- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόοδο στον τομέα των οικονομικών «μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα διαπίστωσαν Eurogroup και ΔΝΤ, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Λευκωσία. Πάντως, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσαν ότι η Αθήνα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.
«Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί. Χρειάζεται σταθεροποίηση του δημοσιονομικού τομέα και οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιτύχουν τις επόμενες εβδομάδες» ήταν η δήλωση του κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και ότι η έκθεση της τρόικας αναμένεται στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ.
Στο ίδιο πνεύμα και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων. «Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει» πρόσθεσε. Πάντως, απέφυγε να απαντήσει αν είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Ο Γιάννης Στουρνάρας
Από την πλευρά του, θετικό χαρακτήρισε το κλίμα για την Ελλάδα στη συζήτηση που έγινε στη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
ΤΣ