- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι παράξενο; Δεν βρήκα ποτέ έναν άντρα πρόθυμο να με συνοδεύσει. Στον Τζίμη Πανούση πήγαινα μόνον με τις φίλες μου. Και μήπως δεν ήμασταν εμείς φεμινίστριες κι εκείνος σεξιστής; Ο εφευρέτης του σεξισμού , θα έλεγα, αν δεν είχα προσέξει το παιχνίδι που έκανε με την κοινοτυπία της γλώσσας. Αυτή ίσα – ίσα η γλώσσα του ήταν που με τράβαγε σαν μαγνήτης, που δεν ήθελα και δεν μπορούσα να αντισταθώ στην έλξη της. Σα να συγκατοικούσαν μέσα του όλα τα φύλα κι όλοι οι δαίμονες που μας έκαναν ανθρώπους. Ήταν βεβαίως και η φωνάρα του που έβγαζε off όλους τους ενισχυτές κι όλα τα ντεσιμπέλ του κόσμου αλλά τι τα θες… Θ’ αφήσω την rebel πλευρά του σ’ αυτούς που την έχουν (ακόμα) ανάγκη και θα επιμείνω στη γλώσσα και στην παιδεία του που όπως και η δική μας δεν μπορεί παρά να ήταν ελληνοχριστιανική. Στις ηλικίες μας, τι άλλο; Και τι μπορείς να κάνεις μ’ αυτή τη γλώσσα; Θαύμα – θαύμα έλεγα όταν το άκουγα να μιλάει σαν δαιμονισμένο παιδάκι επιτρέποντας σε τύπους της αρχαϊζουσας να λειτουργούν ως μπινελίκια και να βρίσκουν τις αρμονικές της γλώσσας του πεζοδρομίου. Ήμουνα δε τόσο υπό την επήρεια, που διόλου απίθανο και να έχασα το «μήνυμα» των στίχων και της παρλάτας του. Είχε; Προσωπικά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Και δεν θα πω ποτέ δημόσια, παρά μόνον σ’εκείνους που με ξέρουν καλά, ότι αυτό που κυρίως με ξετρέλαινε στον Πανούση ήταν ο υπόκωφος συντηρητισμός του αλλά με κολλάν, κοτσίδα και αθλητικά στα Εξάρχεια. Μπορεί κανείς; Αυτός μπόρεσε.
Γιατί στη χώρα μας, βγαίναμε τότε από έναν μουσικό αιώνα γεμάτο μύθους, αγίους και μικρούς θεούς και κάποιος έπρεπε επιτέλους να επιτρέψει στη γλώσσα να σολάρει, να επιστρέψει στην αρχική της λειτουργία, που βάζω στοίχημα ότι δεν ήταν η «επικοινωνία» αλλά κάτι άλλο που δεν το’χω βρει ακόμα. Μερικοί το βρίσκουν, γι’ αυτό τους λένε χαρισματικούς. Εγώ πάλι, λέω ότι ζούνε τη ζωή τους πολύ καλύτερα απ’ όσο μπορεί να βάλει ο νους μας. Σ’ αυτό το τελευταίο είμαι εντελώς κάθετη και κατηγορηματική.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Όσα πρέπει να προσέξουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων
«Πάρτι πάρτι στις 7 του Μάρτη». 22 και κάτι χρόνια πριν
50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας στοιβάχτηκαν σε βαγόνια τρένων και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου
«Την ιστορία την γράφουν όσοι παίρνουν ξεκάθαρη θέση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας
Ισχυρή και ανθεκτική η ελληνική οικονομία με ανάπτυξη κοντά στο 2%, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup
Όσοι λάβουν τέτοιο μήνυμα καλούνται να το διαγράψουν
Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πιθανή εμπλοκή κρατικών παραγόντων στις υποκλοπές
Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή Κωνσταντινόπουλου
Η μαθηματική αλληλουχία της σκέψης που επιχειρεί να εξηγήσει το βαθύ περίλυπο ύφος του την ώρα που περπατά στο Σύνταγμα με το πορτρέτο του Χαμενεΐ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.