Tip of the day

Πού θα φας τυλιχτό με ντολμαδάκι;

Μια πίτα απ' όλα με ντολμά αντί για γύρο

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντολμά

Στο Hoocut στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης θα βρεις το περιβόητο χορτοφαγικό σουβλάκι με ντολμαδάκι ορφανό

Αν έλεγες στη γιαγιά σου πως μια μέρα το ντολμαδάκι (το σωστό, το σκέτο, το ορφανό) θα έμπαινε μέσα σε πίτα και θα αποκτούσε φανατικούς οπαδούς, το πιο πιθανό είναι να σε κοιτούσε πάνω απ’ τα γυαλιά της και να σου έλεγε «παιδάκι μου, αυτά δεν γίνονται». Κι όμως, το είδαμε κι αυτό, αφού στο Hoocut στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, φτιάχνουν το περιβόητο ντολμαδόπιτο, που μάλιστα είναι πεντανόστιμο!

Υπό μία έννοια, το λες και μια μικρή επανάσταση στο σουβλάκι όπως το ξέραμε. Παίρνει το κλασικό, πατροπαράδοτο ορεκτικό που έχουμε συνηθίσει πάνω σε πιατέλα με λίγο γιαούρτι και λεμόνι και το τυλίγει με φροντίδα μέσα σε φρεσκοζυμωμένη πίτα, μαζί με χειροποίητο δροσερό τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι και άνηθο. Έτσι, προκύπτει μια χορτοφαγική, πεντανόστιμη και ασυνήθιστη εκδοχή του κλασικού πιτόγυρου.

Ντολμά

Η λέξη «ντολμάς» προέρχεται από το τουρκικό dolma, που σημαίνει «γεμιστός» και κατ' επέκταση από το ρήμα dolmak, δηλαδή «γεμίζω». Κάτω από αυτόν τον όρο, στις κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συναντάμε δεκάδες παραλλαγές πιάτων όπου λαχανικά και φύλλα γεμίζονται με ρύζι ή κιμά ή ακόμα και θαλασσινά. Οι ρίζες του ντολμά μάλιστα φαίνεται να φτάνουν μέχρι την αρχαία Περσία, όπου μαγειρεύονταν παρόμοια πιάτα με γεμιστά αμπελόφυλλα ή λαχανικά. Από εκεί, μέσω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η συνταγή ταξίδεψε και εξελίχθηκε στις κουζίνες των Βαλκανίων, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Λιβάνου και της Αρμενίας. Κάθε τόπος της έβαλε το δικό του άρωμα: άλλοι προσθέτουν κουκουνάρι, άλλοι ξηρούς καρπούς, άλλοι κανέλα ή λεμόνι. Στην Ελλάδα, οι ντολμάδες χωρίζονται σε δύο «στρατόπεδα»: οι «ορφανοί», νηστίσιμοι, χωρίς κιμά, με ρύζι, μυρωδικά, λεμόνι και πολύ ελαιόλαδο και οι «γεμιστοί με κιμά», πιο πλούσιοι, συχνά σερβιρισμένοι με αυγολέμονο.

Ντολμά

Αν και το Ηοocut φημίζεται για τον ζουμερό γύρο και τα λουκάνικά του, να ξέρετε πως πέρα από το ντολμαδόπιτο υπάρχει κι άλλη μη κρεατοφαγική εκδοχή, η παραδοσιακή πίτα του που είναι γεμιστή με καλαμάρι, ταραμοσαλάτα, καυτερή σάλτσα, ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, μάραθο και πάπρικα.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα
Τηλέφωνο : +30 210 3240026

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY