- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση ψαριών;
Χρήσιμες διευκρινίσεις μετά την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό
Μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στο Σαρωνικό, ήταν λογικό να προκληθεί ανησυχία και για την ασφάλεια των αλιευμάτων. Προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των καταναλωτών ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου διευκρινίζει μερικά πράγματα ώστε να έχουμε καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων και να μην ενεργούμε υπό καθεστώς πανικού.
Κατ’ αρχήν επισημαίνουν ότι τα παράκτια αλιευτικά σκάφη έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ρύπανσης γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των εργαλείων τους. Τα γρι-γρι που αλιεύουν κυρίως σαρδέλα και γαύρο, το κάνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτή, ενώ οι μηχανότρατες που αλιεύουν σε μεγάλα βάθη, δραστηριοποιούνται υποχρεωτικά σε πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή. Επιπλέον αυτό το διάστημα αλιεύουν κυρίως στα διεθνή ύδατα.
Επιπρόσθετα τα αλιευτικά σκάφη πάνω από 10 μέτρα είναι υποχρεωμένα να συμπληρώνουν ημερολόγιο αλιείας στο οποίο αναγράφονται τα είδη των αλιευμάτων, οι ποσότητες τους και η περιοχή αλίευσης και ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα μεγαλύτερα πάλι σκάφη είναι υποχρεωμένα να φέρουν δορυφορικό σύστημα εντοπισμού. Έλεγχοι πραγματοποιούνται και στους λιμένες εκφόρτωσης, ενώ τα αλιεύματα για τη διακίνηση τους φέρουν την απαραίτητη επισήμανση για να γνωρίζει ο καταναλωτής από πού προέρχονται.
Παράλληλα και η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους, ενώ το ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί την εξέλιξη της ρύπανσης με συνεχόμενες δειγματοληψίες και σε ένα μήνα περίπου θα έχει και την πρώτη εκτίμηση για τα ψάρια στο Σαρωνικό.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου επισημαίνει ότι τόσο στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, όσο και σε όλες τις Ιχθυόσκαλες του Δημοσίου διακινούνται αλιεύματα από όλες τις ελληνικές θάλασσες που υπόκεινται στους προβλεπόμενους ελέγχους. Συνιστούν την προσοχή στα οστρακοειδή που είναι πιο ευάλωτα στην πρόσληψη ρυπογόνων ουσιών και προτρέπουν τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τις ανακοινώσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τα στοιχεία των δημόσιων ερευνητικών φορέων και όχι αστήριχτα δημοσιεύματα που πλήττουν ένα υγιή τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι φτωχότερες χώρες θα είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις - Προειδοποιήσεις των επιστημόνων
Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 346.122 εστίες
Πώς μία κατολίσθηση σε περιοχή της «ταρακούνησε» όλη την Γη
Συντονισμός δράσης κατά κλιματικής αλλαγής
Ακτιβισμός ή οικοτρομοκρατία; Ποιο είναι το νέο πρόσωπο που πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες για το κλίμα
To γράφημα που δείχνει τη μέση θερμοκρασία από το 1960 μέχρι σήμερα
Τα αλλεπάληλλα ρεκόρ ζέστης και οι χώρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες
Μέσα στον Αύγουστο του 2024 βρεθήκαμε και πάλι στη δίνη περιβαλλοντικών καταστροφών
«Ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει» λένε οι ειδικοί
Η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 3 βαθμούς Κελσίου από το κανονικό
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από την άλλοτε γεμάτη τεχνητή λίμνη
Πώς να συμβάλλεις στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone
Ο ρόλος των πυρκαγιών, η ξηρασία και η αναγέννηση των δασών
Τι αναφέρουν επιστήμονες από σχετικό συνέδριο
Τι εικάζουν οι επιστήμονες γι’ αυτή την επιθετική συμπεριφορά
Πώς η θερμοκρασία φέρνει ξενικά είδη από την Ερυθρά θάλασσα και τι άλλους κινδύνους εγκυμονεί
Η ποιότητα του κρασιού, σαύρες που αλλάζουν φύλο και φωνακλάδικα βατράχια
Ο φελλός μετατρέπεται σε παπούτσια, τσάντες, οικιακά σκεύη ακόμα και σε θερμομονωτικά υλικά
Στο επίκεντρο του κινδύνου Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.