Εικαστικα

Τι ζητούν τα χιλιάδες τερατάκια του Γιώργου Τζινούδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Ακολουθήσαμε τοίχο-τοίχο τη συμμετοχή του στην έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» (video) 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337941-702819.jpg
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΓΚΟΣ

Καρόλου Ντηλ με Ερμού γωνία. Χαζεύοντας τις βιτρίνες του ΟΤΕ από το απέναντι πεζοδρόμιο μοιάζουν με σεμεδάκι που έπλεκαν οι παλιές γιαγιάδες. Προσεγγίζοντας τη βιτρίνα όλη αυτή η τεράστια πλέξη μετατρέπεται σε ένα δισδιάστατο λαβύρινθο αποτελούμενο από μερικές  χιλιάδες γραμμικά σχεδιασμένα τερατάκια. Μερικά πολύ μεγαλύτερα μοιάζουν να καταβροχθίζουν τα υπόλοιπα. Τι σχέση μπορεί να έχει όλο αυτό με τον άνθρωπο τις κοινωνίες του και τα ανθρώπινα δικαιώματα που στο τέλος-τέλος είναι και το θέμα της έκθεσης στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται το έργο; Πώς μπορείς να μιλήσεις για τον άνθρωπο σχεδιάζοντας αλλόκοτα καρτούνιστικα τερατάκια; Πώς μπορείς να μιλήσεις για τον άνθρωπο δημιουργώντας μοτίβα μοντέρνας πλεκτικής; 

Αν παρακολουθείτε πού και πού ειδήσεις, θα το ξέρετε. Έξω παίζει κρίση, ο πολύς πλούτος συγκεντρώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς λίγων, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου είναι ημιεπίσημη πρακτική πολλών καθεστώτων, άνθρωποι φανατίζονται και σκοτώνουν για θεούς, εκλεγμένοι πολιτικοί εξαπατούν τους πολίτες που τους επέλεξαν για να τους υπηρετούν, η δικαιοσύνη είναι τυφλή εκεί που πρέπει, ο κόσμος βάζει ταμπέλες εκεί που δεν πρέπει.

Συμμετέχοντας στην έκθεση «Το Δικαίωµα να είσαι Άνθρωπος», µια σύµπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ο Γιώργος Τζινούδης δίνει την απάντησή του με μια επιτοίχια ζωγραφική επιτυχία.

Τι ζητούν τα χιλιάδες τερατάκια του Γιώργου Τζινούδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

«Μια κατάσταση που γλαφυρά περιγράφεται στην παροιμία “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό” και που δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν κυριολεκτείται μόνο στα σκοτεινά  βάθη των ωκεανών αλλά και σε όλα τα επίπεδα ανθρώπινης συμβίωσης» σχολιάζει.

«Ο μεγάλος εκμεταλλεύεται το μικρό και ο ισχυρός καταπιέζει τον αδύναμο, είναι δύο από τις αρχαιότερες ιστορίες του ανθρωπίνου είδους που υφίστανται από την αρχαιότητα» εξηγεί. 

Τι ζητούν τα χιλιάδες τερατάκια του Γιώργου Τζινούδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

The Right To Be Human. Την οργάνωση της έκθεσης έχουν αναλάβει η γνωστή και πάντα ανήσυχη Θάλεια Βραχοπούλου, PhD, Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice of the City University of New York και ο Χάρης Σαββόπουλος, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Τι ζητούν τα χιλιάδες τερατάκια του Γιώργου Τζινούδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Σας περιμένει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιµάνι) και διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Θα φιλοξενείται επίσης στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ & Ερµού) από τα µέσα Ιανουαρίου έως τα µέσα Φεβρουαρίου και στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, από τις 9  Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου. Είναι από τις βόλτες που δεν θα μετανιώσετε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ