- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Nick Cave είναι στην έρημο αλλά δεν είναι μόνος
Ο πόνος που μοιράζεσαι, ελαφραίνει. Το «Skeleton Tree» είναι ένας δίσκος για το γιο του και για όλους όσοι αισθάνονται μαζί του αιώνια συνδεδεμένοι.
Φοράει το μαύρο του κοστούμι, το λευκό πουκάμισο και τη μαύρη στενή γραβάτα. Στο αριστερό μπράτσο βάζει μια σατέν μαύρη κορδέλα του πένθους, διαλέγει ένα χρυσό δαχτυλίδι με κόκκινη σαν αίμα πέτρα, φοράει και τα καλά του λουστρίνια, λέει στη γυναίκα του και στο ζωντανό παιδί του* «πάω μια βόλτα» και βγαίνει στην έρημο.
Προχωράει αργά στον άνυδρο τόπο, η κόλαση και ο παράδεισος είναι μπροστά, είναι πίσω, είναι τριγύρω.
Μαζί οι φίλοι του, κοντά αλλά σε μια κάποια απόσταση γιατί θέλει να είναι μαζί τους αλλά και μονάχος. Φοράνε κι αυτοί μαύρα κι έχουν φέρει μαζί τα όργανα τους και παίζουν σιωπητήρια, παίζουν απλές τσακισμένες απ’ τον πόνο και την απώλεια μελωδίες, φτιάχνουν ήχους για να συνοδέψουν το φίλο τους που μιλάει μόνος, που μουρμουρίζει, που ψέλνει, που κλαίει βουβά, που βλέπει οράματα.
Σηκώνουν ένα ηχητικό τείχος για να προστατέψουν το παραμιλητό του, δημιουργούν ατμόσφαιρα που κάνει την ερημιά πιο υποφερτή και βοηθάει το λόγο να μη χαθεί απ’ τη σκόνη της ερήμου:
«I knew the world it would stop spinning now since you ’ve been gone»
«You are a young man waking covered in blood that is not yours»
«Oh, the urge to kill somebody was basically overwhelming»
«O the things we love we love we love, we lose it’s our bodies that fall when we ’re trying to rise»
«It’s a long way back and I’m begging you please to come home now. Come home now»
«I call out I call out right across the sea but the echo comes back empty, nothing is for free»
Τα λουστρίνια είναι σκονισμένα, χώμα και νερό απ’ τον ιδρώτα που τρέχει από τον κόπο του και τον κόπο των φίλων του, η ψυχή πονάει, το στόμα μοιρολογεί, ο αέρας της ερήμου αντηχεί παντού και η σκόνη που σηκώνεται κάνει τη μαυροφορεμένη κομπανία να μισοκλείνει τα μάτια αλλά να προχωρά.
Το «Skeleton Tree» δεν είναι ένας δίσκος για όλους όσοι ξέρουν και ακούνε τον Nick Cave. Είναι για όσους αισθάνονται μαζί του αιώνια συνδεδεμένοι, για όσους έχουν υποφέρει με τους στίχους του, έχουν αισθανθεί το αίμα να τρέχει πιο γρήγορα στις φλέβες τους με τον ήχο του, έχουν βάλει έναν Nick Cave σε κάθε mixtape που έχουν φτιάξει, τον έχουν πάντα μέσα τους ακόμη κι όταν δεν τον ακούνε.
Ο Cave αποφασίζει να μοιραστεί μαζί μας το βάρος του για να το αλαφρώσει. Αφήνει την κάμερα να μπει εντελώς μέσα στη ζωή, μέσα στην ψυχή, μέσα στο σπίτι του, για να δούμε σε 3D τον πόνο της απώλειας και ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε τη μετάλλαξή του σε δημιουργία.
Δεν κρατάει τη θλίψη κρυφή παρά μόνο το αιώνιο κενό που δεν μπορεί να αναπληρώσει τίποτα και κανείς. Όλα τα υπόλοιπα τα μοιράζεται μαζί μας κι εμείς είμαστε φίλοι του, χιλιάδες φίλοι σε όλο τον κόσμο που λυπόμαστε, πονάμε κι ανατριχιάζουμε με το πώς ο σπουδαίος φίλος μας έκανε την απώλεια λυτρωτική τέχνη.
* Πριν ένα χρόνο σκοτώθηκε αναπάντεχα ο ένας από τους δίδυμους γιους του.
Παράλληλα με την κυκλοφορία του «Skeleton Tree», στις 9 Σεπτεμβρίου βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «One More Time With Feeling» όπου ο σκηνοθέτης Andrew Dominik καταγράφει την πορεία των Nick Cave & The Bad Seeds κατά την ολοκλήρωσή του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετοιμάζει νέο άλμπουμ, που θα ακουστεί πολύ, επιστρέφει για ένα διαφορετικό live στο Release Athens 2026 και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν και όσα ο χρόνος έφερε
Η ταλαντούχος μουσικός μιλάει στην ATHENS VOICE για τον αυθορμητισμό και την ελευθερία του νέου της άλμπουμ
Ολλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν
Ο διάσημος τραγουδοποιός μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν τη μεγάλη του συναυλία στον Λυκαβηττό
Η 67χρονη σταρ ξεσήκωσε τους θαυμαστές της λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ
DJs, διεθνείς συνεργασίες και 16 ημέρες ζωντανών εμφανίσεων και καλοκαιρινής ενέργειας
Μια πραγματική γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής στο Release Athens, το Σάββατο 27 Ιουνίου
Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν περίπου 33.000 νέα βίντεο που χρησιμοποιούν τραγούδια τους
Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης μετά την ανακοίνωση των συναυλιών του Σεπτεμβρίου
Τριάντα χρόνια μετά κι ένα τραγούδι σώθηκε από έναν πολτό χαρτοπετσετών, μιλά για τη νύχτα, την ποίηση, τις γυναίκες-ηρωίδες, την αργοπορημένη ενηλικίωση και την εποχή της AI
Το κομμάτι είναι βασισμένο στη Τζέσι, την αγαπημένη καουμπόισσα από τη δεύτερη ταινία του franchise
Δύο από τα βασικά μέλη της Keinemusik στο μεγαλύτερο event ηλεκτρονικής μουσικής της πόλης
Μια επιμελητική πρόταση που φιλοδοξεί να συστήσει εκ νέου το πεδίο της σύγχρονης μουσικής
Η Ισλανδή σταρ παρουσιάζει νέα έργα και μια πρώτη ματιά στο άλμπουμ που θα βγει το 2027
Πότε και πού θα διεξαχθεί
Το αγαπημένο ροκ συγκρότημα θα εμφανιστεί στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο 1 Αυγούστου
Από το πρώτο live με Beirut και PJ Harvey στην Πλατεία Νερού έως τη μετάβαση σε νέο, μεγαλύτερο χώρο από το 2027, το Release Athens γιορτάζει μια δεκαετία παρουσίας.
Το καινούργιο single του κυκλοφορεί με video clip, προαναγγέλλοντας το άλμπουμ του φθινοπώρου και τη μεγάλη συναυλία στο Release Athens 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.