Κοσμος

Τρόμος στη Νίκαια: Γάλλος υπήκοος από την Τυνησία ο μακελάρης – Όλες οι εξελίξεις (εικόνες, video)

Η τρελή κούρσα του φορτηγού επί 2 χιλιόμετρα - Τουλάχιστον 84 οι νεκροί

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133503-303962.jpg

Τουλάχιστον 84 είναι οι νεκροί και 18 οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, της επίθεσης που διαπράχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια, ανήμερα της εθνικής εορτής για την Ημέρα της Βαστίλης, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας, σύμφωνα με την εισαγγελία της Νίκαιας, την οποία επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i>Tele. Συνολικά οι τραυματίες αποτιμώνται στους 150.

Σύμφωνα με μια πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας, ενώ φέρεται μεταξύ των θυμάτων να υπάρχουν και δύο Αμερικανοί υπήκοοι. Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο της Νίκαιας, μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών δεν βρίσκεται, για την ώρα, κάποιος Έλληνας, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ούτε Γερμανοί μεταξύ των θυμάτων. «Το υπουργείο Εξωτερικών, η γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και το γενικό προξενείο στη Μασσαλία βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν πληγεί Γερμανοί», δήλωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αυτό δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή ούτε να το αποκλείσουμε ούτε να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Οι εικόνες από το σημείο του μακελειού που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου χαρακτηρίζονται το λιγότερο σοκαριστικές, καθώς μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά, που είχαν σπεύσει στο σημείο με την οικογένειά τους για να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου.

Οδήγησε 2 χιλιόμετρα πάνω σε ανθρώπους

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης διένυσε περί τις 10.30 στη διάσημη Promenade des Anglais με πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στο πλήθος σκορπώντας τον θάνατο, περί τα 2 χιλιόμετρα, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, μέχρι το φορτηγό του να γαζωθεί από σφαίρες της αστυνομίας. Ωστόσο, μαρτυρίες που κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών δεν επιβεβαιώνονται από την αστυνομία, η οποία επιμένει πως οι πυροβολισμοί στο φορτηγό είναι από τα πυρά των αστυνομικών.

Τράβηξε χειρόφρενο και βγήκε από το φορτηγό πυροβολώντας αδιακρίτως στο πλήθος

Πάντως, σύμφωνα με πηγή πολύ κοντά στις έρευνες που δεν κατονομάζεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δράστης αφού προκάλεσε το μακελειό, βγήκε από το φορτηγό και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο πλήθος, μέχρι οι αστυνομικοί να τον εξουδετερώσουν. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε αυτή η πληροφορία.

Σχέδιο για μεγαλύτερο μακελειό

Το γεγονός πως μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα πως σχεδιαζόταν χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ο δράστης να μην ενήργησε μόνος αλλά με τη βοήθεια συνεργών.

Αυτόπτες μάρτυρες πάντως κάνουν λόγο για έναν ακόμη συνεργό ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Η αστυνομία έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή, ενώ οι αρχές του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ έχουν κάνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Γάλλος υπήκοος ο μακελάρης - γνωστός στις Αρχές

Στο φορτηγό εντοπίστηκαν και τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας του οδηγού του φορτηγού. Σύμφωνα με αυτά, πρόκειται για 31χρονο Γάλλο υπήκοο με καταγωγή από την Τυνησία, κάτοικο Νίκαιας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης φέρεται να ήταν γνωστός στις Αρχές, ωστόσο δεν θεωρείτο ύποπτος για τρομοκρατικό χτύπημα.

Λίγες ώρες αργότερα, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σ'ύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αρχές ταυτοποίησαν τον δράστη και όντως πρόκειται για τον 31χρονο.

Το φορτηγό ενοικιάστηκε δύο ημέρες πριν από το μακελειό

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει πως το φορτηγό-ψυγείο που σκόρπισε τον θάνατο στη Νίκαια, ενοικιάστηκε από τον ύποπτο δύο ημέρες πριν από το μακελειό από γειτονικό δήμο. Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος Περιφερειάρχης δήλωσε πως ο δράστης έχει καταγραφεί από κάμερα διαχείρισης της κυκλοφορίας, αρκετά πιο μακριά από τον τόπο του μακελειού να επιβιβάζεται στο φορτηγό. Το υλικό εξετάζεται εξονυχιστικά από τις Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συνεργός ή συνεργοί.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Διάγγελμα του Προέδρου της Γαλλίας - Τρίμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα, ενώ ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα έληγαν στις 26 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι τα αυξημένα επίπεδα ασφαλείας είχαν ήδη ξαναπαραταθεί για να συμπεριλάβουν κάτω από την προστατευτική τους «ομπρέλα» τόσο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όσο και τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. 

 image

Πανηγυρισμοί τζιχαντιστών: «Επόμενο είναι το Βερολίνο»

Την ίδια ώρα, αν και ακόμη δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη, οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν για το μακελειό.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στο Twitter φιλοτζιχαντιστή ο οποίος γράφει πως οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «Γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο Θεός είναι μεγάλος.

Σε άλλες φιλοτζχαντιστικές σελίδες έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες του Βερολίνου, που συνοδεύονται από απειλές για νέες επιθέσεις. «Σε λίγο το Βερολίνο» αναφέρει μία από τις αναρτήσεις, ενώ σε δεύτερη αναγράφεται: «Μα τον Αλλάχ εσείς και οι 70 χώρες της συμμαχίας που μάχεστε κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα ζήσετε ποτέ σε ειρήνη μετά το σημερινό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη και άνανδρη» επίθεση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη «βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Καταδίκη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Μήνυμα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Τουσκ: Η Ευρώπη στο πλευρό της Γαλλίας

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση.

Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο μιας συνόδου η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατάρ.

Γιούνκερ: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την την επίθεση.

«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ» είπε σε μήνυμα μέσω του Twitter, προσθέτοντας, «Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα». 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη στιγμή της επίθεσης

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις πρώτες εικόνες φρίκης από την επίθεση

Τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση και οι σκηνές πανικού

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ