Κοσμος

Ουκρανία: Oμαδικούς τάφους και πτώματα στον δρόμο άφησαν οι Ρώσοι στην Μπούκα (βίντεο)

Σε κατάσταση σοκ όσοι επέζησαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου-Πτώματα στον δρόμο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να την περικυκλώσουν. Φεύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιγκίγ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πόλη αυτή «απελευθερώθηκε», αλλά καταστράφηκε από τις μάχες: οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τρύπες από οβίδες σε πολυκατοικίες και κατεστραμμένα οχήματα.

Απεικονίζοντας τη σφοδρότητα των μαχών, αυτός ο δρόμος στην πόλη είναι γεμάτος συντρίμμια και κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Σούπερ μάρκετ, καφετέριες και σπίτια πυρπολημένα ή κατεστραμμένα. Η στέγη μιας εκκλησίας έχει υποστεί ζημιές. Όλα τα σπίτια κοντά μοιάζουν έρημα.

 

 

 

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούκα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Στην Μπούκα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους», επειδή ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια που όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος» αλλά «δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες», συνέχισε.

«Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε» επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά, εξήγησε. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μπουν σε όλη την πόλη, που ήταν στα χέρια των Ρώσων επί περίπου έναν μήνα. Σήμερα μοίρασαν βοήθεια στους κατοίκους, για πρώτη φορά αφότου η πόλη πέρασε και πάλι στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι «ακόμα πολύ φοβισμένοι, ακόμα σοκαρισμένοι», αναφέρει ο Γιούρι Μπιριούκοφ, μέλος της εθελοντικής ομάδας εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας που επιβλέπει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας. «Οι απλοί πολίτες δεν μπορούν καν να φανταστούν τις συνθήκες που έζησαν εκείνον τον μήνα, υπό πυρά πυροβολικού, χωρίς προμήθειες, χωρίς διέξοδο», προσθέτει.

Ένας κάτοικος έδειξε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτό που περιέγραψε ως έναν τάφο, με έναν πράσινο ξύλινο σταυρό, στον πίσω κήπο ενός σπιτιού, όπου θάφτηκαν τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.

Οι άνθρωποι που έμειναν στην πόλη είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Μια ομάδα ηλικιωμένων είναι επίσης συγκεντρωμένη σε μια υπαίθρια κουζίνα, γύρω από μια αυτοσχέδια σόμπα, δίπλα σε ένα κίτρινο αυτοκίνητο Lada με σκασμένα λάστιχα. Λένε ότι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου του κτιρίου τους σοβιετικής εποχής, έκλεψαν αντικείμενα και ρώτησαν μια ηλικιωμένη γυναίκα αν είχε όπλα.

Πρόσθεσαν ότι μέτρησαν περισσότερα από 70 ρωσικά άρματα μάχης που κινούνταν έξω από την πόλη την Τρίτη που έφευγαν από την πόλη προς την αντίθετη κατεύθυνση από το Κίεβο. Και οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν την Πέμπτη. «Αν επικρατήσει η ειρήνη, όλα θα είναι υπέροχα», θέλει να πιστεύει η 82χρονη Νάντια Προτοποπόβα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, EΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ