- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κάθε μέρα που περνάει ο καθένας από εμάς γεμίζει περίπου μια σακούλα με σκουπίδια. Και κάθε βράδυ τα βγάζουμε έξω, γιατί θέλουμε το σπίτι μας να είναι καθαρό. Φέρτε τώρα την εικόνα στο μυαλό σας: ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο και περνάτε από μια χωματερή. Εικόνα που δεν αρέσει σε κανέναν. Τι θα απογίνουν όλα αυτά τα σκουπίδια; Και πόσες χωματερές μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;
Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι η ανακύκλωση, μέσα από το αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων. Δεν υπάρχει δικαιολογία, 9,4 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα έχουν άμεση πρόσβαση στους 153.000 μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2013, η ΕΕΑΑ αξιοποίησε 442.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (συσκευασίες και χαρτί εντύπων). Κάτι αντίστοιχο γίνεται κάθε χρόνο. Φανταστείτε τώρα αν όλος αυτός ο τεράστιος όγκος «αποθηκευόταν» στο ένα ή το άλλο μέρος, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για το περιβάλλον. Και, φυσικά, η ανακύκλωση μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, αρκεί να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι.
Το σύστημα των μπλε κάδων αφορά μόνο συσκευασίες και συγκεκριμένα...
Αλουμινένιες: όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες κ.ά.
Λευκοσιδηρές: κουτάκια από κονσέρβες κ.λπ.
Πλαστικές: όπως μπουκάλια από νερό, λάδι, αναψυκτικά, απορρυπαντικό, γιαούρτια, σακούλες κ.λπ.
Γυάλινες: μπουκάλια από αναψυκτικά, από κρασί κ.λπ.
Χάρτινες: κουτιά από γάλα, χυμούς, χαρτόκουτα κ.ά.
Για τη σωστή ανακύκλωση στον μπλε κάδο ακολουθούμε 5 απλά βήματα
1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τις συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Αδειάζουμε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
5. Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στους μπλε κάδους
Μάθετε και αυτά
Η ΕΕΑΑ ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν συσκευασίες, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ συμμετέχει κατά 35% η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η ΕΕΑΑ σύμφωνα με το Ν. 2939/01 οργανώνει το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), το γνωστό Σύστημα των μπλε κάδων. Ήδη, πάνω από 1.732 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων συνεργάζονται σήμερα με την ΕΕΑΑ, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας. Οι μπλε κάδοι που έχουν διατεθεί στους δήμους από την ΕΕΑΑ έφτασαν τους 153.000 και τα οχήματα τα 406, ενώ είναι σε λειτουργία συνολικά 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Στα Κέντρα Διαλογής τα υλικά διαχωρίζονται ανά υλικό. Το χαρτί, το πλαστικό και το αλουμίνιο συμπιέζονται και δεματοποιούνται, ενώ το γυαλί και ο λευκοσίδηρος αποθηκεύονται σε ειδικά κιβώτια. Τα τελικά υλικά μεταφέρονται στα αντίστοιχα εργοστάσια όπου ολοκληρώνεται η περαιτέρω αξιοποίησή τους ώστε να γίνουν νέα προϊόντα.
Η ΕΕΑΑ έχει τοποθετήσει και ειδικούς μπλε κώδωνες για τη χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών από τους χώρους όπου καταναλώνονται σημαντικές ποσότητες προϊόντων συσκευασμένων σε φιάλες (καφέ, εστιατόρια, μπαρς), ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για αποτελεσματική ανακύκλωση.