Κοσμος

Ουκρανία: 100 δισ. δολάρια από την Ε.Ε. για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση

Η απάντηση στη διεθνή βοήθεια που ζήτησε ο Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα μετά από βομβαρδισμούς σε πόλη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένη πόλη © EPA / SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης από την Ε.Ε. - Τα χρήματα προς διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εισηγείται να αξιοποιηθεί χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών και των νοικοκυρών όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορωνοϊού για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποκαλύπτει έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. 

Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία (EU-Ukraine Gateway Trust Fund, ή E-U GTF) θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισεκ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων. Ειδικά οι εγγυήσεις θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση, επιτρέποντας να εκτελεστούν έργα υποδομής αξίας 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΤΕπ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις μισές από τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Η πρόταση της ΕΤΕπ αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, την πρώτη από τις δύο ημέρες της διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία). Η ΕΤΕπ προτείνει να δημιουργηθεί ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί όπως στην πανδημία και θα εγγυάται χρηματοδοτήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να διατεθούν 25 δισεκ. ευρώ που θα μοχλεύσουν συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το E-U GTF θα συμβάλλει να ανοικοδομηθούν γέφυρες, να αποκατασταθούν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε πόλεις οι πληθυσμοί των οποίων μεγεθύνθηκαν εξαιτίας του εκτοπισμού Ουκρανών μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Άλλα σχέδια επικεντρώνονται στη διευκόλυνση των εξαγωγών της Ουκρανίας, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υποδομές. Η ΕΤΕπ και αναπτυξιακές τράπεζες, όπως οι KfW και DFC, θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν κεφάλαια ή εγγυήσεις από το ταμείο για τις επενδύσεις που επιβλέπουν.

Drone video shows destroyed residential buildings and shopping centre in Ukraine

Το ευρωπαϊκό Ταμείο έχει επίσης σκοπό να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα, που πιθανόν θα θεωρούσε τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ουκρανία πολύ ριψοκίνδυνη, να εμπλακεί. Η χρήση χρηματοδοτικού μηχανισμού βασισμένου σε προϋπάρχοντα σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα ώστε οι αρχικές επενδύσεις να έχουν εγκριθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Θα χρειαστεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι χώρες-μέλη θα αποφασίσουν κατόπιν εάν και πόσα κεφάλαια θα διαθέσουν στο ταμείο.

Kyiv apartment building hit as Ukrainians fight off Russian attacks across the country

Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε κάλεσμα για να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες, χρησιμοποιώντας αισιόδοξο τόνο στο βραδινό διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του.

«Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας», που θα είναι «ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές», ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο αρχηγός του κράτους.

Θα απαιτηθούν «κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις», είπε και πρόσθεσε: «Όσο δύσκολη κι αν είναι για εμάς η κατάσταση σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αύριο». 

Αύριο Δευτέρα, σε σύνοδο περίπου 40 δυνητικών δωρητριών χωρών στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία), η ουκρανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για την ανοικοδόμηση της ρημαγμένης από τον πόλεμο χώρας για πρώτη φορά. Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πάντως στο διάγγελμά του ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του. Απεναντίας, «η σκληρότητά του αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και δεν μπορεί να αφεθεί κατά μέρος», είπε καλώντας τους συμπατριώτες του να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ