- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνάντηση Ζελένσκι στο Λονδίνο με Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς για ειρηνευτικές συνομιλίες
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συναντά Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς στο Λονδίνο για ειρηνευτικές συνομιλίες - Χώρες της ΕΕ υπέρ αποζημιώσεων από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συναντήσει στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς για συνομιλίες σχετικά με την πορεία του πολέμου.
Η συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες Βρετανίας - Γαλλίας - Γερμανίας πραγματοποιείται μετά από τριήμερες συνομιλίες στην Φλόριντα μεταξύ αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ουκρανίας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, την ώρα που η Ουάσινγκτον πιέζει για συμφωνία λήξης του πολέμου με σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε εκ νέου δημόσια πίεση στον Ζελένσκι, υποστηρίζοντας πως ο Ουκρανός ηγέτης «δεν είναι έτοιμος» να αποδεχτεί την ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ. «Είμαι απογοητευμένος που δεν έχει ακόμη διαβάσει την πρόταση. Ο λαός του την υποστηρίζει, αλλά εκείνος όχι», είπε, παρακάμπτοντας την ανοιχτή απόρριψη της συμφωνίας από τη Μόσχα.
Οι τέσσερις ηγέτες αναμένονται το μεσημέρι και θα μιλήσουν κεκλεισμένων των θυρών για τα επόμενα βήματα. Στη συνέχεια ο Ζελένσκι θα μεταβεί σε Βρυξέλλες και Ρώμη. Την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον Ουκρανό πρόεδρο για την αταλάντευτη στήριξη της Ιταλίας, μετά από νέες «τυφλές» ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους.
Στήριξη από επτά χώρες της ΕΕ για δάνειο αποζημιώσεων
Οι πρωθυπουργοί Εσθονίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Σουηδίας δήλωσαν ότι στηρίζουν σθεναρά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δάνειο αποζημιώσεων προς την Ουκρανία, χρηματοδοτούμενο από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εντός ΕΕ.
Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζουν ότι το δάνειο αυτό αποτελεί «την πιο εφικτή και πολιτικά ρεαλιστική λύση» και ανταποκρίνεται στο δικαίωμα της αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.
Την πρόταση στηρίζει και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να πείσει τον Βέλγο πρωθυπουργό Μπάρτ ντε Βέβερ να άρει την αντίθεσή του. Η Βελγική πλευρά, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο τμήμα των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων, υποστηρίζει ότι το σχέδιο είναι υψηλού ρίσκου και μπορεί να δυσκολέψει τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Οι επτά χώρες που υπέγραψαν την επιστολή όμως διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η έγκριση του δανείου στην προσεχή σύνοδο θα ενισχύσει την Ουκρανία «στην άμυνά της και στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σκέψη δημιουργίας ενός διεθνούς «άξονα λογικής» αποκτά χαρακτήρα επείγοντος λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο Τραμπ στο Ιράν
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.