Κοσμος

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν πισώπλατα αμάχους στο Κίεβο (βίντεο)

«Πρέπει να δικαστούν» ξεσπά η κόρη ενός εκ των θυμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρέ καρέ η εκτέλεση άοπλων Ουκρανών αμάχων στο Κίεβο από Ρώσους στρατιώτες
Καρέ καρέ η εκτέλεση άοπλων Ουκρανών αμάχων στο Κίεβο από Ρώσους στρατιώτες © YouTube/CNN

Ρώσοι στρατιώτες στο Κίεβο εκτελούν πισώπλατα αμάχους. Η στιγμή που ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας τους δύο Ουκρανούς. Το βίντεο ντοκουμέντο.

Ρώσοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν αμάχους σε προάστιο στο Κίεβο. Το βίντεο ντοκουμέντο δημοσιεύτηκε από το CNN, την ώρα που ξεκινά η πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει μπει στο μικροσκόπιο της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας στην έρευνα που διεξάγει για εγκλήματα πολέμου.

Η εκτέλεση των αμάχων στο Κίεβο από τους Ρώσους στρατιώτες σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Είναι η περίοδος που οι Ρώσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από το Κίεβο, προετοιμάζοντας τη γενική επίθεση για να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Τα περίχωρα του Κιέβου, κοντινές πόλεις και χωριά, έγιναν πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, με τους Ρώσους να προχωρούν σε ανελέητο βομβαρδισμό σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψουν -χωρίς αποτέλεσμα- την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών στρατιωτών.

Ρώσοι στρατιώτες στο Κίεβο ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν πισώπλατα Ουκρανούς αμάχους
Ρώσοι στρατιώτες στο Κίεβο ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν πισώπλατα Ουκρανούς αμάχους © YouTube/CNN

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο ένας από τους δύο αμάχους που εκτελούνται από τους Ρώσους στρατιώτες, είναι ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, η οποία λεηλατήθηκε στη συνέχεια από τον ρωσικό στρατό. Ο δεύτερος άμαχος που εκτελείται από τους Ρώσους στο βίντεο ντοκουμέντο, που δημοσιεύει το CNN, είναι ο 68χρονος Λεονίντ Ολεξίγιοβιτς Πλιατς, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας στην αντιπροσωπεία.

Καρέ καρέ η εκτέλεση αμάχων στο Κίεβο - Το βίντεο ντοκουμέντο

Στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνονται οι Ρώσοι στρατιώτες, πέντε συνολικά, να προσπαθούν να εισβάλουν στην αντιπροσωπεία. Πυροβολούν κλειδαριές και κάνουν «κομμάτια» τις τζαμαρίες.

Ο ιδιοκτήτης τούς πλησιάζει με σηκωμένα τα χέρια. Είναι άοπλος. Οι Ρώσοι τον σταματούν και ξεκινούν έρευνα για να διαπιστώσουν αν κρατά όπλο. Ακολουθεί σύντομος διάλογος. Οι Ρώσοι στρατιώτες απομακρύνονται. Το ίδιο και οι δύο Ουκρανοί άμαχοι, οι οποίοι προχωρούν με γυρισμένη την πλάτη.

Στη συνέχεια δύο από τους Ρώσους στρατιώτες έρχονται από πίσω και ανοίγουν πυρ, σκοτώνοντας πισώπλατα τους δύο Ουκρανούς αμάχους. Οι δύο άνδρες πέφτουν νεκροί στην άσφαλτο. Οι Ρώσοι στρατιώτες που τους εκτέλεσαν, κάνουν στη συνέχεια «φύλλο και φτερό» την αντιπροσωπεία. Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Video shows Russian soldiers killing 2 civilians in Kyiv / Київ / Киев before ransacking a business

Ξεσπά η κόρη Ουκρανού αμάχου που εκτέλεσαν οι Ρώσοι στο Κίεβο

«Είναι εκτελεστές. Είναι απαίσιο επειδή ο πατέρας μου ήταν άμαχος, ήταν 68 ετών, ένας φιλήσυχος άοπλος άνθρωπος» δήλωσε η κόρη ενός εκ των θυμάτων, Γιούλια. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δικαστούν. Ελπίζω να καθίσουν στο εδώλιο διεθνούς δικαστηρίου. Ελπίζω όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά ολόκληρος ο κόσμος να μάθει τα εγκλήματά τους».

Το βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή που Ρώσοι στρατιώτες στο Κίεβο εκτελούν πισώπλατα αμάχους συνεχίζει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν δέχτηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται από τους Ουκρανούς για εγκλήματα πολέμου στα εδάφη που είχαν καταλάβει, κυρίως στην περιφέρεια του Κιέβου, απ' όπου αποσύρθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Ρωσικό άρμα μάχης τίναξε στον αέρα σπίτι στο Χάρκοβο - Νεκροί Ουκρανοί άμαχοι

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στην Ουκρανία που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγόρησαν σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ με ένα άρμα μάχης εναντίον ενός σπιτιού σε χωριό κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία αυτής της περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρωσία, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στις 27 Μαρτίου στο χωριό Στεπάνκι, το οποίο βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο και πλέον έχει περάσει στα χέρια του ουκρανικού στρατού.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες βομβάρδισαν μια κατοικία με ένα άρμα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. Οι γείτονες έθαψαν τα πτώματα στην αυλή του σπιτιού και χθες έγινε η εκταφή τους. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από ένα καμένο σπίτι και τάφους, στους οποίους είχαν τοποθετηθεί ξύλινοι σταυροί.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι 6 ένοικοι του σπιτιού έπιναν το τσάι τους στην αυλή όταν πλησίασε ένα ρωσικό τανκ. «Σηκώθηκαν να μπουν στο σπίτι για να κρυφτούν. Αμέσως μετά (το άρμα) έπληξε την πόρτα. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, δύο τραυματίστηκαν», είπε κλαίγοντας η Όλγα Καρπικό, 52 ετών, η κόρη της οποίας σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας.

Ο Τένις, 40 ετών, δήλωσε ότι είδε την κάνη του τανκ να στρέφεται εναντίον τους. «Κάποιος είπε: Πάμε να κρυφτούμε στο σπίτι» θυμάται. Και προσθέτει: «Μπήκα τελευταίος και αμέσως μετά το τανκ πυροβόλησε. Όλα κατέρρευσαν, δεν έβλεπα τίποτα. Βγήκα όπως μπορούσα και έτρεξα πίσω από το σπίτι». Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «παραβίαση του δικαίου του πολέμου» και «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου στα social media είχε αναρτηθεί βίντεο από την Μπούκα, την κωμόπολη κοντά στο Κίεβο όπου οι Ρώσοι στρατιώτες δολοφόνησαν εκατοντάδες αμάχους. Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που ρωσικό τανκ πυροβολεί και σκοτώνει ποδηλάτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ