Κοσμος

Τα Pandora Papers ξεσκεπάζουν τις μυστικές συναλλαγές των ισχυρών

Ποια γνωστά ονόματα εμπλέκονται στη λίστα που πυροδοτεί στιβάδα αποκαλύψεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pandora Papers: H μεγαλύτερη διαρροή offshore συναλλαγών αποκαλύπτει τις δοσοληψίες των ισχυρών – Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην έρευνα
ΣΤΟ ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 29.000 ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ PANAMA PAPERS | PHOTO: UNSPLASH

Pandora Papers: H μεγαλύτερη διαρροή offshore συναλλαγών αποκαλύπτει τις δοσοληψίες των ισχυρών – Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην έρευνα

Ο μυστικός πλούτος και οι συναλλαγές διεθνών ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω μιας από της μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων στην ιστορία.

«Τα Panama Papers σε στεροειδή», αποκαλούν την έρευνα ειδικοί, καθώς οι αποκαλύψεις κάνουν τον γύρο του κόσμου έπειτα από τη δημοσίευσή τους την Κυριακή. Καρπός της εργασίας περισσότερων από 650 ρεπόρτερ σε 117 χώρες, η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση.

Σύμφωνα με την έρευνα Pandora Papers της ICIJ, που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ διεθνώς, πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, οι πρόεδροι της Κένυας και του Ισημερινού έχουν κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες, με στόχο την φοροδιαφυγή.

Ο φάκελος που διέρρευσε αφορά σε αποκαλύψεις για 35 νυν και πρώην ηγέτες και περισσότερους από 300 αξιωματούχους.

Pandora Papers: An unprecedented leak exposes the inner workings of a shadow economy

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας και ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ.

Δείχνουν επίσης πώς ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν 312.000 λίρες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο. Το ζευγάρι αγόρασε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στο κτίριο.

Η διαρροή συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις -που έχει εκλογές εντός της εβδομάδας- δεν δήλωσε ότι αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία μέσω μιας υπεράκτιας επενδυτικής εταιρείας. 

Πρόκειται για το τελευταίο κρίκο στην μακρά αυτή αλυσίδα των αποκαλύψεων μέσω μεγάλων διαρροών τα τελευταία επτά χρόνια. Προηγήθηκαν οι: τα FinCen Files, τα Paradise Papers, τα Panama Papers και τα LuxLeaks.

Οι εξέταση των φακέλων είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη προσπάθεια της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 650 ρεπόρτερ και φέρνει στο φως περισσότερες από 29.000 υπεράκτιες εταιρείες.

Το BBC αναφέρει ότι σε συνεργασία με τον Guardian και άλλα ΜΜΕ είχε πρόσβαση σε 12 εκατομμύρια έγγραφα από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε χώρες όπως οι Βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι, ο Παναμάς, η Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στα έγγραφα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διεθνή φοροδιαφυγή.

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις, όπως σημειώνει το BBC, είναι το πώς σημαντικοί και πλούσιοι άνθρωποι έφτιαχναν νομίμως εταιρείες προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες 95.000 offshore πίσω από μια σειρά από αγορές. 

Ο Φέργκους Σιέλ από το ICIJ σημείωσε: «Δεν υπήρχε ποτέ κάτι αυτής της κλίμακας και καταδεικνύει τι μπορεί να συμβεί με τις υπεράκτιες και πώς ενισχύουν την φοροδιαφυγή και το βρόμικο χρήμα».

Και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούν λογαριασμούς από υπεράκτιες για να αγοράσουν ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε άλλες χώρες και να πλουτίσουν σε κόστος των πολιτών».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ