Αρχειο

Η επέλαση των βartδάρων

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

59266-137646.jpg
Soul Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86738-174800.jpg

Δημήτρης Τζαμουράνης, «A day for Life, a day for Death»

Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Τζαμουράνη. Ο διεθνής έλληνας καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 1990 έχοντας εκθέσει σε μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη. Τα τελευταία 2 χρόνια έδειξε αναδρομικά τη δουλειά του στο Kunsthalle Osnabruck στη Γερμανία, στη Miro Gallery στην Πράγα και στο μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την καινούργια ζωγραφική του στη γκαλερί Haas στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η δουλειά του Δημήτρη Τζαμουράνη βασίζεται στην αλληγορία και τη μεταφορά, οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από τον πληθωρισμό των προσώπων και την εξαντλητική απόδοση των χώρων, της ματιέρας και των αντικειμένων. Θυμίζουν θεατρική σκηνή όπου εκτυλίσσεται μία δαιδαλώδης αφήγηση ενώπιον του θεατή που καλείται να αποκωδικοποιήσει και να ερμηνεύσει καταστάσεις που μοιάζουν οικείες και καθημερινές αλλά στην ουσία διέπονται από έναν αέρα μυστικισμού και έντονης διανοητικής αναζήτησης.

Info: Έως τις 18 Φεβρουαρίου στη Ζήνα Αθανασιάδου Gallery (Π.Π.Γερμανού 5, 2310275985).


image

Κινηματογραφικά Πυρομαχικά: Οι Οπτικές Επιπτώσεις της Παγκόσμιας Αναταραχής

To Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο πατάρι του, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, ένα εργαστήριο τριών συναντήσεων με τον τίτλο Cinematic Ammunition: The Visual Impact of Global Unrest (μτφρ. Κινηματογραφικά Πυρομαχικά: Οι Οπτικές Επιπτώσεις της Παγκόσμιας Αναταραχής), από τους Sherry Millner και ο Ernest Larsen. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εικαστική δουλειά video των δύο καλλιτεχνών και ταυτόχρονα να διερευνήσουν μαζί τους σπινθήρες, αλλά και τα βαθύτερα αίτια των ιστορικά πρωτοφανών παγκόσμιων ζητημάτων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής άμεσης και αδιαμεσολάβητης συμμετοχικής δημοκρατίας. Άξονες της δομής των εργαστηρίων, η οποία θα συνδιαμορφωθεί και από τους συμμετέχοντες, είναι: Οι πολύπλοκες σχέσεις των ανθρώπων του περιθωρίου με τα κέντρα εξουσίας· η κατάσταση του μη – πολίτη, του πρόσφυγα/μετανάστη, οπουδήποτε στον κόσμο· η δυνατότητα και οι τρόποι αντίδρασης που μπορεί να έχουν οι πολίτες σε απρόβλεπτες στιγμές της κρίσης ή ανάγκης. Πώς οι άνθρωποι δραματοποιούν τα δεινά τους, προκειμένου να κερδίσουν την προσοχή -ακόμη και παροδικά; Τα ζητήματα διατήρησης της κοινωνικής «τάξης», όπως η λειτουργία της αστυνομίας, η άσκηση νόμιμης βίας κ.ά. Οι εντάσεις μεταξύ πολιτικών ομάδων και κατηγοριών και η ουσία των ανθρώπινων δικαιωμάτων· η σημασία της ιστορίας και της μνήμης στο πλαίσιο αιφνίδιων αναταραχών.

Info: Από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο, στις 16:00. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά. Συνολικό κόστος συμμετοχής για τον κύκλο και των τριών συναντήσεων: 10 ευρώ (μεμονωμένη συμμετοχή: 5 ευρώ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο έργα των καλλιτεχνών.


image

Αλέξανδρος Κοντοπίδης, «Ο Μαυρόγατος»

Ο stand up comedian Αλέξανδρος Κοντοπίδης χτυπά με την κωμική παράσταση «Ο Μαυρόγατος». Στις 7 και 14 Φεβρουαρίου (του Αγίου Παρθενίου και του Αγίου Βαλεντίνου δηλαδή!) ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης εμφανίζεται στο Block 33. Γνωστός και ως «Άρχοντας», «Τιτανομέγιστος» και «Τρελλλάθηκα», ο βασιλιάς Κοντόπας μαζί με τον Γιάννη Μπουρσινό παρουσιάζουν στους fans τη δική τους εκδοχή ενός φοβισμένου ανθρωπάκου που μπλέκει σε συνθήκες και καταστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης! Λίγα λόγια για την παράσταση: «Κάποια στιγμή στη ζωή σου αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που βιώνεις είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που σου συμβαίνει. Μία μικρή αράχνη δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ανθρώπους πάνω σε τραπέζια με παντόφλες στα χέρια να ουρλιάζουν πανικόβλητοι. Μία τέτοια περίπτωση ανθρώπου είναι και ο Μαυρόγατος. Ένας ευθυνόφοβος άνθρωπος με πλούσια φαντασία αντιμέτωπος με τις υποχρεώσεις μιας ανιαρής καθημερινότητας. Θα προλάβει ο Μαυρόγατος να καταστρέψει το δαχτυλίδι των αρραβώνων, στο βουνό της Mordor, προτού η Shauron το ανακοινώσει στους γονείς της;».

Info: Στις 7 και 14 Φεβρουαρίου στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία, 2310533533). Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 8 ευρώ προπώληση και 10 ευρώ στην είσοδο του μαγαζιού. Οι πόρτες του Block 33 ανοίγουν στις 20.00 ενώ η παράσταση ξεκινά στις 21.30.


image

«Δον Ζουάν» του Μολιέρου στο Βασιλικό Θέατρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία αλλά και με τραγικό βάθος. Ο «Δον Ζουάν» θα παρουσιαστεί σε μετάφραση-σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Με τον Δον Ζουάν, ως απάντηση στους επικριτές του Ταρτούφου του και της ίδιας της ζωής του, ο Μολιέρος υπογράφει ένα έργο ανατρεπτικό, σκανδαλώδες και αινιγματικό, αμφίσημο, ή πιο σωστά πλούσιο σε δυνατότητες ερμηνείας, όπου η κωμωδία, και κυρίως η φάρσα, έρχεται πάντα να υποσκάψει την τραγωδία και να την καταλύσει.

Ταυτότητα της παράστασης: Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης, Μουσική: Κωστής Βοζίκης, Χορογραφία-Κινησιολογία: Σοφία Παπανικάνδρου, Ξιφασκία: Αναστάσης Ροϊλός, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Βοηθός σκηνοθέτη: Αντιγόνη Μπάρμπα, Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά, Βοηθοί φωτιστή: Νάσια Λάζου, Ειρήνη Μπουτάρη, Σταματία Σαπατόρη, Οργάνωση παραγωγής: Βίκη Αλεξάκη. Στο ρόλο του Δον Ζουάν ο Δημήτρης Δρόσος. Διανομή: Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογέννης, Μάνος Γαλανής, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Κολοβός, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ- Δανάη Οθωναίου, Αναστάσης Ροϊλός, Στέργιος Τζαφέρης, Γιάννης Τσιακμάκης. Συμμετέχουν επίσης: Γιώργος Βραχνός, Γιώργος Ευαγόρου, Γιάννης Καραμπάμπας, Νίκος Μήλιας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Τσιάνος-Κολέσης.

Info: Στο Βασιλικό Θέατρο. Τετάρτη (λαϊκή): 18.00. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00. Κυριακή: 19.15. Κανονικό εισιτήριο: 15€. Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200.


image

Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (ΑΠΑΝ) οργανώνουν ένα μεγάλο οδοιπορικό στη Συρία μέσα από την έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! Φωτογραφίες του Θεόφιλου Προδρόμου από έναν κόσμο οριστικά χαμένο». Η Συρία, που υπήρξε κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Με τον φακό του Θεόφιλου Προδρόμου και τα κείμενα της ιστορικού Μαριάννας Κορομηλά ξεδιπλώνεται ένας ευγενικός κόσμος, βαθιά πολιτισμένος και ιδιαίτερα οικείος στην ιστορική μνήμη του ελληνισμού. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί της μνήμης, ανακαλώντας όχι μόνο τα χίλια χρόνια της ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής ιστορίας του τόπου (333 π.Χ. έως 636 μ.Χ.), αλλά επίσης τους δεσμούς και τις επιρροές μεταξύ ελληνικού και συριακού πολιτισμού από την εποχή του Χαλκού έως σήμερα. Αν και παρακολουθούμε από κοντά την τραγωδία που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, την καταστροφή και τη λεηλασία σημαντικότατων μνημείων, η έκθεση είναι καθαρά πολιτιστική, δίχως αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα. Το μέγεθος της τραγωδίας αποκτά τις ασύλληπτες διαστάσεις του όταν έρθει κανείς σε επαφή ακόμη και με τα πολιτιστικά μόνο μεγέθη. Κείμενα και επιμέλεια έκθεσης: Μαριάννα Κορομηλά.

Info: Στη Βίλα Καπαντζή (Λεωφ. Βασ. Όλγας 108) από 7 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου 2015.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ