Περιβαλλον

COP26: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές

Η μεγαλύτερη διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 6/11

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
COP26: Η Γλασκώβη κατακλύζεται από διαδηλωτές
Η ακτιβίστρια του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ © Getty Images/Ideal Image

Η 6η ημέρα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα είναι αφιερωμένη στη νεολαία και επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκε άτυπα η νεαρή σουηδέζα Γκρέτα Τουνμπεργκ.

Χιλιάδες διαδηλωτές από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τους δρόμους της Γλασκώβης για την COP26, την διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα. Μαζί τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η διασημότερη εκπρόσωπος της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο η οποία αναμένεται να μιλήσει σήμερα και αύριο.

Η 6η ημέρα της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα είναι αφιερωμένη σήμερα στη νεολαία και στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης μέσω της παιδείας. Όμως πολλοί από τους μαθητές επέλεξαν να βρίσκονται έξω από το κτήριο, όπου διεξάγεται η COP26, δίνοντας ραντεβού στη μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα που έχει γίνει μέχρι στιγμής από την αρχή της Διάσκεψης. 

COP26: Η Γλασκώβη κατακλύζεται από διαδηλωτές
COP26 © Getty Images/Ideal Image

 

 

 

COP26: Η Γλασκώβη κατακλύζεται από διαδηλωτές
COP26 © Getty Images/Ideal Image

 

 

Στις 11 το πρωί ώρα Αγγλίας, ακτιβιστές, μαθητές και συνδικάτα με χιλιάδες πανό στα χέρια και με δυναμικό παλμό συγκεντρώθηκαν στο Kelvingrove Park, σε μία πορεία 2,5 χιλιομέτρων μέχρι την George Square. 

 

Το έναυσμα για την κινητοποίηση το έδωσε το «Fridays for Future Scotland», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το διεθνές κίνημα (FFF) που είχε δημιουργήσει το 2018 η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η ίδια άλλωστε βρίσκεται από την πρώτη ήμερα στο πλευρό των διαδηλωτών και έχει επικρίνει έντονα την Διάσκεψη, ως έναν «διβδόμαδο εορτασμό των επιχειρήσεων, ως συνήθως, χωρίς ουσία». 

 

 

 

Σε συνέντευξή της στον Αντριου Μαρ στο BBC, είπε ότι ο στόχος που ζητούν οι επιστήμονες, να περιοριστεί η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, «είναι εφικτός στη θεωρία», αλλά «εξαρτάται από εμάς το να γίνει». Η σουηδή ακτιβίστρια δήλωσε ότι μερικές φορές η οργή είναι η σωστή απάντηση στην αδράνεια των κυβερνώντων για το κλίμα. Σχολιάζοντας το κλείσιμο δρόμων από ακτιβιστές έξω από το Λονδίνο, που έχει προκαλέσει επεισόδια με τους οδηγούς στην αγγλική πρωτεύουσα, η Γκρέτα είπε ότι, «για να το ξεκαθαρίσω, όσο δεν τραυματίζεται κάποιος, πιστεύω ότι μερικές φορές πρέπει να εξοργίσεις κάποιους ανθρώπους. Το κίνημα της αποχής της Παρασκευής από τα σχολεία (για το κλίμα) δεν θα γιγαντωνόταν ποτέ αν δεν υπήρχαν προστριβές». 

Η δράση FFF πρόκειται για μια παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση, που στόχο έχει να πιέσει τους πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή και την γρηγορότερη μετάβαση από την χρήση βιομηχανικών ορυκτών καυσίμων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Εδώ και 6 ημέρες η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή στην πόλη της Γλασκώβης, ενώ σήμερα έχουν κλείσει δεκάδες δρόμοι για λόγους ασφαλείας. Στην πλειοψηφία τους οι συγκεντρώσεις είναι ειρηνικές, όμως χθες υπήρξαν πέντε συλλήψεις της ομάδας ακτιβιστών “Extinction Rebellion” που επιτέθηκαν με σπρέι στους αστυνομικούς. 

Μετά το τέλος της πορείας θα ακολουθήσουν ομιλίες τόσο της Γκρέτα Τούνμπεργκ και της Βανέσα Νακάτε, όσο και των εκπροσώπων των εργαζομένων που θα καλέσουν τον κόσμο να πάρει το μέλλον στα χέρια του. 

Για αύριο, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί νέα διαδήλωση με την ονομασία «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη», η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει έως και 100.000 διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ