Αρχειο

Ο Γάλλος ψυχίατρος Σερζ Τισσερόν μιλάει στον Ιανό

 «Οικογενειακά Μυστικά»: ό,τι δε λέγεται πονάει πιο πολύ

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69049-139061.jpg

Ο Σερζ Τισσερόν θα αποκαλύψει καλά κρυμμένα μυστικά στον Ανταίο Χρυσοστομίδη στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ.

Μία αυτοκτονία που παρουσιάζεται ως ατύχημα, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ένας οικονομικός ξεπεσμός, ένας παππούς μαυραγορίτης, μια οικογενειακή ασθένεια…. σκελετοί, καλά κρυμμένοι στη ντουλάπα μας: πόσο επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και την ψυχική ισορροπία των παιδιών όλα αυτά που δε λέγονται μέσα στον οικογενειακό κύκλο; Πώς αντιμετωπίζει ένα παιδί την σιωπή των γονιών του και τι συμβαίνει όταν τα ερωτήματά του παραμένουν αναπάντητα;

Αυτά και πολλά ακόμη μας εξηγεί ο διακεκριμένος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισσερόν με αφορμή το βιβλίο του «Οικογενειακά Μυστικά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Ματίνας Βασιλείου.

Τα μυστικά από μόνα τους δεν είναι ούτε καλά, ούτε κακά. Γίνονται πρόβλημα από τη στιγμή που αιχμαλωτίζουν και βασανίζουν μέχρι την τρίτη γενιά τα μέλη της οικογένειας. Το μυστικό αποκτά παθολογικές διαστάσεις όταν κάτι μένει κρυφό και απαγορεύεται να μάθουμε περί τίνος πρόκειται μας λέει Τισσερόν, ο οποίος διαβάζοντας τα γνωστά κόμικ του Τεντεν και συνδέοντας τους χαρακτήρες τους με τα πρόσωπα της οικογένειας του Ερζέ ανακάλυψε την αλήθεια για τον βέλγο δημιουργό του Τεντεν που τον ταλαιπωρούσε από μικρό το μυστήριο της καταγωγής του πατέρα του.

Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα βιβλία: Ο Τεντέν και τα Οικογενειακά Μυστικά (1990), Οικογενειακά Μυστικά-Οδηγός χρήσης (1996) και το Μικρό βιβλίο για να επιβιώσεις από τα Μυστικά της Οικογένειας (2006) προορισμένο για παιδιά. Αν και πρόκειται για επιστημονικές μελέτες τα βιβλία του είναι γραμμένα σε απλή, κατανοητή γλώσσα.

n

Info: Τετ. 28/5 20:30

Ιανός, Σταδίου 24 210 3217917

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ