Κοσμος

Επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη

Κινείται προς Ζαπορίζια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένο κτίριο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμένο κτίριο © EPA/MIGUEL A. LOPES

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη.

Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ. Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά, μάλλον προς την περιοχή της Ζαπορίζια. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Ο πατέρας του προξένου σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στις συνθήκες που ζούσε ο γιος του στο υπόγειο του κτιρίου του ΟΑΣΕ.

«Οι άνθρωποι που μένουν εκεί αναφέρουν πως ακούν πυροβολισμούς από μακριά, καθώς το κτίριο αυτό δεν είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και επίσης είναι περιφραγμένο», ανέφερε.

Δένδιας: Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη κατευθύνεται στη Ζαπορίζια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή, ενημέρωσε ότι «αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «οι εικόνες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός φακός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι τραγικές, τις βλέπουμε όλοι και μέσα σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο που προεκλήθη από τη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ομογενείς μας και Έλληνες διπλωμάτες» και προσέθεσε.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Και εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε, επίσης, πως «μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια του να προστατεύσει και βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως άλλωστε και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση και του προξένου μας στην Μαριούπολη τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου».

Εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Η καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος καταγράφεται σε βίντεο από drone που κυκλοφορεί στα social media.

Η Μαριούπολη, πόλη λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των τελευταίων εβδομάδων.

Ukraine: Drone footage shows destruction to Mariupol as Russian forces continue bombardment

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ