Αρχειο

Γέροντας Παστίτσιος

Μιλάει στην A.V.

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 467
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59601-130398.jpg

Οι φίλοι τον φωνάζουνε γέροντα. Η δικογραφία λέει το κανονικό όνομά του, Φίλιππος Λοΐζος. Είναι ο τύπος που έφτιαξε την ιστοσελίδα «Γέροντας Παστίτσιος», τρολάροντας τη θρησκοληψία και τα θαύματα που αποδίδονται στον μοναχό Παΐσιο. Συνελήφθη, πρόσφατα καταδικάστηκε σε 10 μήνες και άσκησε έφεση. Ευγενικός άνθρωπος, τα είπαμε για την ιστορία του, τη θρησκεία, την πολιτική, τη ζωή.


Πότε και γιατί δημιούργησες τον Γέροντα Παστίτσιο;

Έγινε το 2011, όταν κάποιοι υπερορθόδοξοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, άρχισαν να πουλάνε σωτηρολογία, θαύματα και εθνικισμό. Και νωρίτερα, βέβαια, υπήρχε μια συστηματική αγιοποίηση του μοναχού Παΐσιου κυρίως από τον ακροδεξιό τύπο και θρησκευτικούς κύκλους. Πολλοί βγάλανε λεφτά από αυτή την υπόθεση και εξακολουθούν να βγάζουν, και κάποιοι άλλοι έχτισαν ακόμα και πολιτικές καριέρες. Πολλοί το έβλεπαν γραφικό όλο αυτό, εμένα όμως με ανησύχησε και θέλησα να κάνω αντίλογο απέναντι στο φανατισμό.

Είχες κατασκευάσει και ένα «θαύμα» του Παΐσιου, που πολλοί πίστεψαν ότι ήταν αληθινό…

Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο, ακούγεται ότι γίνονται πολλά θαύματα από τον Παΐσιο, στήνεται ένα ολόκληρο promotion με αφορμή την επέτειο του θανάτου του. Έτσι, τον Ιούλιο του 2012, για να αποδείξω πόσο εύκολο είναι να εξαπατήσεις κάποιον, κατασκεύασα ένα θαύμα, τάχα ότι ο Παΐσιος θεράπευσε ένα 18χρονο χρήστη που βρισκόταν σε κώμα στην εντατική μετά από τροχαίο. Το «θαύμα» αυτό κυκλοφόρησε αμέσως στο Διαδίκτυο ως αληθινό, κάποιοι το πίστεψαν κανονικά, ενώ δημοσιεύθηκε και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα». Δύο ημέρες μετά ανακοίνωσα ότι ήταν τρολάρισμα, ένα ψέμα, παρ’ όλα αυτά ακόμα και σήμερα θα το βρεις να κυκλοφορεί σαν «θαύμα».

Πότε σε συνέλαβαν;

Τον Σεπτέμβριο του ’12 ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς έκανε ερώτηση στη Βουλή και δύο ημέρες μετά, αφού κινήθηκε αυτεπαγγέλτως ένας εισαγγελέας, με συνέλαβαν και με κατηγόρησαν για βλασφημία και εξύβριση θρησκεύματος. Η δίκη μου έγινε τον Γενάρη, με καταδίκασαν σε 10 μήνες φυλάκιση για κατ’ εξακολούθηση εξύβριση θρησκεύματος και άσκησα έφεση. Τώρα περιμένω το εφετείο σε περίπου ένα χρόνο.

Πώς σου φαίνεται που ο Χρήστος Παππάς είναι στη φυλακή;

Το τι ήταν η Χρυσή Αυγή το γνώριζα καλά πολύ πριν μπει στη Βουλή. Οπότε, δεν μου έκανε εντύπωση που ασχολήθηκε μαζί μου. Πολλοί το αντιμετώπισαν ως αστείο όλο αυτό, όμως μέσα σε δυο μέρες κινήθηκε ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός εναντίον μου. Ζητήθηκαν από το Facebook τα στοιχεία μου και δόθηκαν, με αποτέλεσμα να συλληφθώ. Να πω για το Facebook ότι δεν προβλέπεται να δίνει στοιχεία σε περιπτώσεις πταίσματος ή πλημμελήματος, όπως η δική μου, αλλά τα έδωσε.

Στο δικαστήριο πώς αντιμετωπίστηκες;

Οι δικαστές ήταν εξαρχής προκατειλημμένοι και επιθετικοί. Τους εξήγησα ότι οι περισσότερες αναρτήσεις και φωτογραφίες που περιείχε η δικογραφία δεν ήταν δικές μου, τα είχαν ανεβάσει επισκέπτες, και μου είπαν ότι όφειλα να τα διαγράψω. Τους είπα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιβάλω λογοκρισία στη σελίδα μου και ότι στόχος μου δεν ήταν η θρησκεία, αλλά ένα φονταμενταλιστικό ρεύμα που βρήκε το σύμβολό του στο πρόσωπο του γέροντα Παΐσιου. Να πω, επίσης, και για τις αστείες ερωτήσεις που δέχθηκε ο μάρτυρας υπεράσπισής μου, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο, Δημήτρης Χριστόπουλος, τον οποίο είχα γνωρίσει σε μια εκδήλωση για τη λογοκρισία που είχε γίνει στο πανεπιστήμιο με αφορμή τη σύλληψή μου. Του ζητούσαν να τους εξηγήσει πού ξεκινάει η σάτιρα, πού σταματάει, αν του φαίνονταν αστεία ή κακόγουστη η τάδε φωτογραφία κ.τ.λ.

Πιστεύεις στον Θεό;

Όχι, δεν έχω μεταφυσικές ανησυχίες γιατί είμαι υλιστής. Επίσης, δεν πιστεύω καθόλου ότι η ποιότητα ενός ανθρώπου εξαρτάται από τις μεταφυσικές του ανησυχίες.

Σε έχουν απειλήσει;

Μέσα από τη σελίδα μου έχω δεχτεί πάρα πολλές απειλές, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με τρομοκρατεί. Δεν έχω λόγο να προσαρμοστώ εγώ, αυτοί πρέπει να προσαρμοστούν στην ελευθερία του λόγου.

Είναι ενεργή η σελίδα σου;

Ναι, πρωτίστως για να ενημερώνω τον κόσμο σχετικά με την υπόθεσή μου. Τα περί Παΐσιου δεν με απασχολούν πλέον μιας και ό,τι ήταν να πω το είπα και η μόδα του πέρασε. Σε αυτό πιστεύω πως συνέβαλα και εγώ.

Πες μας δυο άλλα πράγματα για σένα.

Είμαι 29 χρόνων, ζω στον Βόλο, σπούδασα ιχθυολόγος στην Ηγουμενίτσα. Εργάστηκα και ως ιχθυολόγος και γενικά έχω κάνει αρκετές δουλειές. Σήμερα ασχολούμαι με τα χωράφια μου, είμαι αγρότης.

Ασχολείσαι με τα κοινά;

Ναι. Στον Βόλο έχουμε ένα πολύ δυνατό αντιφασιστικό κίνημα, και λόγω της ιστορίας και της κουλτούρας της πόλης, και δραστηριοποιούμαι σε αυτό.

Τι σε ενοχλεί περισσότερο γύρω σου σήμερα;

Από πού να ξεκινήσω, δεν ξέρω. Με ενοχλεί που δεν υπάρχει μια αριστερά που να ριζοσπαστικοποιεί τον κόσμο. Ακόμα, το ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί το απολίτικο στοιχείο, κάτι που όμως είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ελληνική κοινωνία εξελίχθηκε στη βάση της πελατειακής νοοτροπίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ