Αρχειο

Carnival Street Party vol. 6

Η Αθήνα το γλεντάει στην πλατεία Αυδή. 10 φωτογραφίες από το 6ο Καρναβάλι του Μεταξουργείου

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 514
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88490-198549.jpg

Πώς μπορεί μια πολυπολιτισμική γειτονιά να έρθει πιο κοντά, να ανταλλάξει γεύσεις, μυρωδιές και πολιτισμικές συνήθειες; Ένα local street party όπου όλοι είναι διαφορετικοί, μέσα σε αυτοσχέδιες αποκριάτικες στολές, είναι μια καλή απάντηση όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια στο Μεταξουργείο. Το εν λόγω αυτό οργανωμένο street party ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από μια μεγάλη και ανοιχτή παρέα κατοίκων της περιοχής που αναζητούσε έκφραση στους δημόσιους χώρους. Φέτος, πέντε χρόνια μετά, το 6ο Καρναβάλι του Μεταξουργείου, που προσελκύει κόσμο από όλες τις γωνιές της Αθήνας, προσπάθησε να κρατήσει το local στοιχείο του, όπως μας είπαν οι διοργανωτές, με σκοπό να μη χαθεί ο χαρακτήρας του.

Τα προεόρτια ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη, όταν ομάδες κρουστών βγήκαν στους δρόμους για να ξεσηκώσουν τον κόσμο που ήδη είχε ξεχυθεί στα «ταβερνοκαφενεία» της περιοχής, όπως το απαιτούσε η μέρα. Με αυτοκόλλητα και ταμπέλες που έγραφαν «Βγες και γλέντησε κι εσύ από εδώ μέχρι την Αυδή» καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στο καρναβάλι της Κυριακής, ενώ τα μαγαζιά κερνούσαν εδέσματα της Αποκριάς. Άξιες αναφοράς οι γκόγκες που δοκιμάσαμε στο καφενείο του Πίπη και που αγνοούσαμε μέχρι εκείνη την ημέρα την ύπαρξή τους. Οι γκόγκες είναι παραδοσιακό πιάτο της Αργολίδας και σερβίρεται κυρίως την Κυριακή της Τυρινής. Πρόκειται για σπιτικά ζυμαρικά με μυζήθρα και τσιγαρισμένο λαρδί ή ελαιόλαδο.

Το καρναβάλι ξεκίνησε παραδοσιακά στις 11 το πρωί από την πλατεία Αυδή, όπου και κατέληξε πάλι 9 ώρες μετά για την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου. Πέρασε σχεδόν από όλα τα στενά της περιοχής, μπήκε ακόμα και στην Chinatown, ενώ κόσμος από τα μπαλκόνια πετούσε χαρτοπόλεμο και μεγάλες σαπουνόφουσκες. Η μέρα ήταν γεμάτη από χορό, τραγούδι, χρώμα, πολλά μεζεδάκια και άφθονο αλκοόλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το καρναβάλι πέρασε και από την Ιάσωνος (δρόμος που στεγάζει αρκετούς οίκους ανοχής). Το πατροπαράδοτο γαϊτανάκι δεν έλειπε από τη Λεωνίδου, ενώ παραδοσιακά μουσικά όργανα συνόδευαν το στριφογύρισμα. Λίγο παραπάνω, έλαβε χώρα ένα event αφρικανικής προέλευσης που περιελάμβανε χορό και τραγούδι γύρω από τη φωτιά. Συναντήσαμε παιδιά, ηλικιωμένους, ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων να αγκαλιάζονται και να καρναβαλίζονται υπό τους ήχους των κρουστών των Batala, των Quilombo, των Seli Canu και άλλων σχολών χορού και μουσικής, δοκιμάζοντας γεύσεις από τους δίσκους με τα κεράσματα που είχαν βγάλει έξω τα μαγαζιά της περιοχής. Η κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» που χρόνια μαγειρεύει σε διάφορα σημεία της Αθήνας για τους άστεγους της πόλης, εκείνη την ημέρα βγήκε και μαγείρεψε στην πλατεία Αυδή. Η περιοχή κυριολεκτικά πνίγηκε από κόσμο που είχε καταφθάσει από πολλές γωνιές της Αθήνας. Και του χρόνου!

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Spotted

image

Το Αυγό του ΚόκκοραΤόνοι από κομφετί να πέφτουν από το μπαλκονάκι του Αυγού του Κόκκορα. Το θρυλικό «Αυγό του Κόκκορα» της Κυψέλης, συνεχίζει την πορεία του στην πλατεία Αυδή, στο ιστορικό κτίριο που κάποτε στέγαζε το ταβερνείο «Το Μεταξουργείο». Σερβίρει ακόμα τις λατρεμένες χειροποίητες κρητικές μακαρούνες με κόκορα, εξαιρετική μαραθόπιτα και άλλα εδέσματα, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ. Καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες αλλά και μια στρατιά πολιτικών που το έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς, βρίσκονται απαθανατισμένοι σε στιγμές χαλάρωσης στον τοίχο δίπλα από τη σκάλα. Μυλλέρου & Λεωνίδου, Κεραμεικός, 217 7050103

Νέα στέκια στο Μεταξουργείο

image

Κλωστήριον

Άνοιξε εκεί που στεγαζόταν κάποτε ένα παλιό κλωστοϋφαντουργείο – κάτι που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για το όνομά του. Πρόκειται για ένα all day spot, η διακόσμηση τού οποίου βασίζεται κυρίως σε υλικά που υπήρχαν στο χώρο από την παλιά του λειτουργία. Μοναστηριακοί πάγκοι, μια πλάστιγγα που ζύγιζε κάποτε μαλλί αλλά και ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πάνω στην μπάρα, συνθέτουν ένα χώρο που σερβίρει καφέ αλλά και υπέροχα κοκτέιλ υπό τους ήχους της jazz και της soul.

Μυλλέρου 17, Μεταξουργείο, 6944 424132

image

Nikos Zisis

Ο προσωπολόγος και χρωματολόγος Νίκος Ζήσης που έχει αφήσει το στίγμα του σε γνωστά video clips και φωτογραφίσεις μόδας, άνοιξε το δικό του κομμωτήριο κοντά στην πλατεία Αυδή. Αδύνατο να μην το προσέξεις αφού ένας ροζ καθρέφτης – πιάνο τραβάει τα βλέμματα των περαστικών. Αν δεν τον βρεις στο κομμωτήριο σημαίνει ότι βρίσκεται κάπου στο εξωτερικό για να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις στο χώρο της κομμωτικής. Όπως άλλωστε κάνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Μυλλέρου 29 & Γερμανικού, Μεταξουργείο, 213 0309378

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ