Κοσμος

Bρετανία: Ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον © EPA Pool

Ένα πρώτο πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά τη χθεσινή αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει κυρώσεις στις ακόλουθες πέντε ρωσικές τράπεζες: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank» είπε ο Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο με αφορμή την χθεσινή αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ από το Κρεμλίνο

Ως προς τα τρία άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, θα τους απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία, ενώ παράλληλα θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο και οι Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.

O 47χρονος Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και ο Μπόρις Ρότενμπεργκ κατέχουν την SGM Group, μια εταιρεία υποδομών, ειδικευόμενη στην κατασκευή συστημάτων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.  O 65χρονος Mπόρις Ρότενμπεργκ, θείος του Ιγκόρ, ασχολήθηκε πολύ με τις πολεμικές τέχνες μεταξύ 1968 και 1978, ιδιαίτερα με το τζούντο. Εκπαιδεύτηκε δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, και κέρδισε πολλά βραβεία για τη Σοβιετική Ένωση. Το 1992, έγινε επαγγελματίας προπονητής τζούντο στο Ελσίνκι. 

Ο Τιμτσένκο είναι επίσης ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία και του έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις ήδη από το 2014. Το Βελιγράδι το 2016 είχε αναγορεύσει τον δισεκατομμυριούχο φίλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Αγία Πετρούπολη. Έχει ποσοστό σε ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και της πετροχημικής παραγωγής Sibur Holding.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι είναι ώρα «να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν». «Η Βουλή των Κοινοτήτων δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας ισοδυναμεί με μια νέα εισβολή σε αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η απάντηση περιλαμβάνει τη χορήγηση αδειών για τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη στροφή σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταφέραμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο πολύ σημαντικά. Μόνο το 3 τοις εκατό των προμηθειών φυσικού αερίου μας προέρχεται τώρα από τη Ρωσία».

Πρόσθεσε: «Όσο πιο γρήγορα αυτή η χώρα μπορεί να είναι πιο αυτοδύναμη στη δική μας ενέργεια, τόσο πιο ευημερούσα θα είμαστε, αλλά επίσης, φυσικά, τόσο πιο βιώσιμες θα είναι οι τιμές της ενέργειας μας και αυτό θα ωφελήσει τον καταναλωτή του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην Ουκρανία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όλοι οι Βρετανοί θα πρέπει να φύγουν τώρα μέσω εμπορικών δρομολογίων όσο είναι ακόμα διαθέσιμα. Ενισχύουμε τις ομάδες μας στην περιοχή για να στηρίξουν τους Βρετανούς καθώς φεύγουν και αφού περάσουν τα σύνορα» είπε νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας η οποία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο για εξηγήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Λονδίνου Μόσχας είναι κάκιστες με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας επί βρετανικού εδάφους του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια το 2018. 

Το συγκεκριμένο συμβάν είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία, επηρεάζοντας και τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ωστόσο το Λονδίνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας κατονόμασε τους Ρώσους πράκτορες Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ ως βασικούς υπόπτους, καθώς είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στο Σόλσμπερι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ