Αρχειο

Gentlemen's drinks

Διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου bartender του κόσμου

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19605-48607.jpg

Κάνει πολύ κρύο, είμαι κουκουλωμένη μέχρι τα αυτιά, τα χέρια στις τσέπες, το κεφάλι σκυμμένο και με γρήγορα βήματα κατηφορίζω την Καραγεώργη Σερβίας. Στη Καλαμιώτου στρίβω δεξιά και βιαστικά κατευθύνομαι στο Φάουστ αλλά πέφτω πάνω σε κατεβασμένα ρολά. Γυρνάω πίσω για να μπω από την κεντρική είσοδο. Κοντοστέκομαι κοιτάζω δεξιά, αριστερά και τέλος την κλειστή πόρτα του μπάρ. Καμία ένδειξη ζωής. Το μαγαζί φαίνεται κλειστό. Λογικό 5 η ώρα το απόγευμα το Φάουστ δεν είναι ποτέ ανοικτό. Κάνω μια προσπάθεια μήπως και… η πόρτα ανοίγει, ισιώνω το κορμί μου και μπαίνω. Η ατμόσφαιρα θυμίζει κρυμμένο κρησφύγετο για ποτό την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, όπου χρειαζόσουν ένα μυστικό κωδικό για να μπεις. Και εγώ νιώθω σαν τις γυναίκες στα 30s που πρωτοξεκίνησαν να μπαίνουν στο παιχνίδι της νύχτας.image

image

Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατούσε σε πολλά μπαράκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυτά τα κρύα απογεύματα του Γενάρη όπου διεξαγόταν η πρώτη φάση των προκριματικών του παγκόσμιου διαγωνισμού WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2012. Ένα κορυφαίο γεγονός για τον κλάδο που σαν σκοπό έχει να φέρει στο προσκήνιο τις παγκόσμιες τάσεις, να αναδείξει τον καλύτερο bartender στον κόσμο αλλά το κυριότερο να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει ταλαντούχους bartenders αφ’ ενός μεν στην δημιουργία εξαιρετικών cocktails αφ’ εταίρου στο πώς να παρέχουν στον πελάτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Πόσοι από μας δεν έχουμε βρεθεί στην κατάσταση να θέλουμε ένα ποτό αλλά να μην ξέρουμε τη συγκεκριμένη στιγμή τι ακριβώς θέλουμε; Το σκηνικό έχει εξελιχθεί κάπως έτσι. «τι θα πιείς»/ «δεν ξέρω ακόμη»/ «καλά όταν αποφασίσεις φώναξε». 

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου bartender που έχει γίνει πλέον παγκόσμιος θεσμός δέχτηκε φέτος περισσότερες από 10.000 συμμετοχές από τις 40 χώρες που συμμετέχουν. Είναι πιο ανανεωμένος και με σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία εκλογής των φιναλίστ κάθε χώρας. Η διαδικασία των προκριματικών του διαγωνισμού χωρίζεται πλέον σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση που μόλις ολοκληρώθηκε, με concept “Gentlemen’s Drinks”, όπου «ζητήθηκε από τους bartenders που συμμετείχαν στον διαγωνισμό , να δημιουργήσουν ένα cocktail που να είναι γεμάτο, πλούσιο, να μην χάνει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της πρώτης ύλης και να απευθύνεται σε Gentlemen» μου εξηγούν οι Reserve Brands Ambassadors της Diageo Γιώτης Αγγελίδης και Μελίνα Ιωάννου. Με βάση τα Tanqueray, No. TEN, Zacapa, Johnnie Walker Gold Label & Blue Label Blended Scotch Whisky και με έμπνευση την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, δημιούργησαν cocktails για τον σύγχρονο άνδρα που γνωρίζει πώς να ζητήσει ένα Negroni στο bar την σωστή στιγμή της ημέρας ή που δεν φοβάται να ζητήσει ένα Martini κατά την διάρκεια του μεσημεριού.

image

Τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στην πρώτη φάση έκρινε η καταξιωμένη Ελληνίδα spirit writer Ντένη Καλλιβωκά και διακρίθηκαν ο Γιάννης Σαμαράς από το 42 bar, ο Θάνος Προυνάρους από το Baba au Rum, η Μάρφη Μπαλή από το 42 bar, ο Τεό Τερζόπουλος από το Elvis και ο Στέλιος Παπαδόπουλος από το Bardot. Οι πέντε διακριθέντες ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρώτης φάσης και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο μαγικό κόσμο του κορυφαίου διαγωνισμού για το bartending.

Στο δεύτερο κύκλο του διαγωνισμού που έχει ήδη ξεκινήσει ( μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του μέσα από την σελίδα του World Class Greece στο facebook www.facebook.com/worldclassgreece ) έχει ζητηθεί από τους διαγωνιζόμενους να κάνουν Twist αφού το θέμα των προκριματικών είναι “Modern Twist on the Classics”. Τι σημαίνει twist; « να βάλουν το χέρι τους, την φαντασία τους, να αναδείξουν τις δεξιότητες τους χρησιμοποιώντας σταθερές αξίες των brands Don Julio, Ketel One, Ketel One Citroen, Cardhu, CIROC Ultra Premium Vodka, Zacapa, Tanqueray No TEN & Grand Marnier και να δημιουργήσουν καινοτόμα cocktails» εξηγεί ο Γιώτης Αγγελίδης.

Οι δέκα καλύτεροι από τις δύο προκριματικές θεματικές θα διαγωνιστούν στους εθνικούς τελικούς, όπου θα αναδειχθούν οι τρείς καλύτεροι bartenders που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στους ημιτελικούς του Λονδίνου το Μάιο. Ο καλύτερος από κάθε χώρα θα πάρει το εισιτήριο για το Rio De Janeiro της Βραζιλίας όπου θα διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου bartender στον κόσμο για το 2012.

image

 

image

image

imageimageimageimage

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ