ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Αστυπάλαια

Γράφει ο Σωτήρης Κοντιζάς
2802
Αστυπάλαια
Αστυπάλαια
2802
  • Shares

«..σ’ ένα υπόγειο στην πλατεία Αβησσυνίας, συγκεντρωθήκαν τα ποντίκια μια φορά..»  φορτωμένοι με τη Δέσποινα σ’ ένα σκούτερ 150 κ. με τα μπανιερά μας τραγουδάμε τη Συνέλευση των Ποντικών  - όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο -  προσπαθώντας από τη μία να μην τσακιστούμε σε κάποια κοτρόνα της διαδρομής Βαθύ – Αστροπαλιά με δυνατό αέρα και από την άλλη να προλάβουμε τον ήλιο. Αυτή είναι η Αστυπάλαια για μένα.  Η ταβέρνα της Γαλήνης  - όνομα και πράμα - στο δυσπρόσιτο Βαθύ. Ένα διαμαντάκι από τα λίγα. Είναι από τα μυστικά εκείνα που δεν θες να τα αναφέρεις και πολύ, μη τυχόν και το μάθουν όλοι και με το πέρασμα του χρόνου γίνει προορισμός και χάσει την ομορφιά του. Ο ψαράς προμηθεύει με ψάρια την κυρία Σταυρούλα και εμείς στρώνουμε τραπέζι.  Η κυρία Σταυρούλα σου φωνάζει ότι οι κουτσομούρες είναι έτοιμες και εσύ σηκώνεσαι.

Αστυπάλαια

Αστυπάλαια. Η πεταλούδα. Στο μισό της νιώθεις τα Δωδεκάνησα και στο άλλο μισό της νομίζεις ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες.  Έχω περάσει πάρα πολλές ώρες ψάχνοντας στον βυθό πολύχρωμα κουφάρια αχινών. Υπάρχουν γωνιές οι οποίες είναι γνωστές και ευκολότερα προσβάσιμες και άλλα σημεία που απαιτούν μια κάποια θυσία, οργάνωση και ιδρώτα! Στα «ευκολάκια» αναφέρω το καφενείο του Μουγγού για χταποδάκι στα κάρβουνα, παγωμένη μπύρα και κουβέντα με ντόπιους. Η Αργώ για ζεν βραδιές με μεζέδες έκπληξη. Το Αρχιπέλαγος για γλυκό και αφεψήματα με φοβερή θέα. Ο φούρνος της Μαρουλιώς με τα κιτρινοκούλουρα. Η παραλία κάτω από τη Χώρα. Ρωτάς τους Αστυπαλίτες και σου δείχνουν το δρόμο. Να είστε προετοιμασμένοι για μια μικρή κατάβαση. Η παραλία με τις πλάκες. Το αγαπημένο μου σημείο για βουτιές και εξερεύνηση βυθού.  Οπωσδήποτε σκίαστρο και δυνατό αντιηλιακό. Η ταβέρνα της Λίντας στα Καμινάκια με το φοβερό κατσικάκι και την αντίστοιχη παραλία. Είναι και άλλα πολλά. Ποιο το νόημα όμως να μην ανακαλύψεις και κάτι μόνος σου;  Να ‘μαστε καλά, γεροί και δυνατοί να πηγαίνουμε ξανά και ξανά.

«..και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια, και ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά..»

Αστυπάλαια

*Ο Σπ. Κ. είναι σεφ στο Nolan και κριτής στο Master Chef.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΕΛΛΑΔΑ
23.08.2017 - 11:41
Είναι από τις φορές που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, αλλά διαψεύδεσαι πανηγυρικά
23.08.2017 - 11:41
FASHION
21.08.2017 - 14:27
Κάποιες γυναίκες ήταν πιο μπροστά από την εποχή τους...
LIFE
21.08.2017 - 13:29
Το περάσαμε το παλούκι μάθημα, έστω και δύσκολα. Σε άλλη δύσκολη στροφή όμως κόπηκες εσύ…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
20.08.2017 - 18:32
Τζέιμς Ντιν, Γκρέις Κέλι, Αλμπέρ Καμύ, Τζάκσον Πόλοκ. Ο φωτογράφος Christophe Rihet αποτυπώνει τα σημεία με τα μοιραία τροχαία
ΜΟΥΣΙΚΗ
08.08.2017 - 16:25
Κέρδισε προσκλήσεις, H&M δωροκάρτες και την ευκαιρία να γνωρίσεις το γαλλικό band αποκλειστικά από κοντά
08.08.2017