Η Αστυπάλαια του Σωτήρη Κοντιζά
Αστυπάλαια. Η πεταλούδα. Στο μισό της νιώθεις τα Δωδεκάνησα και στο άλλο μισό της νομίζεις ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες.
Αστυπάλαια: Ο Σωτήρης Κοντιζάς γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
«..σ’ ένα υπόγειο στην πλατεία Αβησσυνίας, συγκεντρωθήκαν τα ποντίκια μια φορά..» φορτωμένοι με τη Δέσποινα σ’ ένα σκούτερ 150 κ. με τα μπανιερά μας τραγουδάμε τη Συνέλευση των Ποντικών - όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο - προσπαθώντας από τη μία να μην τσακιστούμε σε κάποια κοτρόνα της διαδρομής Βαθύ – Αστροπαλιά με δυνατό αέρα και από την άλλη να προλάβουμε τον ήλιο. Αυτή είναι η Αστυπάλαια για μένα. Η ταβέρνα της Γαλήνης - όνομα και πράμα - στο δυσπρόσιτο Βαθύ. Ένα διαμαντάκι από τα λίγα. Είναι από τα μυστικά εκείνα που δεν θες να τα αναφέρεις και πολύ, μη τυχόν και το μάθουν όλοι και με το πέρασμα του χρόνου γίνει προορισμός και χάσει την ομορφιά του. Ο ψαράς προμηθεύει με ψάρια την κυρία Σταυρούλα και εμείς στρώνουμε τραπέζι. Η κυρία Σταυρούλα σου φωνάζει ότι οι κουτσομούρες είναι έτοιμες και εσύ σηκώνεσαι.
Αστυπάλαια. Η πεταλούδα. Στο μισό της νιώθεις τα Δωδεκάνησα και στο άλλο μισό της νομίζεις ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες. Έχω περάσει πάρα πολλές ώρες ψάχνοντας στον βυθό πολύχρωμα κουφάρια αχινών. Υπάρχουν γωνιές οι οποίες είναι γνωστές και ευκολότερα προσβάσιμες και άλλα σημεία που απαιτούν μια κάποια θυσία, οργάνωση και ιδρώτα! Στα «ευκολάκια» αναφέρω το καφενείο του Μουγγού για χταποδάκι στα κάρβουνα, παγωμένη μπύρα και κουβέντα με ντόπιους. Η Αργώ για ζεν βραδιές με μεζέδες έκπληξη. Το Αρχιπέλαγος για γλυκό και αφεψήματα με φοβερή θέα. Ο φούρνος της Μαρουλιώς με τα κιτρινοκούλουρα. Η παραλία κάτω από τη Χώρα. Ρωτάς τους Αστυπαλίτες και σου δείχνουν το δρόμο. Να είστε προετοιμασμένοι για μια μικρή κατάβαση. Η παραλία με τις πλάκες. Το αγαπημένο μου σημείο για βουτιές και εξερεύνηση βυθού. Οπωσδήποτε σκίαστρο και δυνατό αντιηλιακό. Η ταβέρνα της Λίντας στα Καμινάκια με το φοβερό κατσικάκι και την αντίστοιχη παραλία. Είναι και άλλα πολλά. Ποιο το νόημα όμως να μην ανακαλύψεις και κάτι μόνος σου; Να ‘μαστε καλά, γεροί και δυνατοί να πηγαίνουμε ξανά και ξανά.
«..και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια, και ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά..»
*Ο Σωτήρης Κοντιζάς είναι σεφ στο Nolan και κριτής στο Master Chef.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Είναι ο απόλυτος προορισμός της διασκέδασης»
Ένα ησυχαστήριο του πνεύματος και της ψυχής πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης
Τα 5 πλοία της Kerkyra Seaways πραγματοποιούν καθημερινά πάρα πολλά δρομολόγια από την Ηγουμενίτσα
Το Domes Miramare και το Domes of Corfu συνδυάζουν πολυτέλεια, άνεση, χαλάρωση
Τι να δεις και τι να κάνεις τη Μεγάλη Εβδομάδα
To National Geographic εξυμνεί τη φυσική ομορφιά των Επτανήσων
Αξέχαστη διαμονή και υπέροχες παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις
Κρυστάλλινα νερά, αμμουδιές και χαλαρή διάθεση
Το αφιέρωμα στην πλούσια γαστρονομική ιστορία της
Η παραμονή στο χώρο του ξενοδοχείου, δεν είναι απλά μια διαμονή, αλλά εμπειρία ζωής
Το ελληνικό νησί προβάλλεται σε Μέσα των δύο χωρών
Τα αφιερώματα στα ελληνικά νησιά και στο τι τα ξεχωρίζει για τις φετινές διακοπές
Τι συμβαίνει στην πόλη την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη του 2024
Το νησί έχει μαγνητίσει τα βλέμματα για τους ήρεμους ρυθμούς ζωής και για το γεγονός πως έχει αποφύγει τον μαζικό τουρισμό
Ποια άλλα νησιά ξεχωρίζουν για την ομορφιά και τη μοναδικότητά τους
Η θέση της Αθήνας σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ακόμα μία διάκριση για το ελληνικό νησί
Πρωταγωνιστεί σε αφιερώματα Μέσων σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.