Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Ελληνικο

Το Βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ ή Φύλλα Ημερολογίου

Συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί(+,Χ) & του Δραματικού Θεάτρου-Ρούλα Πατεράκη στα πλαίσια των μελοδραματικών αναγνώσεων που φέτος εξελίσσονται και παίρνουν μια πιο θεατροποιημένη μορφή με θίασο ηθοποιών. Σαν από άλλον κόσμο η μαύρη αυτοκρατόρισσα έστεκε μπροστά μου, κυρά κι αρχόντισσα όλης αυτής της λαμπροσύνης.

19300-48090.jpg

Συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί(+,Χ) & του Δραματικού Θεάτρου-Ρούλα Πατεράκη στα πλαίσια των μελοδραματικών αναγνώσεων που φέτος εξελίσσονται και παίρνουν μια πιο θεατροποιημένη μορφή με θίασο ηθοποιών.

Σαν από άλλον κόσμο η μαύρη αυτοκρατόρισσα έστεκε μπροστά μου, κυρά κι αρχόντισσα όλης αυτής της λαμπροσύνης.

Το 1891, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος αναγορεύεται διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και δέχεται την πρόταση των Ανακτόρων της Αυστρίας να διδάξει την ελληνική γλώσσα στην Αυτοκράτειρα Ελισάβετ, τη θρυλική «Σίσσυ». Μαγεύεται από τη «μελαγχολική αυτοκράτειρα», τη θαυμάζει, τη λατρεύει, βαθιά και πλατωνικά, ως «γητεύτρα της φαντασίας, άφθαστο των Ονείρων και της Ωριοσύνης καταφύγιο». Γίνεται αφοσιωμένος ακόλουθος της, τη συνοδεύει μάλιστα στο ταξίδι της στην Κέρκυρα το 1892, τη χρονιά που ολοκληρώνεται το «Αχίλλειον», το παλάτι-ησυχαστήριό της στο νησί.

Λίγο μετά τη δολοφονία της Ελισάβετ το 1898, αποφασίζει να της αφιερώσει το Tagebucher (Φύλλα ημερολογίου), μια λυρική μυθιστορηματική βιογραφία της, η οποία όμως προξενεί την έντονη δυσαρέσκεια των Ανακτόρων και γίνεται η αιτία να εγκαταλείψει, ως ανεπιθύμητος, τη Βιέννη. Το 1908, το έργο κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τον τίτλο «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ».

Χάρη στο πολυμεταφρασμένο αυτό βιβλίο, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος γίνεται ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας με ευρωπαϊκή εκδοτική επιτυχία, αλλά και προπομπός του ελληνικού αφηγηματικού μοντερνισμού του 20ού αιώνα.

Στο εικαστικό τοπίο της παράστασης περιλαμβάνονται φωτογραφίες της εποχής του Χρηστομάνου από τη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη.

 

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Διδασκαλία: Ρούλα Πατεράκη
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρ. Πατεράκη, Κ. Φοντούκης