Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Άκης Δέτσης, «Still Life» στην iFocus Photo Gallery

Άκη Δέτσης “STILL LIFE

Οι φωτογραφίες της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται στο φωτογραφικό του λεύκωμα με τον ομώνυμο τίτλο που εκδόθηκε το 2019.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης ο φωτογράφος αναφέρει:
«Θεωρώ τις φωτογραφίες ίχνη πραγματικότητας. Αποσπάσματα, μεταμορφώσεις που μεταφέρουν πληροφορίες με μη γραμμικό τρόπο. Επεκτείνουν την αντίληψη μας, αποτελούν μία πραγματικότητα δευτέρου βαθμού παρούσα με στενότερο αλλά πιο δραματικό τρόπο (Susan Sontag). Κατά τον Walter Benjamin, αναγνωρίζουμε σε αυτές, εικόνες του ασυνειδήτου μας.
Εδώ και πολλά χρόνια, ανάμεσα σε όσα φωτογραφίζω, συλλέγω εικόνες που φαινομενικά δεν έχουν συγκεκριμένη θεματική ούτε εντάσσονται σε ομάδες με κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά. Μελετώντας τις όμως καλύτερα, παρά το ότι δεν μπορώ να τις εξηγήσω λογικά, μπορώ να αντιληφθώ τις συγγένειες τους όσον αφορά, όχι τόσο την εξωτερική τους μορφή, όσο την αίσθηση που μεταδίδουν. Ανεξάρτητα από το αν είναι φωτογραφίες εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, αντικειμένων, κατασκευών ή ανθρώπινων μορφών, μεταφέρουν κάτι συμβολικό, λανθάνον, υπόρρητο, μία παρουσία που δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί με λέξεις. Αναδεικνύουν όψεις του κόσμου που η απευθείας όραση παραβλέπει.»

O Άκης Δέτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και φωτογραφίζει από το 1991.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα φωτογραφικά λευκώματα. Δείγματα της δουλειάς του έχουν δημοσιευτεί σε φωτογραφικά περιοδικά και ιστοσελίδες και έχουν παρουσιαστεί σε φωτογραφικές εκδηλώσεις.