Κοσμος

Πούτιν: Η Δύση αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια

Τι είπε ο Μπλίνκεν στον Λαβρόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας © EPA/MIKHAIL METZEL   \
Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας © EPA/MIKHAIL METZEL

Ο πρόεδρος της Ρωσίας λέει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αγνόησαν τις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Τις δηλώσεις αυτές έκανες ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που είχε από κοινού με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι έχει ήδη καταλάβει πως έχουν αγνοηθεί οι κρίσιμες ανησυχίες της Ρωσίας. «Είναι σαφές και ενημέρωσα και τον πρωθυπουργό σχετικά, ότι οι θεμελιώδεις ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν. Είδαμε μια ανεπαρκή εξέταση των τριών βασικών απαιτήσεών μας», είπε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποσχέθηκε να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά, κάτι που δεν έγινε καθώς τώρα το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία.Μάλιστα σημείωσε πως η πολιτική των ανοικτών θυρών δεν κατοχυρώνεται σε κανένα έγγραφο του ΝΑΤΟ. Εξηγώντας από που πηγάζει η ανησυχία της Ρωσίας για πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μοιράστηκε ένα παράδειγμα και ζήτησε από όλους να σκεφτούν τι θα συμβεί αν η Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ ξεκινήσει επίθεση σε βάρος της Κριμαίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η Μόσχα έχει αναλύσει προσεκτικά τις απαντήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις ασφαλείας, κρίνει, ωστόσο, πως η Δύση δεν έλαβε υπόψη της τρεις βασικές προτάσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι Πούτιν και Όρμπαν συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του εμβολίου Sputnik V στην Ουγγαρία, η οποία ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα, καθώς και του έργου του πυρηνικού σταθμού Paks II.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν περισσότερη ζημιά στην Ουγγαρία από ό,τι στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τις «εργαλείο καταδικασμένο να αποτύχει».

«Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα» είπε ο Μπλίνκεν στον Λαβρόφ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα ότι ανβ η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ