- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού του Λιβύης, του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα ωστόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι σώος.
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού του Λιβύης, του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, νωρίς το πρωί, ωστόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι σώος, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, εν μέσω των συνεχιζόμενων διενέξεων για την εξουσία στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η επίθεση διαπράχθηκε καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε στην κατοικία του· επρόκειτο αναμφίβολα για απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντμπάιμπα, τόνισε. Οι δράστες διέφυγαν και διενεργείται έρευνα, συμπλήρωσε.
Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει δει οπτικό υλικό από το συμβάν, ούτε μπόρεσε να μιλήσει με αυτόπτες μάρτυρες για το επεισόδιο.
Εάν επιβεβαιωθεί, η απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού θα επιδεινώσει την κρίση που προκαλεί η ατελείωτη σύγκρουση για την εξουσία στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης λέει πως θα αψηφήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σήμερα για την αντικατάστασή του.
Ένοπλες δυνάμεις κινητοποίησαν μαχητές και υλικό και ανέπτυξαν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η νέα πολιτική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις.
Ο κ. Ντμπάιμπα ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, όταν ονομάστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και υποτίθεται πως θα ένωνε τη χώρα και θα την οδηγούσε σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο μιας αργόσυρτης ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι αντίπαλες ομάδες διαγκωνίζονταν για να λάβουν καλές θέσεις στη διαδικασία, που όμως κατέρρευσε εξαιτίας διαφωνιών για τους κανόνες της. Η νομιμότητα της υποψηφιότητας του κ. Ντμπάιμπα για την προεδρία – αξίωμα που ο ίδιος δεσμευόταν πως δεν θα διεκδικούσε, προτού αλλάξει στάση – αμφισβητείται.
Το κοινοβούλιο, που τασσόταν υπέρ των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, κήρυξε έκπτωτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει σήμερα για να ονομάσει άλλον πρωθυπουργό, στον οποίο θα αναθέσει να σχηματίσει νέα μεταβατική κυβέρνηση.
Όμως ο κ. Ντμπάιμπα τόνισε σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο αφού γίνουν εκλογές. Επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη και δυτικές κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η λιβυκή Βουλή εξάλλου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ούτε φέτος, καθώς η ίδια και άλλο ένα πολιτικό σώμα αναθεώρησαν το προσωρινό Σύνταγμα, εξέλιξη που προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς Λίβυους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Η πρωτοβουλία του κοινοβουλίου να επιλέξει νέο πρωθυπουργό ενδέχεται να σημάνει την επιστροφή στην κατάσταση προτού διοριστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του κ. Ντμπάιμπα, με δύο αντίπαλα κέντρα να διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη.
Αναλυτές πάντως δεν θεωρούν πως επαπειλείται, τουλάχιστον άμεσα, αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.
Στο χάος η χώρα από το 2011
Η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ζητούμενα στη Λιβύη μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO το 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Από το 2014, η χώρα κόπηκε στα δύο, με δύο κυβερνήσεις και δύο αντιμαχόμενες ένοπλες παρατάξεις στο πλευρό τους, στο ανατολικό και στο δυτικό της τμήμα. Στη σύρραξη ενεπλάκησαν άλλες χώρες και μισθοφορικές δυνάμεις.
Στην ανατολική πλευρά της χώρας υπάρχουν φωνές για τη σύσταση αποσχιστικής κυβέρνησης, μακριά από την εξουσία της Τρίπολης, που διαθέτει τη στήριξη της Άγκυρας.
Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές. Έκτοτε τοποικοί πολέμαρχοι διατηρούν τον έλεγχο μεμονωμένων περιοχών. Τα ξένα στρατεύματα παραμένουν στη χώρα. Σήμερα η Λιβύη θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου. Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση των συγκρούσεων. Σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. Οι διαμάχες για τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου εντείνονται.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της υπόθεσης
Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του τραγουδιστή μετά τη δολοφονία της 14χρονης και τις προσπάθειες να καλύψει τα ίχνη του
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες
Σε κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου μετά τις αιχμές Μερτς για το Ιράν
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.