- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°


Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας, με τη Μόσχα να διαψεύδει, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις καταγγελίες του Λονδίνου.
«Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες», ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή της σε εξαιρετικά οξύ τόνο, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, η Λιζ Τρας, κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία».
Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, «ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος», όμως δεν είναι ο μόνος: «οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργό από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό), τον Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), τον Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και τον Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργό από το 2010 ως το 2014).
«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το Φόρεϊν Όφις.
Για τις ΗΠΑ, οι βρετανικές κατηγορίες είναι «βαθιά ανησυχητικές». «Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλευρό των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Το σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία μπορεί να καταλάβει τη γειτονική της χώρα χαρακτηρίστηκε «παραλογισμός» από τον επικεφαλής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, τον αντιναύαρχο Κάι-Άχιμ Σένμπαχ. Αυτό και άλλα σχόλια που έκανε οδήγησαν στην ανακοίνωση, από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, της παραίτησής του χθες βράδυ.
Οι «ειλικρινείς» συνομιλίες Βρετανίας - Ρωσίας
Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν μερικές ώρες μόλις αφού ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Σεργκέι Σόιγκου, δέχθηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας.
Όμως η διμερής αυτή συνάντηση, θα ήταν η πρώτη από το 2013, με σκοπό να «εξερευνηθούν όλες οι οδοί για να φθάσουμε στη σταθερότητα και σε μια επίλυση της ουκρανικής κρίσης», όπως ανέφερε χθες πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες.
Το Κρεμλίνο, που κατηγορείται από τους δυτικούς πως έχει συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ενόψει επίθεσης, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτά την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία.
Απαράδεκτο, απαντά η Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.
Παρότι οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν επί του παρόντος ασυμβίβαστες, επιχειρείται εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη, όπου πήγαν οι Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.
Η εξέλιξη ώθησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να εκφράσει την ελπίδα πως «δεν θα γίνει» εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H σχέση με τον ράπερ τελείωσε το 2018
Η είδηση έρχεται την ώρα που επισκέπτεται διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και το Κατάρ
Στο τελευταίο του «κατόρθωμα», πήρε και τα εγγόνια του μαζί
Ήταν γνωστός και ως «ο φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου»
Αυστηρό μήνυμα προς την Τεχεράνη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Καταθέτει ως κεντρική μάρτυρας
Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας είναι εδώ και χρόνια παρουσιαστής
Η Kάσι Βεντούρα είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη
«Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να σταθεροποιήσει τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η εποχή των εντάσεων στις Βρυξέλλες και η σύγχρονη επιρροή στο βρετανικό εκλογικό σώμα
«Σας συγχωρώ, αλλά αυτό δεν αλλάζει το τραύμα» είπε κατά τη διάρκεια της δίκης
Η Μόσχα δήλωσε ότι της αποστολής θα ηγηθεί ο Λαβρόφ
Deal-μαμούθ για εξοπλιστικά και επενδύσεις - Τι περιλαμβάνει
Kαθώς ξεκίνησε χθες η δίκη του μεγιστάνα της ραπ
Ο Ράμα κυβερνά από το 2013
Θεωρείται το κύριο πρόσωπο-μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής
Ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να διαπραγματευτεί πρόσωπο με πρόσωπο την 30ήμερη εκεχειρία
Η Γεσένια Λάρα Γκουτιέρες χαιρετούσε πολίτες, όταν ακούστηκαν δεκάδες πυροβολισμοί
Ένα κινητό κατάστημα της διάσημης αλυσίδας fast food ακολουθούσε παντού τον πρόεδρο των ΗΠΑ
«Ζούμε σε έναν λιποφοβικό κόσμο», δηλώνει η 40χρονη τηλεοπτική σταρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.