- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Unicef για ΛΔ Κονγκό: Αντιμέτωπη η χώρα με τη χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και 25 χρόνια
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Η χολέρα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται γρήγορα όταν υπάρχει έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και επαρκούς υγιεινής
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και 25 χρόνια, με σχεδόν 2.000 ανθρώπους να έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο, ανακοινώσε σήμερα η Unicef. Σε ένα περιστατικό το ένα τέταρτο των παιδιών που ζούσαν σε ορφανοτροφείο της Κινσάσα - 16 από τα 62 - έθαναν από χολέρα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Τα παιδιά στη ΛΔ Κονγκό δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται τόσο πολύ από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί», τόνισε ο Τζον Άγκμπορ εκπρόσωπος της Unicef, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η χολέρα είναι μια σοβαρή και ενδεχομένως φονική ασθένεια που μεταδίδεται γρήγορα όταν υπάρχει έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και επαρκούς υγιεινής.
Οι αφρικανικές υγειονομικές αρχές έκρουσαν τον Νοέμβριο τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων της χολέρας στην Ανγκόλα, στο Μπουρούντι και σε άλλες περιοχές της ηπείρου, όπου πέρυσι καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 30%.
Στη ΛΔ Κονγκό οι συγκρούσεις και η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό επιδεινώνουν την κρίση, με τη Unicef να τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση για υγειονομικές υπηρεσίες όπως και υπηρεσίες αποχέτευσης και ύδρευσης.
Από τον Ιανουάριο οι αρχές της χώρας έχουν καταγράψει 64.427 κρούσματα χολέρας και 1.888 θανάτους, εκ των οποίων οι 14.818 μολύνσεις αφορούσαν παιδιά όπως και οι 340 θάνατοι, σύμφωνα με τη Unicef.
Δεκαεπτά από τις 26 επαρχίες της ΛΔ Κονγκό επηρεάζονται από την επιδημία.
Την ίδια ώρα μόνο το 43% των κατοίκων της χώρας έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υδροδότησης, το χαμηλότερο ποσοστό στην Αφρική, και μόλις το 15% χρησιμοποιεί βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει καταρτίσει σχέδιο εξάλειψης της χολέρας με προτεινόμενο προϋπολογισμό 192 εκατ. δολάρια, το οποίο όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποχρηματοδοτούμενο, κατήγγειλε η Unicef.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 6 εκατ. δολαρίων το 2026 προκειμένου να διατηρήσει το έργο της ταχείας αντίδρασης.
«Χωρίς επιπλέον πόρους και συντονισμένη δράση μπορεί να χαθούν πολλές περισσότερες ζωές», υπογράμμισε ο Άγκμπορ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση στο Truth Social
Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία ενόψει της θερινής περιόδου
Η έφηβη τέθηκε υπό κράτηση προκειμένου να ανακριθεί
Στην αίτησή του αναφέρει ότι χρειάζεται τα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων
Oι κατηγορίες αφορούν περίοδο που ο ενάγων ήταν ανήλικος
Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.