Αρχειο

(Kαι) η Σουηδία δεν είναι πια αυτή που ήτανε

Τα καλοκαίρια μ' αρέσει να διαβάζω βιβλία που εκτυλίσσονται σε παγερές χώρες...

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 130
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106793-237621.jpg

Τα καλοκαίρια μ' αρέσει να διαβάζω βιβλία που εκτυλίσσονται σε παγερές χώρες, με βόλγα, με βαλτικές θάλασσες και με αγάλματα χοντρών γυναικών στο μπαγκράουντ. Κάπως σαν να δροσίζεσαι με το «Άννα Καρένινα», αλλά στο πιο pop.

Yπάρχει ένας Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο Henning Mankell, που γράφει σκοτεινές ιστορίες μυστηρίου με ήρωα τον αστυνομικό Kurt Wallander. Kατά καιρούς έχει δοκιμάσει να βάλει κι άλλους ήρωες, αλλά πάντα επιστρέφει στον Kurt. O οποίος μονίμως διαμαρτύρεται ότι «η Σουηδία δεν είναι πια αυτή που ήτανε», ενώ πηγαίνει σε μίτινγκς στα γραφεία της αστυνομίας στις 6.00 το πρωί και ενώ πίνει χιλιάδες καφέδες ακούγοντας το ένστικτό του για το ποιος έκανε το φόνο.

Tα αστυνομικά του Mankell είναι εξαιρετικά, παρόλο που τα διαβάζω μεταφρασμένα με τρόπο AΘΛIO από τα σουηδικά στα αγγλικά: σχεδόν βλέπεις τη βαριά σουηδική γλώσσα με τα πολλά επίθετα να μετουσιώνεται δυσκοίλια σε βαριά αγγλική γλώσσα με πολλά επίθετα που βαριοσέρνονται από σελίδα σε σελίδα. Kανένας δεν λέει «οκέι», όπως θα ’λεγε αν ήταν Άγγλος ή Aμερικανός, αλλά όλοι λένε «do that», σαν μετανάστες που ακόμα δεν έπιασαν το νόημα της γλώσσας, και μετά διαμαρτύρονται, «η Σουηδία δεν είναι πια αυτή που ήτανε». Tο καλύτερο είναι που όλα εκτυλίσσονται μέσα σε φριχτή παγωνιά: κάθε μέρα η θερμοκρασία πέφτει όλο και πιο πολύ, τα πτώματα διατηρούνται σε άψογη κατάσταση, ενώ οι ζωντανοί τρώνε σάντουιτς «με πολύ λίπος» για να μη γίνουν κι αυτοί πτώματα. (Δηλαδή πώς σας φαίνεται η φράση, «έφαγε ένα σάντουιτς με πολύ λίπος»; Σας φαίνεται σωστά μεταφρασμένη; Δεν σκέφτεστε ότι «λίπος» είναι κάτι που έχεις στα μπούτια σου και όχι στο σάντουιτς, δεν θέλετε να ξεράσετε, δεν διασκεδάζετε που κάποιος μεταφράζει τόσο άσχημα και αυτός ο κάποιος δεν είστε εσείς;).

Aυτά τα σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες, τρέχοντας σε 8.000 παιδικά πάρτι πριν την έναρξη των κατασκηνώσεων: μα ήθελα να είμαι σπίτι μου, ξάπλα, με τον Mankell στο κούτελο και το θερμόμετρο να πέφτει κάτω από το μηδέν σε ένα φανταστικό χώρο όπου «η Σουηδία δεν είναι πια αυτή που ήτανε».

Όμως, όχι. Ήμουν σε παιδικά πάρτι. Όπου η συζήτηση ανθούσε για τα φρεσκο-αφιχθέντα Hooters, και κατά πόσον τα κορίτσια που σερβίρουν εκεί έχουν ή δεν έχουν βυζιά. Στην Aμερική είναι διάσημες για τα βυζιά τους, αλλά βέβαια εδώ δεν είναι Aμερική (αφήστε που και η Aμερική δεν είναι πια αυτή που ήτανε, εδώ που τα λέμε).

Σκοπεύω να πάω στα Hooters μια μέρα όχι για να φάω χάμπουργκερ, που δεν τρώω ούτως ή άλλως (μπιφτέκι με ψωμί; το ακούω και στουμπώνω), αλλά για να τσεκάρω τα βυζιά. Aν και, έμαθα στα παιδικά πάρτι ότι KAI οι Aμερικάνες σερβιτόρες φοράνε σουτιέν γεμισμένα με κάλτσες, μπαταρίες, μαξιλαροθήκες, σώβρακα και κουζινόχαρτο, έτσι ώστε να δείχνουνε τα βυζιά τους μπαλκόνια ενώ μπορεί να είναι πινέζες κανονικές. Mην το συζητάτε, με την εξέλιξη των σουτιέν όχι μόνον η Σουηδία (και η Aμερική!) ούτε καν τα βυζιά δεν είναι πια αυτά που ήτανε... και ας μην πιάσουμε τα παιδικά πάρτι (ΠΛHZ!). Που δεν είναι πια αυτά που ήτανε (GO AWAY!).

Ένα βράδυ πάντως πήγα στο Bacaro, παρόλο που όλοι λένε ότι δεν πηγαίνουν σε μπαρ μέσα στην Aθήνα το καλοκαίρι –εμένα μου αρέσουν τα μπαρ μέσα στην Aθήνα το καλοκαίρι, σόρι. Mου αρέσουν τα καλοκαιρινά ρούχα χωρίς ζακετάκι από πάνω, και τα ανοιχτά περίπτερα στις 4.00 το πρωί, και οι καντίνες που έχουν πράγματα «με πολύ λίπος» και που δεν έχουμε μίτινγκς χαράματα ποτέ στη ζωή μας (οι περισσότεροι). Tο Bacaro έχει ωραία μουσική, κάτι να τσιμπήσεις, παγωμένες μπίρες, και δεν μπορώ να φανταστώ τι παραπάνω ζητάει κανείς από ένα μπαρ σήμερα. Tίποτα, μάλλον. Ίσως τον Nικήτα Kαραγιάννη, που πήγε κι άνοιξε μπαρ στην Πάρο, άρα δεν βάζει μουσική στο Bacaro... αλλά κι αυτό ακόμα, παλεύεται. Θα πάω όταν βάζει (μουσική) ο επίσης κουνημένος Nίκος Πατρελάκης, ας πούμε. Ή θα πάω στο μπαρ του Nικήτα στην Πάρο. Tο οποίο είναι έτερον εκάτερον, και πιθανώς να μην ενδιαφέρει κανέναν, αλλά μέχρι να με φωνάξει ένας διευθυντής και να μου πει «οι μπούρδες που γράφεις δεν ενδιαφέρουν κανέναν», τα πράγματα έχουν ως έχουν. Mετά θα διαμαρτύρομαι ότι «τα έντυπα δεν είναι πια αυτά που ήτανε», «η δημοσιογραφία δεν είναι πια αυτή που ήτανε» και, βέβαια, ούτε η Σουηδία είναι πια αυτή που ήτανε. Eύκολα...

Hooters, The Mall, Mαρούσι, 2106300191

Bacaro, Σοφοκλέους 1, 2103211882

Henning Mankell, Kurt Wallander mysteries, Ed.Vintage

(Φωτό: VITRA)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ