Κοσμος

Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις

Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/STR
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/STR

Ακόμα ένα μήνυμα για στήριξη της τουρκικής λίρας από τους πολίτες της χώρας έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται η τουρκική οικονομία.

Η τουρκική λίρα οδεύει προς τη χειρότερη της χρονιά από τότε που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, πριν από δύο δεκαετίες.

Η τουρκική λίρα -μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά – κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.

Παρόλα αυτά, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του να μετατρέψουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε λίρα, ζητώντας τους να «γυρίσουν την πλάτη» στην έκθεση που έχουν τα νοικοκυριά της χώρας σε ξένα νομίσματα.

Ακόμα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «όλοι οι πολίτες πρέπει να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα», με στόχο τη στήριξη των τουρκικών τραπεζών. Μιλώντας για την ακραία υποτίμηση που έχει δεχθεί η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 2 μήνες, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος έχει τεθεί υπό έλεγχο

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα άλλαξε τη μέθοδο καθορισμού των τιμών, η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των αποδόσεων των προστατευόμενων καταθέσεων σε λίρες, με απώτερο στόχο την ανακοπή των πτωτικών τάσεων του εγχώριου νομίσματος. 

Εν ολίγοις, το conversion rate (χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων) θα καθορίζεται πλέον με βάση τις ισοτιμίες που ανακοινώνονται σε έξι διαφορετικές ώρες της ημέρας -αντί για μια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Αντίστοιχες αλλαγές θα εφαρμοστούν και για τις αποδόσεις των καταθέσεων που συνδέονται με την τιμή του χρυσού. 

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η λίρα κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών του 2021, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται στο 43%.  Και πάλι, όμως, το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να διαθέτει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. 

Η πτώση, άλλωστε, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε το κύμα μειώσεων στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, παραμένει άνω του 30%, δείγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην στρατηγική της Τουρκίας για μια οικονομία με φθηνό νόμισμα, υψηλό πληθωρισμό και μεγάλη ανάπτυξη. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ