Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Μονολογος

Κήτος: Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Κήτος: Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Αμφι-Θέατρο
© Φάνης Παυλόπουλος

-Μαμά! Μαμά! Κοίτα έναν χοντρό!
-Ναι τρώγε χοντρέ! Τρώγε!
-Ρε όταν κατουράς τον βλέπεις;
-Κόψε τα τηγανιτά!
- Και τα λαδερά!
-Βασικά, κόψε μόνο τα γλυκά!
- Μην το κοιτάς αυτό, δε σου μπαίνει!

Το «Κήτος», ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού, συγγραφέα της μεγάλης επιτυχίας «Χαρτοπόλεμος», που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή το 2018, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Βογιατζή, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως». 

Το «Κήτος» αφηγείται με χιούμορ, ευαισθησία και ωμότητα, τη ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ένα οδοιπορικό αδυνατίσματος που έρχεται να μας θυμίσει τις φορές που είπαμε, “...από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα.” 

Ένας άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, ινστιτούτα, προσφορές αδυνατίσματος, υποσχέσεις, διαφημίσεις και μοντέλα του ίνσταγκραμ.

Κι όταν όλα αυτά μαζί καταφέρουν να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς του, η βελόνα κολλάει σε ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων. Διότι υπάρχουν ζυγαριές που μετρούν τις γαστρονομικές μας κτηνωδίες, αλλά δεν υπάρχουν ζυγαριές μέτρησης του ψυχικού βάρους, που ολοένα θρέφει αυτό το «Κήτος» που κουβαλάμε μέσα μας.

«Είσαι πάντα εκεί κι ας μη σε βλέπει κανείς. Έχεις έρθει για μένα. Σε αισθάνομαι στο σβέρκο μου, στην πλάτη μου, στην κοιλιά μου, στα γόνατά μου. Με διαπερνάς ολόκληρο. Σιγά σιγά γίνομαι εσύ. Κι αυτό είναι το πιο τρομακτικό απ’ όλα

Η παχυσαρκία, ενώ σήμερα αποτελεί μια κοινώς αποδεκτή ασθένεια, μια καθόλα ορατή νόσος, εμείς εξακολουθούμε να μετατοπίζουμε το βάρος στον πάσχοντα, σα να ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος και οι συνειδητές επιλογές του. Αρνούμαστε να δούμε τον «ελέφαντα» -το κήτος- μέσα στο δωμάτιο και να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Στον αντίποδα αυτού έρχεται η ίδια η παράσταση να λειτουργήσει ως ανατρεπτική και πρωτοπόρα μέθοδος αδυνατίσματος. Ας την ξεκινήσουμε μαζί, φυσικά… από Δευτέρα… 13 Μαΐου!

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Ρωμνιό και το «Κήτος»

Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους και ανερχόμενους θεατρικούς δημιουργούς, συγγραφέας του «Χαρτοπόλεμου», ενός από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα των τελευταίων χρόνων και ηθοποιός του Θέατρου Τέχνης, ο Βαγγέλης Ρωμνιός, χάνει τη ζωή του απότομα το 2018 σε ηλικία μόλις 36 ετών, χωρίς να μάθουμε ποτέ τον τελικό προορισμό που θα είχε το βέλος του αστείρευτου ταλέντου του.

Το «Κήτος» αποτελεί έναν ανέκδοτο θησαυρό βιωμάτων, ένα θεατρικό έργο που ο Βαγγέλης Ρωμνιός δούλευε και ξαναδούλευε για χρόνια, με τον χαρακτηριστικό του αυτοσαρκασμό και την βαθιά πνευματική του οξυδέρκεια, το οποίο ωστόσο δεν πρόλαβε ποτέ να το δει, ούτε στη σκηνή, ούτε στο χαρτί.

Το «Κήτος» δεν είναι ένα έργο για την παχυσαρκία. Είναι ένα έργο που με αφορμή την παχυσαρκία μάς καλεί να κοιτάξουμε βαθύτερα στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και να αναζητήσουμε τί είναι αυτό που προκαλεί και διαιωνίζει το κοινωνικό στίγμα. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ευάγγελος Βογιατζής
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ευάγγελος Βογιατζής
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βαγγέλης Ρωμνιός

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Κεντρο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Υπόγειο
Πεσμαζόγλου 5

2103228706

http://www.theatro-technis.gr

Κήτος: Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Αμφι-Θέατρο
Κήτος: Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
από 17/05/2024 έως 02/06/2024

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00

από 17/05/2024 έως 02/06/2024

κάθε Κυριακή 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

16 € γενική είσοδος / 14€ μειωμένο