Κοσμος

Nότια Κορέα: Νέος πρόεδρος ο συντηρητικός Γιουν Σουκ-γιόλ

Η νίκη του θα φέρει -θεωρητικά -στενότερη συνεργασία με την Ουάσινγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nότια Κορέα: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Γιουν Σουκ-γιόλ
Ο Γιουν Σουκ-γιόλ © ΕPA Pool

Ο συντηρητικός Γιουν Σουκ-γιόλ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα και θα διαδεχθεί τον Μουν-Γάε-ιν.

Ο Γιουν, υποψήφιος του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, επικράτησε του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζάε-Μιουνγκ με 48,6% έναντι 47,8%, με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων και θα είναι ο νέος πρόεδρος της 10ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λι παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του. «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, αλλά δεν κατάφερα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας», είπε απευθυνόμενος σε όσους τον ψήφισαν.

O Λι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ταυτιζόταν αρκετά με τον γνωστό Αμερικανό Γερουσιαστή -γνωστό για τις αριστερές ριζοσπαστικές του θέσεις -Μπέρνι Σάντερς, ο Γιουν από την άλλη, χωρίς ο ίδιος να το παραδέχεται δεχόταν με κάποια ευχαρίστηση τον χαρακτηρισμό «Κ-Trump», (Koρεάτης Τραμπ).

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μουν δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα λόγω των ορίων που θέτει το Σύνταγμα της χώρας. Οι δύο πρόεδροι πριν από τον Μουν, συμπεριλαμβανομένου του Παρκ, φυλακίστηκαν μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία. Ο Μουν δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένες κατηγορίες για αδικήματα, αλλά η κυβέρνησή του αντιμετώπισε πολλά μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων.

O Γιουν πρώην εισαγγελέας ο οποίος μπήκε στην πολιτική πριν έναν χρόνο, έχει να αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις, όπως η αύξηση της ανισότητας, το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, η άνοδος των τιμών των κατοικιών και οι επιπτώσεις του μεγαλύτερου κύματος μολύνσεων COVID-19 στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Θα αντιμετωπίσει επίσης έναν ολοένα και πιο έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπαρκτή παραμένει η απειλή της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας.

Η εκλογή του Γιουν θα σηματοδοτήσει πιθανώς μια λιγότερο συμφιλιωτική προσέγγιση έναντι της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, ευθυγραμμίζοντας τη Σεούλ πιο στενά με την Ουάσιγκτον στον εντεινόμενο ανταγωνισμό της με το Πεκίνο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ