Αρχειο

Ο Πειραιάς άλλιως

Η A.V. χαρτογράφησε αλλιώς τους δρόμους του και βρήκε τα στέκια που κάνουν τη διαφορά

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 451
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49825-110277.jpg

Πεζόδρομος Σωτήρος

Μια μικρή Ερμού με εκπλήξεις στα στενά. Μίμοι, φροζενγιαουρτάδικα και καλλιτεχνικές ανησυχίες εντός πεζόδρομου. Νεοκλασικά κτίρια, σπιτικά ροφήματα, μπανόφι, κήποι, τζαζ λάιβ και lo-fi συναυλίες στα στενά και τα περίχωρα.

Πασαλιμάνι

Εδώ ο Πειραιάς μεταλλάσσεται σε «Μπιραιά». Η παλιά πασαρέλα έχει πλέον μπιραρίες και λάιβ σε ύφος που κυμαίνεται από αλτέρνατιβ ροκ έως τζαζ και σουίνγκ.

Πλατεία Αλεξάνδρας

Κόσμος με κάμερες στο χέρι. Άλλοτε φωτογράφοι κι άλλοτε σκηνοθέτες. Συνήθως τραβούν πλάνα από τον «Συνοικισμό Επαύλεων» του Τσίλερ.

Πεζόδρομος Καραΐσκου

Σινεφίλ έξω από το Σινεάκ. Είναι το αδερφάκι του Ιντεάλ. Διαθέτει ψηφιακή μηχανή προβολής. Τριγύρω στον πεζόδρομο θα βρεις από live-stage μέχρι ουζερί, φαγάδικα και μπαράκια.

Πλατεία Τερψιθέας

Θα δεις κόσμο να παρακολουθεί αυτοδιαχειριζόμενες κινηματογραφικές προβολές. Μάθαμε ότι, στο κοντινό μέλλον, στους κήπους της πλατείας Τερψιθέας θα δημιουργηθεί skate park που θα καλύπτει περίπου το μισό πάρκο.

n

Πλατεία Κοραή

Η πλατεία των αντιθέσεων. Από τη μία σινεφιλικά στέκια και παραδοσιακό γιαούρτι κι από την άλλη φροζενγιαουρτάδικα και πιτσαρίες. Στο κέντρο στέκει ακλόνητο το κιόσκι και δίπλα του διοργανώνονται εκθέσεις.

Ακτή Μουτσοπούλου

Σε όλο της το μήκος κάνει περφόρμανς η διεθνής κουζίνα και η διεθνής μουσική σκηνή.

Γούναρη

Εδώ θα βρεις αποξηραμένα γκότζι μπέρι –ο νέος πανικός–, αλλά και σπάνια φρούτα, βότανα και μπαχαρικά από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μαρίνα Ζέας

Roller skating στο πάρκο με θέα τα σκάφη. Κάπου αχνοφαίνεται κι η θάλασσα. 

Φρεαττύδα

Πάρε μαζί το βιβλίο σου. Εκεί στα βράχια της Πειραϊκής, πάνω από το σημείο που κοιμόταν κάποτε ο Στέλιος, έχει γίνει αναγνωστήριο. Πάρε και το σκύλο σου, γιατί στο σημείο του «Σταυρού» θα δεις πολύ κόσμο παρέα με τετράποδους φίλους.

Δημοτικό Θέατρο

Μη χάσεις 15 Οκτωβρίου τα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου – γνωστό ως το στολίδι του Πειραιά.

Πασαλιμάνι

Τραβάς κουπί στο κέντρο; Κατέβα να τραβήξεις και στον Κωπηλατικό Σύλλογο Πειραιά. Εγγυημένο πιάσιμο - σίγουρη εκτόνωση.


Ανοιχτή δοκιμή της ΕΛΣ στο Λιμάνι

Αυτή η ιδέα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να κάνει ανοιχτή δοκιμή ορχήστρας πρέπει να χαιρετιστεί με… σαλπίσματα από τα πλοία. Όσοι βρεθούν στην Πύλη Ε9 θα πάρουν μια γεύση από τα πρώτα έργα που θa ανέβουν αυτή τη σεζόν στην ΕΛΣ: «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι, «Ριγολέτος» του Βέρντι και «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Ζαν Κριστόφ Σαρόν και σολίστες τους Β. Καβάγια, Β. Καραγιάννη, Ε. Καράγιαννη, Γ. Χριστόπουλο. 26/9, 18.00. Η Πύλη Ε9 είναι το σημείο από όπου αναχωρούν τα καράβια για Δυτικές Κυκλάδες και Σάμο, Πειραιά, ενώ είναι δίπλα στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας στο κέντρο του Πειραιά.


Διασκέδαση στον Πειραιά

n

 VIA GELATI

Καραΐσκου 111, Πειραιάς, 210 4125587

Καθημερινά ολόφρεσκο παγωτό σε εκατοντάδες διαφορετικές και σπάνιες γεύσεις. Το Via Gelati κρατά την ιταλική παράδοση στο παγωτό, χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά. Το χειμώνα το παγωτό συνοδεύεται από χειροποίητες σοκολάτες, ενώ προσφέρεται κι ένα μοναδικό ζεστό ρόφημα από παχύρρευστη σοκολάτα. Που σημαίνει ότι οι… προσωπικές σας ανησυχίες σε σχέση με νέες γεύσεις παγωτού βρίσκουν αντίκρισμα από το Via Gelati.


n

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ

Ι. Κατσούλη 77, Καμίνια, 210 4814438

Μπορεί να έχει περάσει από εδώ σχεδόν όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα, όμως η φήμη του έχει εξαπλωθεί λόγω της κουζίνας του και πολλοί γευσιγνώστες δεν χάνουν την ευκαιρία να το εκθειάσουν δημοσίως – όλοι μιλούν για τα γεμιστά και τους λαχανοντολμάδες του. Ξεκίνησε ως εδωδιμοπωλείο το 1944 και σήμερα ανήκει στα εγγόνια της τότε ιδιοκτήτριας, λειτουργώντας ως οινομαγειρείο με ζωντανή μουσική, το χώρο του οποίου κοσμούν έργα τέχνης των ίδιων των ιδιοκτητών.


n

O' CANTO

Κάνιγγος 2 & Ακτή Μουτσοπούλου, Πασαλιμάνι, 210 4175231

Ένα από τα ωραιότερα μπαρ της περιοχής, που φημίζεται για την ωραία του μουσική, η οποία κινείται στον ευρύτερο χώρο του ροκ, χωρίς το κλάσικ να είναι αυτό που κυριαρχεί. Με πολύ καλό σέρβις και σε προνομιακό σημείο, απέναντι από τη θάλασσα, την οποία θα κοιτάς απολαμβάνοντας το τζιν σου και ακούγοντας, ίσως, Springsteen.


n

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134084 -85

Δεκαετίες ολόκληρες τα στέκια στο Μικρολίμανο αλλάζουν όνομα, ύφος και διακόσμηση. Κάποια κλείνουν, ανοίγουν στη θέση τους άλλα, αλλά εκεί δίπλα τους πάντα στέκει ως σταθερή αξία ο Ιστιοπολοϊκός Όμιλος που ποτέ δεν έχασε την αίγλη του. Εδώ θα συναντήσεις τη θάλασσα σε όλες της τις μορφές. Το καλοκαίρι ήσυχη και γαλήνια, με το κυματάκι να σκάει αραιά και που, ενώ το χειμώνα φουρτουνιασμένη και άγρια, παρέα με βροχή. Με ένα πολύ όμορφο καφέ και ένα εστιατόριο όπου θα βρείτε όλες τις φρέσκιες γεύσεις της θάλασσας με επιλεγμένα κρασιά, σε λογικές τιμές. Σήμα κατατεθέν το άψογο σέρβις, ενώ ο χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις.


n

OKIO

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4284006

Βρίσκεται στο μάτι της Μαρίνας, όπως το λέει άλλωστε και το όνομά του, και στο εσωτερικό κυριαρχεί το ξύλο και ο μοναδικός του φωτισμός. Στο Okio όλοι οι καλοί χωράνε, ακόμα και τις Κυριακές που θα βρεθείς σε κάποιο live του Κωστή Μαραβέγια ή των Burger Project ή θα δεις guest djs apo τον Εν Λευκώ και τον Κόσμο Fm. Από φέτος θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και surprise events κάθε εβδομάδα που θα είναι stand-up comedy ή ακουστικό live. Μουσικά κινείται σε freestyle, soul, funk, jazz και ethnic ακούσματα. Aνοιχτά από τις 9 το πρωί ως πολύ αργά το βράδυ. Κάθε βράδυ με διαφορετικό dj.


n

CAFΕ DELL 'ARTE – ΠΛΩΡΗ

Αλ. Ζαΐμη 63 & Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραϊκή, 210 4282146, ploricafebar@gmail.com

Ένας πολυχώρος μοναδικής αισθητικής που λόγω της τοποθεσίας και της αρχιτεκτονικής του σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε καράβι. Θα απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου υπό τους ήχους της τζαζ και του έθνικ, και θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις διάφορα events, όπως βραδιές ποίησης, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής, που λαμβάνουν χώρα στον πάνω αλλά και τον κάτω όροφο του μαγαζιού.


n

UN MUNDO

Υψηλάντου 181, Πειραιάς, 210 4297727

Αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα μικρό καφέ στον Πειραιά που σε πηγαίνει ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο» – και είναι ακριβώς αυτό, καθώς ο χώρος περιστοιχίζεται από μικροαντικείμενα, καθένα από τα οποία προέρχεται και από ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη. Φυσικά, το ταξίδι δεν σταματά εκεί αλλά συνεχίζεται μέσα από σπάνιες ποικιλίες καφέ από κάποιο βουνό στο Μεξικό ή από τον Άγιο Δομίνικο, έως τη μουσική που ακολουθεί το ίδιο μοτίβο, άλλοτε με μπλουζ από τη Ν. Ορλεάνη κι άλλοτε με τζαζ και σουίνγκ από το Σικάγο. Στο πατάρι υπάρχει πάντα κάποια έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου ή κόμικ.


n

ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Κουντουριώτου 164, Πειραιάς, 210 4220672

Στέκι με κύριο χαρακτηριστικό τη ζεστή του ατμόσφαιρα – από την είσοδο κιόλας νιώθεις να σε συνεπαίρνει η μυρωδιά του χώρου (κάτι από μήλο και κανέλλα), με τη διακόσμηση να ξεφεύγει από τη συνηθισμένη μίνιμαλ εκδοχή των περισσότερων μπαρ. Διατηρεί εδώ και χρόνια την αυθεντικότητά του, όντας ένας χώρος υπέροχης μουσικής και ανταλλαγής απόψεων. Με μότο «Υπάρχει ένας κόσμος διαφορετικός και είναι εδώ».


 n

ΜΠΑΡ ΜΠΕΕ ΚΙΟΥ

Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, 210 4518129

Φέρει τον ορισμό του αυθεντικού μπριζολάδικου, αλλά η δυναμική του προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων και κυρίως από τις γεύσεις. Κάθε πιάτο είναι αποτέλεσμα προσωπικής δημιουργίας του Μιχάλη Μαντζουράνη – θα σε σερβίρει πιάτα όπως «ο Άγγλος Ασθενής» και το «Νουά Ματ» που δύσκολα θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις μόνος. Δίνοντας βάση ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, τόσο στην κουζίνα όσο και στο χώρο (όλα αυτά υπό τους ήχους του σοφτ ροκ), θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως «Αρτ Μπεε Κιου».


n

CAFΕ ADESSO 

Καραΐσκου 35, Πειραιάς, 210 4125810

Ένα από τα παλαιότερα στέκια του Πειραιά, όπου το ξύλο και η καλή μουσική κυριαρχούν, με τις μουσικές επιλογές να κυμαίνονται ανάμεσα σε τζαζ και κλάσικ ροκ με «πινελιές» από British ποπ. Η σχέση του ιδιοκτήτη με τη μουσική περιγράφεται από τον ίδιο ως μια σχέση αγάπης, γι’ αυτό και πέρα από την καθιερωμένη rock Παρασκευή, το Σάββατο είναι αφιερωμένο στα λάιβ από συγκροτήματα της εγχώριας, εναλλακτικής μουσικής σκηνής σε συνδυασμό με καλό ποτό που σερβίρεται σε μερίδες για πότες.


ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΟ

Olympic Hotel

Πλήρως ανακαινισμένο boutique hotel στο Νέο Φάληρο, πολύ προσεγμένο, διακριτικό, με εύκολη πρόσβαση, άψογο σέρβις και δικό του πάρκινγκ. Παρέχει και τη δυνατότητα ημιδιαμονής, η οποία κοστίζει €17. Γιαννοπούλου 11, Ν. Φάληρο, 210 4835500. Facebook: Olympic Hotel.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ