Αρχειο

Nobody’s Perfetc

Όταν η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στις Κάννες

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23816-56335.jpeg

Αίθουσα σύνταξης εφημερίδας σε απροσδιόριστο, αναμφίβολα παρελθοντικό, χρόνο, σύσκεψη ύλης ηγεμονευόμενη από τη δεσποτική, παγερά γοητευτική υπεύθυνη κοσμικών. Ένα έγκλημα που αποσιωπάται από την ειδησεογραφία, ένας σειριακός δολοφόνος θηλυκού γένους που κατατρέχει τις σκέψεις, μια αίσθηση εξαπάτησης που πλανιέται πάνω από συμπεριφορές και εκδηλώσεις, η διαφαινόμενη υποψία ενός επικείμενου τραγικού κρεσέντο.

Το «Nobody’s Perfetc» είναι ένα νουάρ παλαιάς κοπής σε fast forward, ένα δεκαπεντάλεπτο φιλμάκι που συνοψίζει όλα τα κλισέ και τα φετίχ του είδους, αυστηρό ασπρόμαυρο, έντονο κοντράστ, παραμορφωτικά καδραρίσματα και ευρυγώνιες λήψεις, όλα όσα εν ολίγοις δεν αποτελούν συστατικά επιτυχίας σύμφωνα με συμβατικούς κινηματογραφικούς όρους.

Σε πείσμα των κανόνων, η ταινία ταξίδεψε στις Κάννες, συμμετέχοντας στο Short Film Corner του φεστιβάλ, γεγονός που υπογραμμίζεται από τα κινηματογραφικά media και προσθέτει άλλο ένα επιχείρημα περί κυοφορίας κάτι σπουδαίου από πλευράς ελληνικού σινεμά, σε μια περίοδο που η εγχώρια παραγωγή διακρίνεται επανειλημμένως.

Το «Nobody’s Perfetc» γυρίστηκε σε διάστημα τεσσάρων ημερών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2012. Για την πραγματοποίησή του δούλεψε μια νεανικότατη ομάδα, αποτελούμενη από ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, απόφοιτους του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και δημιουργούς ενασχολούμενους με τη διαφήμιση.

Η Δέσποινα Καβύρη συνυπογράφει τη σκηνοθεσία, μαζί με τον Γιώργο Μαντζουρανίδη. Η ιδέα της υποβολής υποψηφιότητας στο Φεστιβάλ Καννών ήταν δική της, «ένα στοίχημα που πετύχαμε συλλογικά, δείχνοντας σοβαρότητα και επαγγελματισμό», όπως σχολιάζει. Λέει επίσης ότι δε θα σταθεί μόνιμα στο νουάρ, μελλοντικά την ενδιαφέρει «ο συνδυασμός των κινηματογραφικών ειδών σε μια ταινία και το παιχνίδι με τους κανόνες του καθενός». Ενώ ο Μαντζουρανίδης ξεχωρίζει τρία στοιχεία στην προσπάθεια να αποτυπωθεί πειστικά η ιστορία του «Nobody’s Perfetc»: η φωτογραφία, η κατά το δυνατόν πιο πιστή απεικόνιση της εποχής και η μουσική. Θεωρεί πως όλα τους αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο, αλλά η τεχνική επάρκεια έπαιξε ήσσονα ρόλο σε σχέση με το πάθος με το οποίο περιέβαλλαν την παραγωγή όλοι οι συντελεστές της. Σε κάνει να αναρωτιέσαι: κανείς δεν είναι τέλειος;

facebook.com/NobodysPerfetc

n

n

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ