Κοσμος

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αποτυχία η COP26 – Μόνο δημόσιες σχέσεις

«Δεν χρειαζόμαστε κενά λόγια και υποσχέσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκρέτα Τούνμπεργκ
Γκρέτα Τούνμπεργκ © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στην παγκόσμια διάσκεψη COP26 για αδράνεια στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

Η 26Η Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26) είναι αποτυχία σύμφωνα με την έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Tούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται σε διαμαρτυρίες έξω από τα συνεδριακά κέντρα της Γλασκώβης από την έναρξη της COP.

«Δεν είναι ψέμα ότι η COP26 μία αποτυχία. Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να σώσουμε την κρίση με τις ίδιες μεθόδους που μας έχουν φτάσει εδώ εξ αρχής», δήλωσε χαρακτηριστικά η ακτιβίστρια.

«Η COP26 έχει μετατραπεί σε μία συνάντηση για δημόσιες σχέσεις, όπου οι ηγέτες παραχωρούν υπέροχους λόγους και ανακοινώνουν φανταχτερές υποσχέσεις και στόχους, ενώ στα παρασκήνια, οι κυβερνήσεις των χωρών του Παγκόσμιου Βορρά εξακουλουθούν να αρνούνται να λάβουν κάποια δραστική κλιματική ενέργεια», συνέχισε η ίδια.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει μέρος σε μία σειρά διαμαρτυριών στη Γλασκώβη από την έναρξη της COP26.

Μια νεα, μεγαλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί και για αύριο Σάββατο στη Γλασκώβη, καθώς  αναμένονται έως και 50.000 συμμετέχοντες.

«Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, βλέπουμε για άλλη μια φορά πολιτικούς να λένε μεγάλα λόγια και να δίνουν μεγάλες υποσχέσεις» δήλωσε η ακτιβίστρια Μπιτζιλεκη Τζονέλ από τις Φιλιππίνες. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια δραστική μείωση των εκπομπών CO2 και αποζημίωση από το βορρά προς το νότο για μέτρα προσαρμογής για την προστασία του κλίματος και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών.Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», πρόσθεσε.

Η Κενυάτισσα ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Ουαθούτι κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες να ανταποκριθούν στην «ιστορική τους ευθύνη». «Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίσια Εσπινόζα χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένα τα αιτήματα της νεολαίας.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ