- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κατά της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Radiohead και Pink Floyd
Ο νέος νόμος πανευρωπαϊκής ισχύος, ο οποίος θα χρειαστεί την έγκριση των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφορτίζει τις χώρες με την υποχρέωση να αποδώσουν αντίτιμο δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες σε διάστημα 12 μηνών έπειτα από τη λήξη του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου αναμεταδόθηκε κάποιο τραγούδι τους. Αν ο κάτοχος του πνευματικού προϊόντος δεν ταυτοποιηθεί έπειτα από 5 χρόνια από την παρέλευση του διαστήματος αυτού, οι κατά τόπους εφορίες θα δύνανται να ιδιοποιούνται το ποσοστό κέρδους των καλλιτεχνών.
Ο νέος νόμος πανευρωπαϊκής ισχύος, ο οποίος θα χρειαστεί την έγκριση των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφορτίζει τις χώρες με την υποχρέωση να αποδώσουν αντίτιμο δικαιωμάτων στους καλλιτέχνες σε διάστημα 12 μηνών έπειτα από τη λήξη του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του οποίου αναμεταδόθηκε κάποιο τραγούδι τους.
Αν ο κάτοχος του πνευματικού προϊόντος δεν ταυτοποιηθεί έπειτα από 5 χρόνια από την παρέλευση του διαστήματος αυτού, οι κατά τόπους εφορίες θα δύνανται να ιδιοποιούνται το ποσοστό κέρδους των καλλιτεχνών.
Οι δημιουργοί ισχυρίζονται πως η πενταετής περίοδος χάριτος αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος, καθώς ενθαρρύνει τις κοινωνίες να αποφεύγουν τον εντοπισμό των κατόχων των δικαιωμάτων προκειμένου να καρπώνονται τα κέρδη.
«Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείτε μια από τις πλέον προβληματικές μεθόδους υπεξαίρεσης που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη», αναφέρει η επιστολή που υπογράφεται συλλογικά από περισσότερους από 6000 δημιουργούς, ανάμεσά τους οι Radiohead, οι Pink Floyd, η Annie Lenox και ο Robbie Williams.
Το πρόσφατο υπό προώθηση νομοθέτημα έρχεται να διορθώσει παλιότερες εκδοχές του, βάσει των οποίων, ενώ οι καλλιτέχνες δικαιούνται καταβολής δικαιωμάτων κάθε φορά που κάποιο τραγούδι τους παίζεται σε ραδιόφωνο, τηλεόραση ή δημόσιο χώρο, η καταβολή των χρημάτων είναι δυσκίνητη σε σημείο να οφείλονται αυτή τη στιγμή σε μουσικοσυνθέτες και ερμηνευτές ποσά της τάξης των 3.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΔΚ