«Το έργο αφορά αληθινές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τον 20ο και τον 21ο αιώνα, στη Ρωσία. Η παράσταση δίνει φωνή στους πιο ευάλωτους να μιλήσουν για την πίεση των μεταβάσεων και την αγριότητα των πολέμων. Ο κοινός άξονας των ιστοριών είναι η επιβίωση των ανθρώπων, σε συνθήκες κινδύνου. Πώς οι μικρές ιστορίες γράφουν τη μεγάλη Ιστορία», Βίλια Χατζοπούλου
Το έργο αναδεικνύει τις αληθινές ιστορίες ευάλωτων ανθρώπων που έζησαν στον20ο και στον 21ο αιώνα. Οι άνθρωποι αποκαλύπτουν τη ζωή, τον τόπο, τον χρόνο, τις σκέψεις, την ανατροπή, την καταστροφή, την αντίσταση με τον πιο δυναμικό τρόπο. Με το βίωμα τους.
Ο κοινός άξονας των ιστοριών είναι ο αγώνας για επιβίωση σε συνθήκες σφοδρού κινδύνου.
Η Ιστορία αλλάζει τους ανθρώπους; Οι άνθρωποι αλλάζουν την Ιστορία;
Το μυθιστόρημα βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας, το 2015, για τις ιστορίες που εξομολογήθηκαν άντρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας και πολιτικής σκέψης, στη Ρωσία, ακριβώς, στο ιστορικό μεταίχμιο μεταξύ των δύο τελευταίων αιώνων. Σε κάθε τόπο, η ιστορία αναγκάζει τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν και να αντέξουν την αγριότητά της, ώσπου να βρουν, σε καινούργιες συνθήκες τη νέα θέση τους.
Το κείμενο της παράστασης είναι διασκευή του μυθιστορήματος. Αντιμετωπίζοντας τις αφηγήσεις ως κοινή κληρονομιά και κοινή μοίρα της ανθρωπότητας.
Διασκευάζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η παράσταση «Χρόνος από δεύτερο χέρι» βασισμένη στο βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, σε σκηνοθεσία της Βίλιας Χατζοπούλου, κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά