Tip of the day

Ψάχνεις το πιο αυθεντικό παξιμάδι για ντάκο;

Μαζί θα βρεις και το τέλειο εφτάζυμο και άλλες μοναδικότητες της παράδοσης

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραδοσιακά προϊόντα

Το σωστό, το νόστιμο παξιμάδι θα το βρεις στην Αθηνάς, στα «Παραδοσιακά Προϊόντα»

Το παξιμάδι αποτελεί αιώνες τώρα, τον βασιλιά της διατροφής μου. Το ιδανικό, το αγνό, το ψάχνω και το αναζητώ με πάθος, απορρίπτοντας δεκάδες μέχρι να βρω τον σωστό δρόμο, που οδηγεί στο νούμερο 39 της οδού Αθηνάς, εκεί όπου ζει το τελειότερο παξιμάδι για κάθε χρήση. Γιατί το παξιμάδι, δεν είναι μόνο ένα, και ένα παξιμάδι δεν ταιριάζει με όλα: άλλο ζητάει ο αυθεντικός κρητικός ντάκος άλλο ένα πλατό τυριών, άλλο θέλει για παρέα του ένα ζεστό, βουνίσιο τσάι. Πολλά σε ένα, ο Παναγιώτης Νικόλαρος και η Αιμιλία Σιδερά έχουν κάνει το αρτιότερο κάστινγκ στους φούρνους της επικράτειας για να μην χαθούμε στη μετάφραση με τα χιλιάδες παξιμάδια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Παραδοσιακά προϊόντα

Μανιάτης στην καταγωγή, ο Παναγιώτης είχε ωραιότατο μαγαζί στη Σύμη, μέχρι να επιστρέψει το 2008 στην Αθηνάς, να φτιάξει ένα μαγαζί για να πουλά κυρίως, το δικό του μανιάτικο, εξαιρετικό μέλι. Κοντά στο μέλι, βρήκαν τη θέση τους πολλά τοπικά διαμάντια, γιατί κάθε τόπος φτιάχνει τα δικά του, πρέπει, όμως, να έχεις και το κριτήριο που θα διαλέξει τον αφρό, την ανεπανάληπτη ποιότητα και νοστιμιά της κάθε περιοχής.

Παραδοσιακά προϊόντα

Και αυτό το μικρό μαγαζάκι είναι ένα θαύμα, αφού χωρά -με το χέρι στην καρδιά- μόνο το καλύτερο: το βαρύ, κρίθινο παξιμάδι του Ζαφειράκη από την Ιεράπετρα, ό,τι ονειρεύεται ο αυθεντικός ντάκος, το κανονικό ή ολικής κρητικό εφτάζυμο με κείνη την παλιά γεύση, αφράτο όπως το αποζητά το κάθε τυρί, στην εκδοχή με γλυκάνισο αναδεικνύει το άρωμα του καφέ και κάθε ελληνικό βότανο αλλά και το προζυμένιο παξιμάδι από τον Πάρνωνα και παξιμάδι χωρίς γλουτένη.

Παραδοσιακά προϊόντα
Παραδοσιακά προϊόντα

Με ευκαιρία που ήρθες, θα πάρεις οπωσδήποτε και το γνωστό, υπέροχο ψωμί της Χαλκίδας, ψωμί από το Άγιο Όρος, φρέσκο γιουφκά από τη Βόρειο Ελλάδα, φύλλο δυσεύρετο στην πρωτεύουσα, για να φτιάξεις την πιο σπιτική πίτα -σαν της γιαγιάς από το χωριό-, σαμουσάδες, κουραμπιέδες με ελαιόλαδο από τη Σπάρτη και δίπλες σπιτικές από την Καλαμάτα και ένα χύμα μοναδικό, ονειρεμένο, ολόχρυσο λαλάγγι του Ανδροβιτσανέα, που άλλαξε τη γνώμη μου για τα λαλάγγια της αγοράς, που όλα μυρίζουν υπερβολικό και ταγκισμένο λάδι.

Παραδοσιακά προϊόντα

Έχει και σπιτίσια, μανιάτικα κουλουράκια, κριτσίνια κρασιού, σφέλα, φέτα και μυζήθρα, τα ζυμαρικά "Οι Μύλοι" από τα πιο νόστιμα και αλ ντέντε της παράδοσης και άλλες πολλές, μονάκριβες, παραδοσιακές λιχουδιές.

Παραδοσιακά προϊόντα, Αθηνάς 39, 2103222622

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ