρια της καλλιτεχνικής της οδύσσειας όμως εντοπίζονται στα διαβάσματα, στο μητρικό λογοτεχνικό γάλα της από γραπτά του Μπόρχες και του Λάβκραφτ, του Φλομπέρ και του Μοπασάν, του Χένρι Μίλερ και της Αναΐς Νιν. Όλα αυτά διοχετευμένα στη φόρμα του ασπρόμαυρου, ενός ακόμη επιπέδου αφαίρεσης το οποίο της επιτρέπει να εστιάζει στα ουσιώδη, στη σιλουέτα, στις σκιές και στη γεωμετρία. Στα περισσότερα κάδρα της το χρώμα απουσιάζει, αλλά τα σώματα μέσα τους φωτίζονται με φαντασμαγορική λάμψη.

L'escale à Monastirion (Stopover in Monastirion) © Apollonia Saintclair
Το «Ink is my Blood Volume One» είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας λευκωμάτων που θα κυκλοφορήσει τμηματικά το επόμενο διάστημα. Ο τόμος αυτός απανθίζει τη δουλειά της Apollonia κατά το διάστημα 2012-13, με τις επόμενες εκδόσεις να καταγράφουν την πιο πρόσφατη παραγωγή της και τα έργα που η ίδια χαρακτηρίζει τεχνικά αρτιότερα, περισσότερο απαιτητικά και περίτεχνα. Εδώ όμως ξεκίνησαν όλα. Η γκαλερί του «Volume One» είναι εκείνη που ανέδειξε την Apollonia Saintclair σε απρόθυμο αστέρα του web, σκοράροντας χιλιάδες αναδημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα και απογειώνοντας το προφίλ της δημιουργού μιας ψηφιακής erotica δίχως όμοιο στο απέραντο μουσείο του ίντερνετ. Το άλμπουμ εκτείνεται σε 148 σελίδες και περιέχει 120 σχέδια μεγάλου φορμά σε διαστάσεις εννέα επί έντεκα ιντσών, με εισαγωγή της Erika Lust, συνεντεύξεις και δοκίμια για τη δουλειά της από την Evelyn Wang του Dazed και την Adeline Wessang του Noblahblah, σε δίγλωσση αγγλογαλλική έκδοση με αποκλειστικά έξτρα, στίκερ, σελιδοδείκτες, υπογεγραμμένες και αριθμημένες εκτυπώσεις σε μουσειακό χαρτί, καθώς και δέκα αυθεντικά σχέδια σε μελάνι. Το «Ink Is My Blood» πωλείται στο eshop της Apollonia στο Big Cartel. Προμηθεύσου το για προσωπική απόλαυση ή σαν ηδονικό δώρο για όσους λαχταράς. Να είσαι τολμηρός!
Η Apollonia Saintclair στο Tumblr, στο Τwitter, στο Facebook, το «Ink is my Blood Volume One» στο Big Cartel και μια παλιότερη συνέντευξη – εξώφυλλο της εικονογράφου στην Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.