Κοσμος

ΗΠΑ: Η Ρωσία στήνει ψεύτικη εισβολή με ηθοποιούς

Τι αναφέρει το Πεντάγωνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας © ΕPA/Pool
Σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας © ΕPA/Pool

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μυστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει σχέδιο εφεύρεσης προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα σκοπεύει να βιντεοσκοπήσει μια ψεύτικη επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό ως πρόσχημα για να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, που θα έδειχνε πτώματα και ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο των πενθούντων, καθώς και εικόνες από χώρους που καταστράφηκαν από ουκρανικά και δυτικά στρατιωτικά μέσα», είπε ο Κίρμπι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τους οποίους επικαλούνταν δυο αμερικανικές εφημερίδες αναφέρονταν στα σχέδια της Ρωσίας. Η εφημερίδα «New York Times» έγραψε ότι το σχέδιο της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός ψεύτικου βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια σκηνοθετημένη, κατασκευασμένη επίθεση, που πραγματοποιείται από τον ουκρανικό στρατό είτε στο ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία. «Το βίντεο θα μεταδοθεί για να υπογραμμιστεί η απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και να υποστηριχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό το βίντεο, εφόσον δοθεί στη δημοσιότητα, θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν τη σπίθα που χρειάζεται για να ξεκινήσει και να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Η «Washington Post» γράφει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

 

Προ ημερών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο έντασης με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την Ουκρανία. Στα πρώτα του άμεσα δημόσια σχόλια για την κρίση για σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε διαθέσιμος να υποχωρήσει σχετικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας, αν και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον διάλογο, αλλά δεν θεωρεί τις απαιτήσεις της Μόσχας ως σημείο εκκίνησης. 

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας· είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί. Από την άλλη πλευρά, έχοντας αναπτύξει στρατιωτική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία δημοσίως επιμένει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ