- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: Μπορώ να αποσύρω τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι απαραίτητο
Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου
«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τον ίδιο. Παράλληλα τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ «παραμένει πολύ ισχυρη».
«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά.
Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.
Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε.
Τέλος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.