Κοσμος

Νάιαλ Φέργκιουσον: Δύσκολο να σταματήσουν τον Πούτιν οι κυρώσεις

Ο ιστορικός υποστηρίζει την θέση Κίσινγκερ από το 2014

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φέργκιουσον: «Τρομερό λάθος να πιστέψουμε ότι οι κυρώσεις θα σταματήσουν τον Πούτιν»
Νιλ Φέργκιουσον © Getty Images/Ideal Image

Πόλεμος Ουκρανίας: Ο ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον υποστήριξε ότι οι κυρώσεις από τη Δύση δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη Ρωσία εγκαίρως.

Οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κυρώσεις και «πολύ καθυστερημένες παραδόσεις όπλων» στην Ουκρανία, υποστήριξε στο CNBC ο γνωστός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του ότι όσοι μάχονται για την Ουκρανία δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα για πολύ.

Αν και οι Ρώσοι έχουν περισσότερες απώλειες από ό,τι ανέμεναν, εξακολουθούν να «προχωρούν σταθερά». «Η υπόθεση ότι αυτό θα καθυστερήσει, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να μείνουν πίσω και να παρακολουθούν τις οικονομικές κυρώσεις να επιτελούν το σκοπό τους μπορεί να είναι πολύ εσφαλμένη», είπε ο Φέργκιουσον.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ουκρανία αντέχει, και αυτό που φοβάμαι είναι σταθερά χειρότερα νέα από την Ουκρανία με κατάρρευση κάθε άμυνας. Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν αρκετά γρήγορα για να αποτραπεί μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Θα καθόμαστε λοιπόν να λάμε τι καλά οι κυρώσεις έχουν βλάψει τη Ρωσία τη στιγμή που αυτό δεν θα έχει σημασία για τον Πούτιν γιατί θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη. Αυτό για μένα είναι το εφιαλτικό σενάριο», τόνισε. Για το λόγο αυτό, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν στην υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας χωρίς να την κλιμακώσουν σε έναν πλήρη πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο Φέργκιουσον εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εάν το Κίεβο είναι πρόθυμο να αποδεχθεί την ουδετερότητα και να αποσύρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι.

Επισήμανε μια πρόταση του 2014 που δημοσίευσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, παρουσιάζοντας την ιδέα ότι η Ουκρανία είναι μια ουδέτερη χώρα αντί να προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι ανοιχτός σε αυτή την ιδέα, η οποία είναι μια σημαντική αλλαγή στη θέση της Ουκρανίας στο πλαίσιο της προσπάθειας να σώσει τη χώρα του από περαιτέρω καταστροφή», είπε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ