- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μυστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει σχέδιο εφεύρεσης προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα σκοπεύει να βιντεοσκοπήσει μια ψεύτικη επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό ως πρόσχημα για να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, που θα έδειχνε πτώματα και ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο των πενθούντων, καθώς και εικόνες από χώρους που καταστράφηκαν από ουκρανικά και δυτικά στρατιωτικά μέσα», είπε ο Κίρμπι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών τους οποίους επικαλούνταν δυο αμερικανικές εφημερίδες αναφέρονταν στα σχέδια της Ρωσίας. Η εφημερίδα «New York Times» έγραψε ότι το σχέδιο της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός ψεύτικου βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια σκηνοθετημένη, κατασκευασμένη επίθεση, που πραγματοποιείται από τον ουκρανικό στρατό είτε στο ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία. «Το βίντεο θα μεταδοθεί για να υπογραμμιστεί η απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και να υποστηριχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό το βίντεο, εφόσον δοθεί στη δημοσιότητα, θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν τη σπίθα που χρειάζεται για να ξεκινήσει και να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ένας αξιωματούχος.
Η «Washington Post» γράφει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.
Προ ημερών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο έντασης με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την Ουκρανία. Στα πρώτα του άμεσα δημόσια σχόλια για την κρίση για σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε διαθέσιμος να υποχωρήσει σχετικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας, αν και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον διάλογο, αλλά δεν θεωρεί τις απαιτήσεις της Μόσχας ως σημείο εκκίνησης.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας· είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί. Από την άλλη πλευρά, έχοντας αναπτύξει στρατιωτική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία δημοσίως επιμένει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοντά στο Νησί της Ελευθερίας
Συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια
Πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από την εκτίμηση των 30.000 στρατιωτών που είχε κάνει τον Ιούλιο
Μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
Πώς ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφέρει δραματικά από εκείνον των προκατόχων του
Δημιουργείται νέα ερευνητική μονάδα μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.