- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Αλέξανδρος Αλεξίου είναι το πιο «γλυκό» παιδί της Θεσσαλονίκης!
Γνωρίστε τον απόλυτο pastry chef στον Βορρά
Γλυκό παιδί, όνομα και πράμα: ο Αλέξανδρος Αλεξίου είναι ο pastry chef του Hyatt Regency Thessaloniki, ζαχαροπλαστάρα ολκής θα τον αποκαλέσω, μιας και με όποιους δασκάλους καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, σαντιγί και σοκολάτες και ταρτούλες λεμονάτες: ο Στέλιος Παρλιάρος μπορεί να καυχιέται πως ο νεαρός, κάποτε μαθητευόμενός του, σήμερα μεγαλουργεί. Ο Στέλιος Παρλιάρος μαζί με τον Δημήτρη Χρονόπουλο γαρ επιμελήθηκαν την αισθητική, γευστική και εκπαιδευτική αγωγή του.
Προσφάτως έπεσε στα χέρια μου το περιοδικό QZINE, όπου συμμετέχει στη συντακτική του ομάδα. Είναι το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα α λα γκρεκ, με αναγνώστες μερακλήδες ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του χώρου.

Μεγάλη παρένθεση, μιας και ξεκίνησα να γράφω για τον Αλέξανδρο, μα αδύνατον να μη σταθώ σ' αυτό το περιοδικό: το τελευταίο του τεύχος, μαρινάρει πάνω στη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού, με φοβερές τρούφες, τοματίνια, ψάρια του Αιγαίου και τυριά των Κυκλάδων να σκαρώνουν και να συνομολογούν την τέλεια αφήγηση. Ο Jean Charles Metayer, ο διευθυντής του και βραβευμένος σεφ του εστιατορίου Premiere Intercontinental, με τα έξι συλλεκτικά τεύχη που κυκλοφορεί τον χρόνο, έφτιαξε τη φιλοσοφική Βίβλο της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, μιας κι όλο το κόνσεπτ προάγει τη γευστική εποχικότητα, τις κλασικές αλλά και τις πρωτοποριακές τεχνικές, τις τάσεις, τις έρευνες επί του αντικειμένου, και όλα τούτα με μια εικονοκλαστική αφήγηση επιπέδου Wallpaper και λίγα λέω.

And guess what: ποιος επιμελείται τα γλυκά! Σωστά μάντεψες, ο Αλέξανδρος Αλεξίου, αυτός, ένα - μηδέν. Ή μάλλον δέκα - μηδέν, μιας και η Θεσσαλονίκη το έχει τούμπανο, άρα κι ο Αλεξίου πρέπει να πάψει να το έχει κρυφό καμάρι, εφόσον αποτελεί τον υπέρτατο pastry master στην πόλη. Γάλατα, σοκολάτες, βανίλιες, παραδοσιακές ζάχαρες μα και νέες γενιές α-θέρμιδων γλυκαντικών, μαρμελάδες, πέταλα βιολέτας, μους γιαουρτιών, πραλίνες feullete, γλασάζ ivoire και σαμπλέ Βρετάνης, αρώματα ρόδων και αμπαρόριζας στα χέρια του μετατρέπονται σε ανατρεπτικά καινοτόμα πιάτα, μα προσοχή: δεν είναι μόνο το ιντελεκτουέλ της προσέγγισης και η παραμυθένια ντιζαϊνάτη εικόνα που αναδύεται από τα πιάτα - κολεξιόν του. Είναι η γεύση, ω θεοί, αυτή η 100% Αλεξίου γεύση.
Εξομολόγηση: η πρώτη φορά που έφαγα γλυκό με την υπογραφή του ήταν η μους με βατόμουρο και σος Remy Martin, κι έπαθα αυτό που λέμε… εθίστικα. Tip: μικρή πόλη η Θεσσαλονίκη και τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα, άσε που και λόγω χωροταξίας/γεωγραφίας όλοι συγκλίνουμε στο κέντρο, αναπόφευκτα, μιας και δεν γνωριζόμασταν, τρακάραμε ο ένας τον άλλο αυτό το καλοκαίρι. Γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε φιλοφρονήσεις. Εγώ: Δεν υπάρχεις. Αυτός: Σ' ακούω στον Fly 104 καθώς μελετώ ή παρασκευάζω. Εγώ: Πες μου για σένα. Αυτός: Δεν ήταν μόνο οι Παρλιάρος και Χρονόπουλος οι μέντορές μου, μαθήτευσα δίπλα και στον Chislain Gaille, ενώ παρακολουθώ συχνά κι εκ του σύνεγγυς τους Gianluca Fusto και Oriol Balanguer. Ταξιδεύω τακτικά σε Μιλάνο, Βιέννη και Κωνσταντινούπολη και πλιζ, πάψε να με κάνεις να αισθάνομαι αμήχανα, οκ, προσπαθώ, πειραματίζομαι, απέκτησα αυτό που λένε ταυτότητα και προσωπικό στιλ «γραφής», τέλος.

Ναι, είναι σεμνότατος και χαμηλόφωνος τούτος ο παις. Τον βλέπεις από το πώς κινείται στον χώρο, μέχρι το πώς παρουσιάζει τα «νέα» του στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb. Τελειώνω και... λιώνω, μιας και ακόμα θυμάμαι τη γεύση από τα εκλέρ και το σοκολά μιλφέιγ με ντακουάζ φουντούκι, που δοκίμασα με την υπογραφή του και ανέκραξα, σήκω, Τσάρλι Γουόνκα, για να δεις τα παιδιά της αλλαγής. Ναι, ο Αλέξανδρος Αλέξίου είναι ο καλύτερος pastry chef στη Θεσσαλονίκη. Αναδομημένα γαλατομπούρεκα με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, κομποτέ φράουλας και ραβέντι αρωματισμένα με παγωτό γιαούρτι και μαλλί της γριάς, παγωτό τριαντάφυλλο με άρωμα κάρδαμου και μους ελληνικού καφέ, σφαίρες σοκολάτας με dulcey, μπισκότο μαστίχας και γλυκό από άνθη λεμονιάς: χτύπα κι άλλο (στο πολυμίξερ), θα το αντέξω!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τα μπαρ και τα πολύχρωμα ψωμιά του Line στο δικό της all day στέκι
Mερικές καθημερινές συνήθειες μπορεί να χαλάνε την απόλαυση
Το τέλειο μπιφτεκόψωμο σε περιμένει στην επόμενη γωνία
Αφράτα μπισκότα, χρυσαφένια pancakes, αυγά σε κάθε δυνατή εκδοχή και ο καφές που ονειρεύεσαι
Εδώ φτιάχνονται καθημερινά χειροποίητα cinnamon rolls, buns με καρδάμο και μαρμελάδα
Oι specialty επιλογές της Handpickers Coffee Roasters πρωταγωνιστούν στο μενού
Υπάρχουν συνήθειες που στην Ιταλία περνούν από γενιά σε γενιά
Κάθε φλιτζάνι καφέ κρύβει μέσα του έναν ξεχωριστό, μοναδικό χαρακτήρα
Ένας καλός καφές, κάτι ζεστό στο πιάτο, ένα μπολ γεμάτο υφές και χρώματα και κάτι γλυκό για το τέλος
Specialty coffee και φαγητό σε ένα μενού που έχει ως πρωταγωνιστές φρεσκοψημένα bagels, soft cookies και αφράτα cinnamon rolls
Από τον καφέ μέχρι το matcha και τα proffees, τα ροφήματα σήμερα τα θέλουμε κρύα, φωτογενή και να θυμίζουν γλυκό.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το δεύτερο διήμερο Φεστιβάλ του Γαστρονόμου: είσοδος, μάγειρες, φαγητό, ποτό και όσα μας περιμένουν στην Πειραιώς 260
Το πιο σταθερό ραντεβού των Αθηναίων κλείνει την πρώτη του δεκαετία
Ποντικάκι, γαλακτομπούρεκο και ο πιο ονειρεμένος μπακλαβάς του λεκανοπεδίου
Μουσική, cocktails, craft beer και signature γεύσεις στο πρώτο μεγάλο party του Wild Child στο Ηράκλειο
Από σκοτσέζικο μπρέκφαστ και Haggis μέχρι πληθωρικές σούπες και παράξενες πουτίγκες
Αυτό το viral γλυκάκι είναι κάτι μεταξύ σε brownie και cookie και κάνει θραύση
Μια παρθένα φύση όλη δική σου για το πιο εξασφαλισμένο, πηλιορίτικο ζεν!
Από αχνιστές πίτσες και λαχταριστά γλυκά μέχρι νέα στέκια που θα κάνουν χαμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.