Κοσμος

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία - Ανυποχώρητη η Ρωσία

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ και συμμάχων για μεταφορά στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσική απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης
Ρωσική απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα να μη σταματούν από ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους εξετάζουν σχέδιο για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμβουλοι των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη για συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβαν σε κοινή ανακοίνωση τη δέσμευσή τους στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις συμφωνίες του Μινσκ.

«Υποστηρίζουν άνευ όρων τη συμμόρφωση στην κατάπαυση του πυρός (...) ανεξάρτητα από τις διαφορές σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για την ουκρανική σύγκρουση Ντμίτρι Κόζακ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους υπό τη γαλλογερμανική διαμεσολάβηση σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, έπειτα από τις «όχι απλές» συνομιλίες στο Παρίσι.

«Παρά τις διαφορές στην ανάγνωση, η εκεχειρία πρέπει να συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί» μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Κόζακ στο τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών των τεσσάρων χωρών στο Ελιζέ.

«Οι εκκλήσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση, ζητώντας της να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων στο δικό της έδαφος, δεν έχουν νόημα. Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να ακυρώσει τον νόμο που επιτρέπει ξένες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της» πρόσθεσε ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος.

«Η Μόσχα είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο οι αυτονομιστές εκπληρώνουν το δικό τους καθήκον. Οι Δυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ουκρανίας» ανέφερε επίσης.

«Όλοι συμφωνούν ότι το "σχήμα της Νορμανδίας" δεν μπορεί να προχωρήσει έως ότου όλα τα μέρη να μοιραστούν την ίδια ερμηνεία του τι πραγματικά σημαίνει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία» συμπλήρωσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Παράλληλα, ο Αντρίι Γέρμακ, κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι αναβίωσαν οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την ανατολική Ουκρανία. Ο Γέρμακ, επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι όλα τα μέρη έδειξαν προθυμία να εργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων διαφωνιών και θα συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες.

Η Βρετανία εξετάζει να μεταφέρει στρατό στην Ανατολική Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η Βρετανία εξετάζει την ανάπτυξη εκατοντάδων στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη ενόψει μίας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «πολύ προχωρημένες συζητήσεις», έπειτα από τις αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ορισμένοι από τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ συζητούν για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην ανατολική πτέρυγα της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Εκτιμάται πως μία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ανάπτυξη νέων στρατευμάτων από ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα Πέμπτη (27/1), σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Η στάση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μετέφερε τις γραπτές του προτάσεις στη Ρωσία, παράλληλα με τις ΗΠΑ, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε έκτακτη συνεντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (26/1), καλώντας για ακόμη μία φορά τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Αντιμετωπίζουμε κρίσιμη στιγμή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζεται. Με πάνω από 100.000 στρατεύματα σε θέση και περισσότερο καθ'οδόν, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ανάπτυξης στη Λευκορωσία. Καλούμε για ακόμη μία φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Όχι μέσω βίας ή απειλής βίας. Έτσι σήμερα, το ΝΑΤΟ μετέφερε τις γραπτές προτάσεις στη Ρωσία. Το κάναμε παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ακόμη: «Η Ρωσία θα πρέπει να απέχει από βίαιη συμπεριφορά, επιθετική ρητορική και κακόβουλες δραστηριότητες που στρέφονται εναντίον των Συμμάχων και άλλων εθνών. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου αναπτύσσονται χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών, και όλα τα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες διευθέτησης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος της Νορμανδίας».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ και της ΕΡΤ για το εάν ακόμη μπορεί να επιλεχθεί ο δρόμος της διπλωματίας ή εάν φοβάται για περαιτέρω κλιμάκωση από τη στιγμή που και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών», ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι υπέρ αυτής της πολιτικής και όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ είναι υπέρ αυτής και επεσήμανε ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του διότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα κατά του διαλόγου, αλλά επιχείρημα για δέσμευση στον διάλογο για την αποφυγή σύγκρουσης. Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την ετοιμότητα για σοβαρό διάλογο με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χρήση βίας θα επέφερε μαζικές συνέπειες και κυρώσεις.

Σκληρό μήνυμα από τη Ρωσία σε ΗΠΑ και Ευρώπη για Ουκρανία

Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι' αυτό μιλούν: Θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία».

Μιλώντας σε ειδική ακρόαση για τη ρωσική εξωτερική πολιτική στην ολομέλεια της ρωσικής κάτω Βουλής, ο Λαβρόφ είπε ότι η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο το «μόνο» που κάνει είναι να «ενισχύει την υστερία», τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί ήδη καλούν σε ηρεμία.

«Αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια» και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς» (σ.σ.: οι ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας), είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες «η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική».

Η Μόσχα, δήλωσε ακόμη ο Ρώσος υπουργός, «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε».

Αναφερόμενος στην απαίτηση της Μόσχας να της παρασχεθούν «εγγυήσεις ασφάλειας», λίγο προτού οι ΗΠΑ παραδώσουν επισήμως στο ρωσικό ΥΠΕΞ τις γραπτές απαντήσεις τους στις ρωσικές προτάσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει με μια διαδικασία «ατελείωτων συζητήσεων», ούτε με την επιδίωξη της ΕΕ να ενταχθεί στη συζήτηση.

Και ξεκαθάρισε: «Αν δεν υπάρξει εποικοδομητική απάντηση και η Δύση συνεχίσει την επιθετική της γραμμή, τότε η Μόσχα, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν), θα λάβει τα αναγκαία απαντητικά μέτρα».

«Η ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα και θα κατοχυρωθεί αξιόπιστα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» επέμεινε ο Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι «οι καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ δυτικές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους μονομερές προβάδισμα».

Και πρόσθεσε: «Όσους σκέφτονται διαφορετικά και ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική, πρωτίστως τη χώρα μας και τη ΛΔ Κίνας, προσπαθούν, όπως λένε, να τους τιμωρήσουν με κάθε είδους ακατάλληλα εργαλεία με τη μορφή κάθε είδους κυρώσεων, δαιμονοποίηση στο πεδίο των ΜΜΕ, προβοκάτσιες των μυστικών υπηρεσιών και πολλά άλλα».

«Η Δύση δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τον υπό διαμόρφωση πολυπολικό κόσμο» έκρινε ο Ρώσος υπουργός και εκτίμησε ότι «είναι όλο και λιγότεροι όσοι επιθυμούν να θυσιάσουν τα θεμελιώδη εθνικά τους συμφέροντα, να βγάλουν, όπως λέμε, τα κάστανα από τη φωτιά». Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ότι «εδώ και καιρό δεν εξετάζω καν τις δηλώσεις του, κατά τη γνώμη μου έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο Ρώσος υπουργός είπε επίσης ότι στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του Β. Πούτιν με τους προέδρους της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας συμφωνήθηκε η εμβάθυνση «της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς χωρίς εξαίρεση». Και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας συζητήσεις ώστε τα βιολογικά εργαστήρια, που τελούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, «να λειτουργούν υπό καθεστώς διαφάνειας, χωρίς κανέναν ξένο στρατιωτικό».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ακόμη πως «επιδιώκουμε να μειώσουμε την εξάρτηση από το δολάριο και οι Αμερικανοί μας βοηθούν δραστήρια σε αυτό, διότι κάνουν σχεδόν παν το δυνατό, ώστε να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη προς το νόμισμα αυτό, να το καταστήσουν επικίνδυνο για τις διεθνείς συναλλαγές –όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για κάθε χώρα του κόσμου».

Τι θα γίνει με τον Nord Stream 2 σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Μόσχα εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: Αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο NPR.

Ο κ. Πράις δεν διευκρίνισε πάντως εάν η Ουάσινγκτον έλαβε τέτοια διαβεβαίωση από τη Γερμανία.

Ερντογάν: Θα ήταν λάθος για τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας πρότασης να φιλοξενηθούν και οι δύο πλευρές με σκοπό να πρυτανεύσει η διπλωματία και να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό διάλογο που θα εξετάσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε στη Μόσχα ότι ορισμένα αιτήματά της δεν είναι εύλογα.

Η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι υπερασπίστηκε την Τετάρτη (26/1) «τις λογικές ανησυχίες» της Ρωσίας για την ασφάλειά της κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία, να αποφεύγουν να οξύνουν την ένταση και να επιδεινώνουν την κρίση» δήλωσε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αφού συγκέντρωσε 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο και ζητεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί ότι δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία, ένα αίτημα που απορρίπτει η Δύση. Χωρίς να κατονομάζει το ΝΑΤΟ ο Ουάνγκ εκτίμησε ότι «την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν».

Από τη μεριά του «ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε τους παγκόσμιους κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία που θα προκαλούσε μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν την υπεύθυνη οδό» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επικοινωνία των δύο υπουργών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ